Su indirimine ‘popülizm’ savunması | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Su indirimine ‘popülizm’ savunması


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin su indiriminin ‘popülizm’ olarak görülmesini istemediğini söyleyen Başkan Seçer, bu indirim ile 16 milyon TL’lik bir gelirden vazgeçtiklerin anımsattı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı Mayıs ayı olağan genel kurul toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Su ücretlerine Haziran ayından itibaren meskenler için yüzde 10, esnaf için ise yüzde 5 indirime gidilmesine CHP’den ‘popülizm’ savunması geldi.

“VATANDAŞ; TOPLU TAŞIMA, EKMEK, SU ÜCRETİNE BAKAR”
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, vatandaşın belediye ilgili en çok dikkat ettiği konunun; toplu taşıma, ekmek ve su ücretleri olduğunu söyledi. “Bugün burada görüştüğümüz konu gerçekten önemli. Vatandaşın az su tüketmesini sağlamamız gerekiyor, tüm dünya bunun üzerinde duruyor şuanda. Bizde su bol olduğu için fazla üzerinde durmuyoruz ama kimi ülkeler yağmur suyunun değerlendirilmesinin üzerinde duruyor. 
Ücret politikası ile beraber su tüketimini de azaltıcı şekilde düşünmemiz gerekir. Belki şu da olabilir; örneğin belli bir metreküplük kullanım ücretsiz yapılabilir. Örnekleri var bunun. Belli bir metreküpe kadar ücretsiz olur ise vatandaş bunun üzerine çıkmamaya çalışacaktır, para vermemek için. Su tüketimi de böylece azalmış olacaktır” dedi. 

“GELİR AZALIYOR, GİDER İÇİN DE BİR ŞEY YAPILMALI”
Öte yandan Anayasa’nın bütçe konusunda meclis üyeleri için; “Gider arttırıcı veya gelirleri azaltıcı önerilerde bulunamazlar” ifadesi bulunduğunu da anımsatan Tarhan, “Biz ise burada şuanda gelir azaltma anlamında tek taraflı bir tasarrufta bulunuyoruz. Diğer taraftan yine belediyelerin tabi olduğu Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası da, gelir ve giderleri etkileyecek teklifler ile ilgili şöyle bir hüküm var, ‘Kamu gelirlerinin azalmasına veya kamu giderlerinin artmasına neden olacak ve kamu idarelerini yükümlülük altına sokacak teklifler getireceği mali yük, orta vadeli mali yük ve mali plan çerçevesinde en az 3 yıllık dönem için hesaplanır ve tekliflere eklenir’. Yani getirecek yükler gelir ve gider bağlamında dikkat alınması gerekir der. Dengeyi korumak açısından, bir taraftan geliri azaltırken, diğer taraftan da geliri arttırıcı önlemler almalıyız. Popülist yaklaşımla tabiî ki şunu da diyebiliriz, ‘Tamamen ücretsiz olsun’. Kulağa hoş gelen bir şey bu ama kuşkusuz gerçekte böyle değil. 
Ayrıca su indirimi ile ilçe belediyeler açısından da bir mağduriyet söz konusu oluyor. Çünkü su faturası ile beraber çevre temizlik vergisi de alınıyor. Ancak indirim ile çevre temizlik vergilerinin tahsilatı da düşecek ve bunun da yüzde 80 ilçe belediyelerinin gelirleri. Bu karar ile ilçe belediyelerin gelirlerini azaltılmış oluyoruz. Azaltılsın. Ama bur taraftan da gelirleri arttırıcı önlem almalıyız. Gelirleri arttıramıyorsak o zaman bunu başka bir şekilde finansman kaynağı bulmamız lazım” dedi. 

MESKİ İNDİRİM İLE 16 MİLYON TL’DEN VAZGEÇTİ
Başkan Vahap Seçer ise, su indiriminin ‘popülist’ bir yaklaşım olarak görülmesini istemediğini belirterek, “İndirimi, 0-12 metreküp su kullananlar aralığında tuttuk ki bu kısım MESKİ’nin abonelerinin yüzde 74’ünü kapsıyor. Çoğunlukla da bu kesim daha çok dar veya orta düzeyde geliri olan aileleri ilgilendir. O yüzden bunu önemsiyorum. Tüm kullanıcıları ilgilendiren bir indirim değil. 
Diğer taraftan katılıyorum mutlaka bunun bir etki analizinin yapılması gerekir ki, biz bunu da yaptık. Böyle bir düzenlemenin bizim mali tablolarımızı nasıl etkileyeceğini önceden hesap ettik. Bu indirim ile yıllık 16 milyon TL gibi bir gelir kaybına sebebiyet veriyoruz. Bunu da bir takım farklı önlemler ile gidereceğiz. 
Mutlaka bizim mali tabloları düzenleyeceği tedbirler almamız lazım. Gelir arttıramıyorsanız giderlerinizi kısmanız lazım. Örneğin MESKİ’nin 7 milyon, yıllık 84 milyon TL gibi bir elektrik ödemesi söz konusu, bu konuda alternatif enerji kaynaklarını devreye sokmak için çalışıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları için de özel bir ekip oluşturduk.
Diğer taraftan kaçak-kayıp çok önemli. Hem arıtmalarda elektrik tüketimimiz arttırıyor, hem de, ‘hırsızlık’ olarak suyun kullanılıp ödeme yapılmaması, vatandaşa bir bedel olarak yansıyor, bunları önlememiz lazım.
Bu yıl 2019 itibariyle yaklaşık olarak 5 bin metreküp günlük su kaybına neden olan kaçak-kayıplar tespit edilmiş. Bu da 25 bin kişinin su tüketimine tekabül ediyor. Biz daha da yeni önlemler alacağız bu konuda.

SU İSRAFI ÖNLENMELİ
İnsanların tüketim alışkanlıkları da değişmeli, biz de inanılmaz bir hoyratlık, israf var. Bunu eğitim, ile değiştirmeliyiz. Maliyetlerin aşağı çekilmesinde bu da önemli.
Biz Çukurovalılar zannediyoruz ki su zengini bir bölgeyiz ama öyle bir şey yok. Türkiye için de böyle. Biz ne su fakiri ne de su zenginiyiz. Ortalama bir düzeydeyiz. 
İndirim konusu bizim seçim öncesi bildirgemizde yer alan bir konu. Bunun popülizm olarak düşünülmesini istemem. O dönemde benim bir tercihim. Seçim çalışmaları sırasında kamuoyunda aldığım talepler doğrultusunda bu kararı verdim” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA