MERSİN GELİŞTİRDİ TÜRKİYE FAYDALANACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN GELİŞTİRDİ TÜRKİYE FAYDALANACAK


 

Mersin Tarım Müdürlüğü’nün geliştirdiği, “Akdeniz Meyve Sineği Takip Programı” Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde kullanılmak üzere talep edildi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin ve bölgesinde özellikle sert çekirdekli meyveler ile narenciye üzerinde ciddi ekonomik kayıplara neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele devam ediyor. Bu kapsamda Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kendi personel ve imkanları ile geliştirdiği tuzak takip programının Tarım Bilgi Sistemine dahil edilmesi için bakanlıkça çalışma başlatıldı. 

MERSİN’E BÜYÜK KAYIP YAŞATTI
Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS), tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Mersin’de de yaş meyve üretim ve ticaretini olumsuz etkileyen en önemli zararlılardan olduğunu söyledi. Bu zararlıların doğrudan ürün kaybına yol açması yanında ihracatı da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Abalı, yaklaşık 4 yıldır Mersin ve bölgesinde ciddi maddi kayıplar yaşandığını anlattı. 
2016’da Toroslar ve Mezitli ilçelerinde şeftali üretim alanlarında 20 bin ton ürün ve 16 milyon TL ekonomik zarar meydana geldiğini kaydeden Abalı, “Ekonomik kaybın önlenmesi adına kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla hem sert çekirdekli hem de narenciyeye zarar veren bu zararlıya karşı nasıl mücadele edeceğimizi çalıştık, projeler hazırladık” dedi. 

“165 TUZAK AN BE AN TAKİP EDİLMEKTE”
Bu kapsamda 2018 yılında Akdeniz Meyve Sineği çıkış ve popülasyon takibi için kent genelinde kurulan monitör tuzakların izlenmesi, zararlının yoğunluğunun ve yayılım alanlarının tespiti, mücadeleye hızlı ve etkin bir şekilde karar verilmesi amacıyla program geliştirme çalışmalarına başlandığını anımsatan Abalı, “Daha önce kurumumuz ihtiyaçları için Araç Takip, Doğal Afet, Bilgi Notu, Iso 9001 konularında program geliştiren kurum personelimizin yoğun çalışmaları ile Akdeniz Meyve Sineği Takip Yazılımı (AMS Takip) kullanıma alındı. Yazılım sayesinde ilimiz genelinde bulunan 165 tuzak an be an takip edilmekte, zararlı görülmesi durumunda üreticilerimiz anında uyarılmaktadır. Ayrıca raporlama sayesinde zararlının çıkış zamanlaması, koordinat bilgisi, zarar verdiği ürün çeşidi, yoğunluğu grafikler halinde tespit edilmekte yapılan mücadelenin etkileri ölçülebilmektedir” diye konuştu. 

“TOPLU MÜCADELEYLE ZARARLI ORANI BİNDE 8’E KADAR DÜŞÜRÜLDÜ” 
2018’de hazırlanan proje bütçesi dahilinde 3 milyon TL ile 160 bin tuzak alarak üreticilere dağıttıklarını dile getiren Abalı, projenin yaklaşık 20 bin dekar alanda 2 bin 519 üreticiye ait şeftali bahçesinde uygulandığını bildirdi. Bu mücadele sonunda 2017 yılında yüzde 40 düzeyinde olan bulaşık meyve oranının 2018’de binde 8’e kadar düşürüldüğünü bildiren Abalı, “Ayrıca üretim maliyeti azaldı, ürün kaybı önlendi, üretici geliri, ürün birim fiyatı ile ürünlerin iç ve dış pazarlarda pazarlama kapasitesi arttı”  dedi. Üreticilere ve ilgili sektörlere de eğitimler verildiğini aktaran Abalı, ayrıca Mersin Valiliği koordinasyonunda üreticilere 300 bin adet siyah plastik poşet dağıtılarak, bahçelerde hasat artığı olan bulaşık meyvelerin toplanarak imha edildiğini söyledi. 
Türkiye genelinde Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Mersin de dahil olmak üzere 45 ilde Akdeniz Meyve Sineği Takip Projesi yürütüldüğünü de açıklayan Abalı şu bilgileri verdi: “Bu sorun çiftçinin tek başına mücadele edebileceği bir sorun değil. Bu nedenle yine kendi uzman personelimizin geliştirdiği yazılımlarla Türkiye’de bir ilke imza attık. Mersin’de Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun anlık olarak takip edilmesini sağlayan AMS Takip Programı oluşturduk. Bu sayede popülasyon artışlarını anlık yorumlayıp toplu mücadele alarmları vermeye başladık ve birlikte mücadeleden ciddi sonuçlar da aldık.”

BAKANLIK PROGRAMI İSTEDİ
Alınan başarılı sonuçların Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da dikkatini çektiğini ve Türkiye’ye umut olduğunu aktaran Abalı, bakanlık tarafından geliştirilen yazılımın talep edildiğini açıkladı. Abalı, “Üreticilerimiz için çözümler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA