TARSUS CEZAEVİ’NDE ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI MECLİS TAŞINDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS CEZAEVİ’NDE ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI MECLİS TAŞINDI


 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Tarsus Cezaevi’ndeki açlık grevlerinin bitmesiyle birlikte tutsakların tedavi edilmesinde yaşanan hak ihlallerini, meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

HDP’li Dr. Rıdvan Turan, Tarsus Cezaevi Müdürlüğü’nün açlık grevinde olan tutukluları kötü muameleye tabii tuttuğunu iddia ederek, konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması için soru önergesi verdi.

Tutsaklara su verilmediğini, saatlerce Mersin sıcağında ring aracında bekletildiğini dile getiren vekil Turan, “Tutuklular, insan haklarına ve yasalara uygun bir şekilde hastaneye gönderilmeli ve tedavileri yapılmalıdır. Açlık grevlerinin Türkiye genelinde sonlanması ile açlık grevinde olan tutsakların sağlık durumlarının tespit edilmesi ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi için seçim bölgem olan Mersin Tarsus Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutsaklara yönelik gereken koşulların sağlanmadığı tespit edilmiştir. Açlık grevinin sonlandırılmasıyla birlikte tutsakların tedavilerine yönelik İl Sağlık Müdürlüğü ile cezaevi müdürlüğü tarafından herhangi bir hazırlık yapılmadığı görülmüştür. İlk gün açlık grevindeki tutsakların hastaneye sevklerinin düzensiz şekilde olması, bazı tutsakların ring aracında bekletilmesi ve TTB’nin beslenme algoritmasına uyulmadığı konusunda birtakım aksaklıklar olduğu görülmüştür. Tarsus T1, T2, T3 ve Kadın Kapalı Cezaevinde toplam 130 tutsak açlık grevine katılmış, cezaevi müdürlüğü tarafından herhangi bir hazırlık yapılmaması bir tarafa ilk gün hastaneye sevk edilen 20 kişilik tutsak grubu ring aracında yaklaşık sekiz saat bekletilmiş ve kendilerine su dahi verilmemiştir. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 5. Maddesinde, ‘Hiç kimseye işkence yapılamaz; zalimce, insanlık dışı, onur kırıcı ceza ve davranışlar uygulanamaz.” ve 6. Maddesinde “Herkes nerede olursa olsun, yasal haklarının tanınması hakkına sahiptir.” ilkesinden hareketle Tarsus T1 kapalı cezaevi müdürlüğü tarafından açlık grevinde olan tutsakların hastaneye sevk edilmesi ve tedavi edilmesi için gereken hassasiyet gösterilmediği gibi tutsakların açık şekilde işkenceye maruz kaldığı görülmüştür. Ayrıca Türkiye’nin tarafı olduğu Malta Sözleşmesine göre ‘Eğer açlık grevindeki kişi, başka bir hekimin de görüşünü isterse ya da ikinci bir hekimin tedavisini sürdürmesini arzu ederse, bu sağlanmalıdır. Bu görev cezaevi hekiminin organizasyonu ile gerçekleştirilir.’ ve ‘Açlık grevi yapan kişi baskı altında tutulabileceği ortamlardan korunmalıdır.’  Hem İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hem de Malta Sözleşmesinin belirlediği ilkelerden hareketle Tarsus T1, T2, T3 ve Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi’ndeki cezaevi yönetimlerinin ve hekimlerinin tutsaklara yaklaşımı farklılık göstermiştir. Özellikle Tarsus T1 cezaevi müdürlüğü ile Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi hekiminin tutsaklara olan keyfi tutum ve davranışları hem İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin hem de Malta Sözleşmesinin belirlediği ilkelerle çelişmektedir’ ifadesine yer verdi.

“SORUMLULAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?”
HDP’li Turan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması için şu soruları yöneltti: “Tarsus cezaevindeki personel ve hekimlerin tutsaklara olan davranışlarının farklılık göstermesi ve özellikle T1 Kapalı Cezaevi Müdürlüğünün ve Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi hekiminin keyfi şekilde hareket etmesinin nedeni nedir? Bakanlığınız tarafından Tarsus T1 Kapalı Cezaevi müdürlüğünün ve Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi hekiminin keyfi şekilde hareket etmesinden dolayı herhangi bir soruşturma veya işlem yapılacak mıdır? Bakanlığınız tarafından açlık grevlerinin sonlanmasından itibaren cezaevlerine hazırlık yapılması konusunda herhangi bir çalışması olmuş mudur? Eğer olmuş ise bu çalışmalar nelerdir? Bakanlığınız tarafından cezaevlerinde açlık grevinde olan tutsaklara ilişkin herhangi bir hazırlık yapılmasına yönelik bir çalışması olmuş ise Tarsus Kapalı Cezaevi yönetiminin bu konuda duyarsız olmasının gerekçesi nelerdir? Tarsus Kapalı Cezaevi’nden 27 Mayıs 2019 tarihinde hastaneye sevk edilen tutsakların yaklaşık sekiz saat ring aracında bekletilmesinin insan hakları ile bağdaşmadığı pek çok uluslararası sözleşmede belirtilmesine rağmen işkence olarak kabul edilen böylesi bir uygulamanın gerçekleşmesinin bakanlığınızın adalet anlayışı ile ilişkisi nedir? Tarsus T1, T2, T3 ve Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi’nde açlık grevini sonlandıran tutsaklar için TTB’nin belirlediği beslenme algoritmasına cezaevi yönetimleri tarafından uyulmamasının nedeni nedir? Bakanlığınız tarafından TTB’nin beslenme algoritmasının cezaevlerinde açlık grevindeki tutsaklara uygulanması için herhangi bir girişimi olmuş mudur? Olmamış ise nedeni nedir? Mersin Tabip Odası doktor heyetinin açlık grevinde olan tutsakların tedavi edilmesine yardım etmek istemelerine rağmen TEM polisleri tarafından engellemesinin gerekçesi nedir? Bu polisler hakkında herhangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA