VER KOCAMAZ’I, AL PARAYI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

VER KOCAMAZ’I, AL PARAYI!


 

Burhanettin Kocamaz dönemi için istediği soruşturma talebi kabul görmeyen Cumhur İttifakı, CHP’li Başkan Vahap Seçer’in, MESKİ için talep ettiği 19 milyon 700 bin TL’lik borçlanma yetkisine red verdi! Gözler Seçer’in belediye için istediği 349 milyon TL’lik borçlanma yetkisi talebinde!

HEDİYE EROĞLU – SONER AYDIN

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı Mayıs ayı olağan genel kurul toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığındaki toplantıya 19 milyon 700 bin TL’lik borçlanma talebinin reddi ve işçi kıyımı iddiaları damga vurdu. 

328 BİN ABONEDEN 38 MİLYON TL ALACAK VAR 
Önceki toplantıda gündeme getirdiği 19 milyon 700 bin TL’lik borçlanma yetkisi talebini yineleyen Vahap Seçer, bu paranın 5,5 milyon TL’sini teminat mektubu olarak kullanacaklarını ve 8 milyon TL’lik elektrik borcundan kurtulacaklarını söyledi.
Yine bu paranın 6 milyon 300 bin TL’sinin Akdeniz ilçesi Karacailyas kanalizasyon inşaatında kullanılacağını, bir milyon 300 bin TL’sinin de Toroslar’da Gözne –Keperli içmesuyu ishale hattı yapım işinde kullanılacağını kaydetti. Kalanının da depo yapımı, makine, araç-gereç alımında kullanılacağını bildiren Seçer, “Bu borçlanmayı yapamazsak ne olur? Örneğin şuanda 8 milyon 800 bin TL borcumuz var. Borçlanıp önleyemezsek aylık 140 bin TL faiz ödemek zorunda kalacağız” dedi. 
MESKİ’nin 328 bin aboneden 38 milyon TL’yi bulan alacağı olduğunu ancak Ramazan günü ekonomik sıkıntıdan dolayı yaşanan fatura gecikmelerine anlayışlı davrandıklarını belirten Seçer, “Faturaların ödemekte gecikmiş vatandaşların sularını kesmemeleri için arkadaşları uyarıyorum ama bunu ahlak edinmiş olanlarda var” dedi.

“DAHA SONRA BAKARIZ”
Daha sonra söz alan CHP’li Mehmet Semih Nane de, komisyonda uyum içinde çalıştıklarını, borçlanma ile ilgili red kararı verilmesini anlayamadığını söyleyerek, “Komisyondaki arkadaşlar, ‘bugün geçmesin ileriki aylarda bakılır’ dediler. Biz de neden bugün geçmesin, bize bu para bugün lazım’ dedik. Bu parayı bugün almazsak 5 kalem yatırırımızda aksama olacak” dedi. 
Meclisin bağımsız üyesi Yüksel Çelik de, Cumhur İttifakı üyelerine, “Büyükşehir’i kabul etmediniz ama MESKİ’nin kesin hesabını kabul ettiniz” diyerek, “Onu kabul ediyorsanız, finansman olarak buranın önünü açmanız lazım. Burhanettin Kocamaz usulsüzlük yaptı ise neden Denetim Raporu’nda buna yer verilmedi? Şimdi biz kırsalda hepimiz söz verdik, hizmet yapacağız’ dedik. Şuan benim ilçemde kanalizasyon yok, 4 belde kapanmış, Akkuyu’nun yapılacağı yerde kanalizasyon yok. Yatırımı engellememek lazım, başkanımızın önünü açacağız, Cumhur İttifakı komisyonlarda çoğunlukta var ise bir usulsüzlük gereğini yapar” dedi. 

AKP’DEN “ÇOK BORÇ VAR” TEPKİSİ
AKP’li Bünyemin Önel ise “Borçlanmanın sonu nereye gidecek?” diyerek, “MESKİ’nin borcu olmasa yüzde 25 indirim yapsak bir şey olmaz.ama o kadar çok borç, faiz, fuzuli ödenen para var ki yürek acısı. İşimiz zor, çok ciddi düşünmek lazım. 5 yıl içinde borç mu ödenecek? Hizmet mi yapılacak?” dedi.  

CHP’li Ali Uyan da, Önceki dönemin stratejik planında imzası bulanan belediye başkanları ve meclis üyelerinin bugünde mecliste olduğunu aktardı. “Finansman cetvelinde zaten bugünleri görerek 73 milyon TL borçlanmayı işlemişsiniz” diyen Uyan, “Şimdi biz bundan faydalanmak diyoruz ama siz, ‘yok biz faydalandırmayacağız’ diyorsunuz” dedi. 

“MERSİN HALKINI CEZALANDIRIYORSUNUZ”
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, “Mersin halkını cezalandırarak ne yapmak istediğinizi anlayamıyorum” diyerek tepki verdi. “Kentin zararına bir uygulamanın müsebbibi olmak istemezsisiniz” diyen Özyiğit, “İdarenin bu isteği şu nedenle haksızdır’ demezseniz bir yere gidemeyiz, ülkenin gittiği yer zaten ortada” dedi. 

“BORÇ BORÇLA KAPANMAZ”
Meclisin Silifke’den MHP’li üyesi Ali Usca da, red kararını kendi düşünceleriyle aldıklarını belirterek, “Bu karara şerh koyduk çünkü borç borçla kapanmaz. Borcun çok yüksek olduğunu düşünerek bu şerhi koyduk. Ancak bu karar 3-4 arkadaşımızın kararı, meclis ne karar verir ise biz de ona uymak zorundayız” dedi.

“SEÇİM BİTSEYDİ BÖYLE OLMAZDI”
Araya giren Vahap Seçer ise, “Biz hür irademizle, hiçbir tesir altında kalmadan bu karı verdik diyor ama bizimde endişemiz şu; bazı şeyler siyasette mutlaka her ortamda konuşulmaya bilir ama Türkiye’nin siyasi iklimini konuşmamız lazım. Keşke 31 Mart seçimleri bitmiş olsaydı, biz bu stresi yaşamasaydık. Mersin halkına yaşatmasaydık” dedi. 

“ALACAKLARIN ÜZERİNE GİDELİM”
MHP’li  Haluk Mutluay da, MESKİ’nin 38 milyon TL alacağı olduğuna dikkat çekerek, “Alacağımızın üzerine hiç gidilmeden borçlanma düşüncesi var. Bu paranın bir ay içerisinde 15 milyon TL’si toplanabilir. Kolaya kaçıldığı düşüncesini öngördüm bu yüzden red oyu verdim” dedi. 

“RAMAZAN GÜNÜ SUYU NASIL KESEYİM?”
Bunun üzerine Vahap Seçer, “Kazın ayağı görüldüğü gibi değil. 38 milyon 700 bin alacağımız var. 300 TL altında borcu olan abone sayısı 295 bin, bunun da karşılığı 22 milyon TL. Şimdi ben hangi akıl, vicdan ile Ramazan günü bu insanların üzerine gideyim. İkincisi hukuk düzeni öyle bir duruma gelmiş ki gücü, gücü yetene. Öyle firmalar var ki hala belediye üzerinden para kazanıyor ama ben belediyenin parasını tahsil edemiyorum” dedi. 
Haluk Mutluay ise “300 TL, 100 TL ödenmeyecek para değil, bunun takibine gidilse, 265 binin 100 bini tahsil edilebilirdi. O zaman hiç kimsenin üzerine gidilmesin. Elektrik faturası daha çok geliyor ama ödeniyor. Borçlanma kadar tahsilat için de aynı çaba gösterilseydi. Önce ufak alacaklardan başlanabilir” dedi. 

“ENGELLEMİYORUZ, MÜFETTİŞ İSTİYORUZ”
Ardından söz alan MHP’li Mahmut Tat da, “Belediyeyi alan CHP uyum içerisinde çalışmak, halka hizmette süratli gitmek istiyor fakat cumhur ittifakı engel oluyor, oyunu bozuyor, bizi topal ördek yapıyor” eleştirilerine maruz kaldıklarını ancak bunu asla kabul etmediklerini söyledi. Cumhur İttifakı üzerinde algı yaratılmaya çalışıldığını savunan Tat, “Cumhur İttifakı aldığı talimatlarla bizim işimize taş koyuyor’ deniliyor, Kredi yetkisini vermedik. Şuanda da vermeyeceğiz, düşüncemiz bu. Neden? Hak, hukuk, adaleti istiyoruz! Bunda ısrarlıyız. 
Bir belediye alındı, aldığınız belediyenin hangi halde, nasıl olduğunu ve bu durumun incelenerek, hesap sorulması gerektiğini üstüne basa basa söylemediniz. Fakat Tarsus Belediyesi anında bilbordlara çıkarak, 60 milyon TL’lik borç bırakıldığı ve sanki belediyenin içi boşaltılmış gibi bir algı yaratıldı.
Büyükşehir’de, Tarsus’ta 5 yıllık tüm çalışmalar için bakanlık müfettişlerini çağırın, biz size adres vereceğiz. Şu adresteki, şu başkanlıktaki bu dosyalar incelensin diyeceğiz 
Biz Cumhur İttifakı mensupları ve meclis üyeleri olarak hiçbir zaman meclis çalışmalarına engel olmuyor, Mersin’in önünü tıkamıyoruz. Daha düzenli, daha tasarruflu bir belediye olarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Yönetimden Tek bir şey istedik. 
Bizi sürekli talimat almakla eleştiriyorsunuz, o zaman biz de size bu soruşturmanın yapılmaması için emir mi geldi? Sorusunu mu yöneltelim? Bu olmaz. Hoşunuza gitmeyen bir madde oldu mu hepiniz ayağa kalkıyor, hakaret ediyorsunuz. Siz gönlünüzden geldiği gibi konuşuyorsunuz ama biz robotuz, talimatla buraya geliyoruz öyle mi?” diye konuştu.

“ÇARESİZLİK İÇERİSİNDE DEĞİLİZ”
Bunun üzerine söz alan Vahap Seçer, çaresizlik içerisinde olmadığını dile getirdi. “Aciz bir durumumuz yok, aslanlar gibi ayaktayız” diyen Seçer, “Büyükşehir Belediyesi burası, 10 bin çalışanı 3 milyara yakın bütçesi ve zeka sahibi insanları var. 19 milyon 700 bin TL için ‘öldük bittik aman bize para verin’ demiyoruz, bizi de böyle küçük görmeyin” dedi. 
Toroslar Belediye Başkanı MHP’li Atsız Afşın Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde 7 milyon TL borçlandığın anımsatan Seçer, “Borçlanma ile ilgili bugün bize söylediklerinizi önce kendi belediyenize söylemeniz lazım. Beni her şey ile sorgulayın ama ‘bir yerlerden talimat alıyorsunuz’ derseniz bu benim ağrıma gider. Göreve geldiğim günden buyana borçlarımız var, pis kokular geliyor, iç denetimi faaliyete geçirdim diyordum. Tüccar gibi oturup faturaları kontrol ediyor, kim madik atmış, kim atmamış, kim faturaları şişirmiş, kim şişirmemiş inceliyoruz. 
Bir taraftan tahsilat yapmaya çalışıyoruz. Borcu borçla kapatmıyoruz. Böyle bir durum yok” dedi. 

“KOCAMAZ İLE ŞOV YAPARKEN BORCU SORSAYDINIZ”
Bunun üzerine söz alan Başkan Yılmaz ise belediyenin 2.7 milyar TL’lik borcunun üstüne gidilmesi, denetlenmesi gerektiği vurguladı. “Bize birlik-beraberlik mesajı verilip, ertesi gün belediyeyi bu borca sokan başkan ile kol kola açılış yapıldı” diyen Atsız Afşın Yılmaz, Burhanettin Kocamaz eleştirisinde bulundu. 
Anıt Kavşağı’nı kasıtlı olarak seçim öncesi başlatıp, seçim dönemi bilinçli olarak tamamlamayan Kocamaz’ın, Toroslar’a yüklediği siyasi fatura ortadayken şov yapılıp, zafer turu atıldığını bildiren Yılmaz, “Keşke halkı selamlarken 2.7 milyar TL borcun nereye gittiğini sorsaydınız. Popülizmin daniskası yapılıyor, tutarlı olmamız lazım” eleştirsinde bulundu. 
Ayrıca büşükşehir belediyesinde çalışan ve sosyal medyada cumhur ittifakı adaylarının paylaşımlarını beğenen işçilere yönelik fişleme başlatıldığını savunan Yılmaz, “Bu oylamadan önce bu yapılan siyasi şantajdır, baskıdır” dedi.
Salonda kısa süreli sesler yükselirken bazı izleyicilerden, “Sizin işten çıkardığınız binlerce kişi ne olacak? Hepimizin ekmeği ile oynadılar” sesleri yükseldi.

“PARTİ İÇİ KAVGANIZA BENİ KARIŞTIRMAYIN”
Başkan Vahap Seçer ise “Tutarlıyız, tutarsızlık yanlış bir ifade oldu” diyerek kendini savundu. Anıt Kavşağı konusunda gerek eski partilisine gösterdiği vefa gerekse Torsolar’ı toz-topraktan kurtardığı için teşekkür beklediğini aktardı.
“Parti içindeki tartışmalarınız sizin aranızdaki bir durumdur” diyen Seçer, işçi kıyımı ile ilgili ise “İşinde gücünde olan personelin MHP’li bir belediye başkanının korumasına ihtiyacı yok. Manipülasyonlara tahriklere gelmeyin. Ben ergen bir çocuk değilim, sosyal medyadan alıntılarla insanlar hakkında karar vereceğim. Kimse de bu konuda beni tehdit etmesin. Hodri meydan. Çalışmayan, siyasi düşüncelerini bir militan gibi çalışma hayatının önüne koyanları kapının önüne koyacağım. Ama bir rahatsızlık var ise gelin hep beraber konuşalım. Kaldı ki daha önceki dönem MHP’lidir belediye, CHP’liler gelir şikayet olur. Tahriklere gelmeyin, böyle bir hukuksuzluk var ise bir telefon kadar yakınım” dedi.

“HESAP SORMAYA TAKTINIZ”
Ayrıca Kocamaz dönemi ile ilgili de, “2,7 milyar TL borcun hesabını sormak konusunun niye üzerine bu kadar gidiyorsunuz anlamakta zorlanıyorum” diyen Seçer, “Bu kişi sizin partinizin mensubuydu. Kendi vicdanımı ve kamu vicdanımı rahatlatmak adına siz denetim yapma deseniz dahi şaibeli dosyaları açtım, açmadıklarım var ise açmaya devam edeceğim. Bu konuyu pişirip, pişirip bizim önümüze getirmeyin. 
Bir önceki dönem bu kişiye oy birliğiyle iki defa borçlanma yetkisi verilmiş. Bunlar paradoksal, çelişkili durumlar. Bunlara takılırsak bunlar bizi yanlış yollara götürür. Kendi aranızdaki kavganız, kendi aranızda kalsın. Bunu meclise yansıtmayalım. Mersin halkı zarar görür” şeklinde konuştu. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA