“ADALETİN TERAZİSİ BİR KEZ DAHA ŞAŞTI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ADALETİN TERAZİSİ BİR KEZ DAHA ŞAŞTI”


 

Pedofili içerikli ‘Zümrüt Apartmanı’ adlı kitabın yazarı Abdullah Şevki ve yayınlanmasını sağlayan Kurgu Kültür Merkezi ve Abdullah Şevki hakkında, Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Haber Merkezi 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Kitabın yazarı Abdullah Şevki ile kitabın basıldığı yayınevinin sahibi Alaattin Topçu, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Ancak, şüpheli Abdullah Şevki’nin kaleme aldığı Zümrüt Apartmanı adlı kitap ve bu kitabı yayınlayan yayınevi ve sorumluları TCK’nın 103. ve 104. maddelerinde yer alan suçları işlemeye teşvik ve tahrik etmektedir.  Daha ileri giderek, TCK’da yer alan suçun suç olmadığı ve meşru olduğu inancını halka yaymaya çalışmaktadır. Bu durum alenen suçun meşrulaştırılması, suçun ve suçlunun övülmesidir.

“ÇOCUK İSTİSMARI ÖZENDİRİLEREK TEŞVİK EDİLMİŞTİR”
TCK’ya göre; müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları, temsili çocuk görüntülerini veya çocuk gibi görünen kişileri kullanan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu ürünleri ülkeye sokan, çoğaltan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, ihraç eden, bulunduran ya da başkalarının kullanımına sunan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Şüphelilerin eylemi; kitabın yazılması, basılması ve dağıtımı suretiyle kamuoyuna sunularak açıkça pedofili ve çocuk istismarının özendirilerek teşvik edilmesidir.  Çocuk istismarı ile ilgili Anayasanın 41. Maddesi, ‘Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır’ denilmektedir. Taraf olduğumuz Avrupa Konseyi, Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 8. maddesinde ise, ‘tarafların her biri bu sözleşmede belirtilen suçları teşvik eden materyallerin dağıtımını önlemeye veya yasaklamaya yönelik gerekli yasal tedbirleri alır’ ifadesi yer almaktadır” diye konuştu.
Gerek Anayasal düzenleme, gerekse uluslararası sözleşmelerde yer aldığı üzere, bu konunun toplumsal barışı, huzuru ve güvenliği bozucu olmasının yanı sıra, çocuğun toplum içinde güvenli bir şekilde yaşamını idame ettirmesinin açıkça engellenmesi niteliğinde olduğuna vurgu yapan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Bu aşamada öncelikle kitabın toplattırılmasına karar verilmesini istemek zorunluluğu doğmuştur.  Bu suçlar kamu barışı açısından büyük bir tehlike ifade ettiği için, iştirak ilişkisinden bağımsız, müstakil suç olarak düzenlenmiştir. Burada önemli olan, belirli olmayan kimselerin suç işlemeye tahrik edilmesidir. Eğer muayyen kişiler, belli bir suçu işlemek için teşvik veya azmettirilmiş ise, meselenin iştirak kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi gerekirdi. Suç işlemeye tahrik fiilinin maddi unsurunu, suç işlemek için alenen tahrikte bulunmak oluşturmaktadır. Somut olaydaki kitapta tahrikte bulunma eylemi gerçekleşmiştir. 

“DEVLET, ÇOCUKLARIN HER TÜRLÜ RİSKTEN KORUNMASI İÇİN GEREKEN TÜM TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDA”
Mersin Barosu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu olarak; Avukatlık Kanunu’nun 95. maddesinin 21. bendine göre ‘Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak’ şeklinde tanımlanan görevimiz gereği en temel insan hakkı olan küçük çocuğun korunması gerekliliğinden hareketle, adı geçen şüphelilerin çocuğun cinsel istismarının övülmesi, cinsel istismar suçunun teşviki, suçu ve suçluyu övme şeklinde yukarıda belirtilen eylemlerinin cezalandırılması için, iş bu suç duyurusunda bulunma zorunluluğu doğmuştur. Tüm çocuklar ihmal, istismar ve her türlü riskten korunma hakkına sahiptir. Devlet, çocukların her türlü riskten korunması için gereken tüm tedbirleri almalıdır. Ama görüyoruz ki, çocukların cinsel istismarını özendiren bu kişiler cezalandırılmak yerine serbest bırakılmıştır. Görüyoruz ki, adaletin terazisi bir kez daha şaştı. Mersin Barosu olarak, kitabın yazarına ve yayıncısına gerekli cezanın verilmesini talep ediyoruz” İfadesini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA