ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAKLANSIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAKLANSIN!


 

İHD Mersin Şubesi, çocukların fiziksel, zihinsel, manevi, ahlaki ve sosyal gelişimi engelleyen bir sömürü sistemi olan çocuk işçiliğinin yasaklanmasını istedi.

Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 12 Haziran 2002 yılında Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nün ilan edildiğini belirten dernek, çocuk işçiliğinin yasaklanması için çağrı yaptı.
Türkiye’de resmi olmayan verilere göre 2 milyonun üzerinde çocuk işçisi olduğunun bilgisini veren dernek tarafından yapılan açıklamada, “Bu konuda bir önlem alınmadığı gibi güvencesiz ve kötü çalışma koşullarıyla çocuk işçiliği giderek daha çok tehlikeli işlere yönelmekte, çocuk iş cinayetleri her geçen gün artarak devam etmektedir. Türkiye’de eğitim ve öğretim süreçlerinde olmaları gereken binlerce çocuk, başta ev işlerinde çalıştırılmakta, tarlalarda tarım işçiliği, pazar ve dükkânlarda satışta, küçük-orta ölçekli sanayi atölyelerinde ağır şartlarda emek-beden sömürüsüne maruz kalmakta, çeşitli işkollarında çıraklık; sanayide, atölyelerde, tezgahlarda, tekstil, geri dönüşüm, ayakkabı ve çeşitli hizmet sektöründe kayıt dışı olarak çalıştırılmaktadır. Böylece sadece eğitim hayatları değil aynı zamanda tüm geleceği büsbütün kararmaktadır.Türkiye’de çocuk emeğinin sömürülmesinin yaygın çalıştırılma biçimi olan ve resmi olarak uygulanan çıraklık ve stajyerlik yapan çocuklar, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinden ve sosyal güvenlik korumasından uzak bir biçimde çoğu zaman yetişkinlerle aynı iş yaptırılarak çalışmaya mecbur bırakılmaktadır. Bu durum; sosyo-ekonomik sebepler, çocukların toplumsal alanda sağlıklı gelişimine engel olmakta ve aynı zamanda yoğun hak ihlallerinin temel sebebini oluşturmaktadır. Bu nedenle çocuk hak ihlalleri temelde politiktir. Çocukların, birey olarak görülmemesi, ucuz ekonomik iş gücü olarak görülmesi, sosyal yaşama ve karar alma süreçlerine dâhil edilmemesi, aile ve sosyal yaşamımızda demokratik kültürün oluşmasının önündeki en büyük engeldir. Mevcut hükümet tarafından 2018 yılı “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” olarak ilan edilmiş olsa da çocuk işçiliğini önlemek bir yana daha da yaygınlaştıran yasal düzenlemeler yapılmıştır. Eğitim alanı başta olmak üzere, bugüne kadar yapılan pek çok düzenleme çocukların eğitimden uzaklaştırılmış ve işçi olarak çalışmasına neden olan sonuçlar ortaya çıkarmıştır” denildi.

“685 BİN ÇOCUK İŞÇİ VAR”
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)-2018 verilerine göre, dünya genelinde 5-17 yaşları arasında 218 milyon çocuğun çalıştığı bilgisini veren dernek şu açıklamalarda bulundu: “Bunların 152 milyonu çocuk işçiliği kurbanıdır ve 73 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalışmaktadır. Çocuk işçilerin nerdeyse yarısı (72,1 milyon) Afrika’dadır; 62,1 milyonu Asya ve Pasifik’te; 10,7 milyonu Amerika’da; 1,2 milyonu Arap ülkelerinde ve 5,5 milyonu Avrupa ve Merkez Asya’da bulunmaktadır. 42 milyonu (yüzde 28) 12-14 yaş arasında; 37 milyonu (yüzde 24) 15-17 yaş arasındadır. 152 milyon çocuk işçilik mağdurlarının 88 milyonunu erkek çocuklar, 64 milyonunu kız çocuklar oluşturmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, adrese dayalı nüfus kayıt sistem sonuçlarına göre 2018'de, 82 milyon 3 bin 882 olan Türkiye nüfusunun 22 milyon 920 bin 422’sini (yüzde 28'ini) çocuk nüfus oluşturmaktadır. TÜİK, 2018 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 28’ini oluşturan çocukların, aynı dönemde işgücüne katılım oranının yüzde 21,1’e yükseldiğini duyurmaktadır. TÜİK, açıkladığı istatistiklere göre sadece 15-17 yaş grubu çocuklara dair işgücü istatistikleri yer aldı. Buna göre son 1 yılda istihdam edilen 15-17 yaş arasındaki çocuk sayısı 7 bin artarak 678 binden 685 bine yükseldi.
Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ‘Türkiye'de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu’na göre 2013'ten 2018'in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdiğini raporladı. Verilere göre 2017 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20,3 düzeyinden 2018 yılında yüzde 21,1’e yükseldi. Buna göre bu yaş aralığındaki her beş çocuktan biri çalışıyor. Rapora göre Türkiye’de son altı yıl içerisinde çocuk işçi ölümlerinin en fazla olduğu Adana ilinde 2018-2019 yıllarında ciddi boyutlara çıkmıştır. Kürt bölgelerinde yaşanan çatışmalı süreçler nedeniyle bölgeden Türkiye metropollerine ve Adana’ya göç eden Kürt çocukları ve Suriye iç savaş mağduru Suriyeli mülteci çocuklar açısından durum daha da ağırdır. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Gününde ulusal ve uluslararası demokratik kişi, kurum ve örgütleri Çocuk İşçiliğinin tümden ortadan kaldırılması konusunda daha kararlı, daha tutarlı, samimi ve daha fazla ısrarcı olmalıdır. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların, sivil toplum örgütleri ve hak savunucusu örgütlerin 18 yaş altında olan tüm çocukların her ne ad altında olursa olsun çalışmalarını yasaklayıcı düzenlemeleri ile 2019 yılı İLO Çalışma Konferansına Çocuk İşçiliğinin her türünün tüm çocuklar için yasaklanması hususunda çalışmalar başlatılmalıdır. Bizler, İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi olarak çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin sömürüsü ile mücadele edilmesini en temel insan hakkı olarak değerlendiriyor, çocukların her alanda maruz kaldığı hak ihlalleri, sömürü ve şiddete karşı 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde başta kamu otoriteleri olmak üzere herkesi çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ve sonuç olarak diyoruz ki; sosyal bir birey olarak özgür yarınlara temiz değerleri getirecek olan umutlarımızın sömürüsü yani çocuk işçiliği çocukların fiziksel, zihinsel, manevi, ahlaki ve sosyal gelişimi engelleyen bir sömürü sistemidir! Çocuk işçiliği derhal yasaklanmalıdır!”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA