ÖLDÜREN İLAÇ NEDEN KULLANIMDA? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖLDÜREN İLAÇ NEDEN KULLANIMDA?


 

Amerika’da üreticisi firmanın milyonlarca dolar tazminata mahkum edildiği Roundup zirai ilacının Türkiye’de kullanımının önüne geçilmesi için TBMM’ye çağrı yapıldı.

Haber Merkezi

Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, tarımsal faaliyetlerde kullanılan Roundup ilacının, kansere kadar varan negatif etkilerini meclis gündemine taşıdı.  
Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.
 “Soya ve mısır üretiminde kullanılan ve Roundup adıyla satılan glifosat, tarım işçilerinin sağlığını olumsuz şekilde etkilemektedir” diyen Turan, işçilerin; hava, su ve yiyecekler üzerinden Roundup ilacının negatif etkilerine maruz kaldığını söyledi.

KANSER OLUŞUMUNU TETİKLEYEN ÖNEMLİ BİR UNSUR OLDUĞU TESPİT EDİLDİ 
“Tarımsal faaliyetlerde yaygın olarak kullanılan Roundup ilacının kanser riskini ciddi oranda arttırdığı bilinmektedir” diyen Turan, “Bu ilaçları, uluslararası ilaç devi, Bayer-Monsanto şirketi piyasaya sürmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC) tarafından yapılan araştırmaya göre GDO’lu ürünlerin yüzde 80’inde kullanılan ot ilacının (herbisit) etken maddesi Glifosat’ın (Glyphosate) insanlardaki kanser etkisi yüksektir. Geçtiğimiz aylarda ABD’nin California eyaletindeki San Francisco yüksek mahkemesi jürisi, önemli bir karara imza attı. Kararda, Roundup ilacının, davacı Edwin Hardeman'da kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğu belirtilmişti. Mahkeme, Monsanto şirketini yaklaşık 80 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etmiştir. Geçtiğimiz günlerde ise Monsanto tarafından piyasaya sürülen ilaçların Fransa’da sağlığı ciddi oranda tehdit etmesinden dolayı Bayer-Monsanto’ya karşı protesto eylemleri gerçekleşmiştir. 
Monsanto tarafından piyasaya sürülen Roundup ilacının doğa ve insan sağlığını tehdit etmesinin ardından ABD Çevre ve Koruma Ajansı (EPA) gıdalarda Roundup ilacının kalıntılarını araştırmak amacıyla 300 soya fasulyesi üzerinde test yapmıştır. Testlerin sonucunda 271 soya fasulyesinde Glifosat’a rastlanmıştır. Glifosat kanser dışında da sağlık açısından pek çok farklı olumsuz etkiye ve sorunlara yol açmaktadır. Bayer-Monsanto tarafından satılan Roundup, dünyadaki sağlık örgütleri tarafından zararlı etkileri tespit edilmesine rağmen, Türkiye’de tarımsal üretimde ciddi oranda kullanılmaktadır” dedi.

TÜRKİYE’DE KULLANILMASININ NEDENLERİ NELER?
Milletvekili Turan, Bakan Pakdemirli’nin cevaplaması için şu sorular sordu; “Sağlık açısından olumsuz sonuçları tespit edilen Roundup ilacının halen Türkiye’de kullanılmasının nedenleri nelerdir?
Bakanlığınız tarafından Roundup ilacının yasaklanması amacıyla herhangi bir girişim var mıdır?
Dünyanın farklı ülkelerinde Roundup ilacına yönelik araştırma ve analizler yapılmıştır. Bakanlığınız tarafından Roundup ilacı için herhangi bir araştırma veya analiz yapılmış mıdır? Eğer yapılmış ise bu araştırmayı kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
İnsanlar üzerinde pek çok zararlı etkilere sahip Roundup ilacının Türkiye’de yaygın olarak kullanılmasını, tarım politikaları açısından uygun buluyor musunuz?
Bakanlığınızın Bayer-Monsanto şirketi ile yaptığı herhangi bir anlaşma var mıdır? Eğer var ise bu anlaşmanın çerçevesi nelerdir?
Bakanlığınız tarafından Türkiye’de zirai etkinliklerde kullanılan tarım ilaçlarının zararlı olup olmadığını tespit etmek amacıyla düzenli olarak denetim yapılmakta mıdır? Eğer yapılmakta ise bu denetimin sonuçları nelerdir?
Dünya’da büyük ölçüde insan ve doğaya zararı olduğu tespit edilen Roundup ilacının Türkiye’de insan sağlığını olumsuz etkilediğini bile bile kullanılmasını vicdanen kabul ediyor musunuz?
Bayer-Monsanto şirketi tarafından üretilen ve Türkiye’de zirai etkinliklerde kullanılan ürünler hangileridir?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA