ROMAN YURTTAŞLARIN YAŞAM ALANINA TOKİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ROMAN YURTTAŞLARIN YAŞAM ALANINA TOKİ!


 

Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, TOKİ’nin ‘kentsel dönüşüm’ çerçevesinde Ataş arazisi üzerinde ve Roman yurttaşların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde konut yapacağını söyledi.

SONER AYDIN

Akdeniz Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Bileşimi belediye konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantının dilek temenni bölümünde ilçedeki TOKİ çalışmalarına dair bilgi veren Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Çay Mahallesi’nde bulunan Ataş arazisinde 900,  Roman yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Barış, Mahmudiye, Bahçe ve Turgut Reis Mahallelerinde 400 konut yapılacağını söyledi. 

ATAŞ ARAZİSİNE 900 KONUT DİKİLECEK
Çay Mahallesi’nin dibinde bulunan ve Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Kentsel SİT Alanı’ ilan edilen ATAŞ Yerleşkesi için kentsel dönüşüm noktasında her şeyin hazır olduğunu dile getiren Başkan Gültak, “Orada her şey hazır. Kazma vurulacak durumda. Çünkü orada yerleşim yok. Tamamen kamu arazisi. Orada 900 konutluk bir proje var. Bakanlar ve milletvekillerinin olduğu bir toplantı yaptık. Her noktada anlaştık. Orada 900 konutluk bir proje hazırlıyoruz. Fakat ben oradaki projeyi pek beğenmedim. O projenin içine özellikle yöre halkının kültür, örf ve adetlerine uygun düzenlemeler yapılmasını istedim. Taziye evleri, tandır, kültür evleri gibi. Proje en fazla 10 kat olacak. Bunlar projeye eklendikten sonra TOKİ orada projeye başlayacak. Çay-Çilek Mahallesinde yaşayan vatandaşlarımıza karşı hiçbir zorlamamız olmayacak. Proje bittikten sonra gelip görsünler. Eğer beğenirlerse geçişleri sağlayacağız. Ama ‘yerimizden memnunuz’ derlerse zorlama olmayacak” dedi.

HDP’Lİ BELEDİYE KARŞI ÇIKMIŞTI!
Akdeniz Belediyesinin dönemin Eş Başkanı HDP’li Yüksel Mutlu, ATAŞ Yerleşkesi’nin, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 27 Mayıs 2015 tarihinde tescillendiğini, 19 Haziran 2015 tarihinde de imza altına alınarak, ‘Kentsel SİT Alanı’ ilan edildiğini söylemişti. Yerleşkenin Valiliğin çıkaracağı ödenekle Mersin halkına kazandırılması gerektiğini ifade eden Mutlu, “Belediyemiz, yerleşkenin tamamının ivedilikle tescillenmesi için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuştur. Bölge Kurulu, söz konusu alanı ‘SİT alanı özelliği taşımadığı’ gerekçesiyle tescile değer görmemiştir. Belediyemiz, bu karara karşı dava açmıştır. Dava sürecinde atanan Bilirkişi Heyeti’nin, bölgede yaptığı keşif sonucunda hazırladığı rapor sonucunda mahkeme, Bölge Kurulu’nun kararını iptal etmiştir. Mahkeme kararıyla ATAŞ Yerleşkesi’nin 2. Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde gelişen rasyonel-işlevsel mimarlık akımını temsil ettiği, yerleşkenin yapısal özellikleri ve tasarımda öngörülen yaşam şekli itibariyle ‘Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinin mimari belleği için ünik (tek, eşi-benzeri olmayan) sayılabilecek özellikler yansıttığı tespit edilmiştir” ifadesine yer vermişti.
 
“BARIŞ, MAHMUDİYE, BAHÇE MAHALLESİ’NDE ÇALIŞMA OLACAK”
Diğer bir TOKİ çalışmasının Roman yurttaşların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde olacağı bilgisini veren Başkan Gültak, “Barış, Mahmudiye, Bahçe Mahallesi’nde de çalışma olacak. Akdeniz Belediyesinin bizden çok önce gönderdiği bir yazı var, Turgut Reis Mahallesi’ne dair. Orası riskli alan ilan edilmiş. Oradaki binaların hepsi kötü. Bu 4 mahallede de yakın zamanda TOKİ çalışması olacak. Yaklaşık 400 konutluk bir çalışma olacak. Orada çok daha fazla konut olur ancak biz çalışmamızı yapıp örneklerini sunacağız. Oralar zaten kentsel dönüşüm alanı. Orada projeler bitmiş ancak TOKİ’ni gelip vatandaşla birlikte belediyede anlaşmaya oturması lazım. Pazarlık demek istemiyorum çünkü oradaki roman vatandaşlarımızın para ödeyemeyecek olduğunu biliyorum. Devletin destek olması gerektiğini söyledim. O konuyu da gerekirse Cumhurbaşkanımıza kadar ileteceğim. Orada insanların çok cüzi bir miktarda ev sahibi olması için çalışmamız var. İnşallah Akdeniz’in göbeği farklı bir mahalleye dönüşecek” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA