YILDA 50 BİN KİŞİ TIBBİ İŞLEMDEN YA SAKAT KALIYOR YA DA ÖLÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YILDA 50 BİN KİŞİ TIBBİ İŞLEMDEN YA SAKAT KALIYOR YA DA ÖLÜYOR!


 

Mersin Barosu’nca düzenlenen seminerde; Türkiye’de yılda 50 bin kişinin tıbbi işlemden ya sakat kaldığını ya da öldüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Haber Merkezi

Mersin Barosu tarafından düzenlenen, ‘Sağlık Hukuku kapsamında Tazminat, Aydınlatma, Onam ve Yargı Kararları’ seminerde ilginç gerçekler bir kez daha gün yüzüne çıktı. 
Mersin Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere: Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, avukatlar ve doktorlar katıldı. Seminerde, Adli Tıp 1.İhdisas Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Üzün; kusur, komplikasyon bilirkişi; İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakan Hakeri; hekim sorumluluğu ve tıp hukuku; Adana Barosu'ndan Bülent Maraklı ise, tazminat ve yargı kararları konularında sunum yaptı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Yeşilboğaz, günümüzde ciddi bir sorun teşkil eden sağlık sorununun, aynı zamanda hukuksal birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyleyerek; avukatları ve sağlık çalışanlarını sağlık alanında yaşanan sorunlar hakkında bilgilendirmek, onlara ufuk açmak ve bilgilerini pekiştirmek amacıyla bu semineri düzenlediklerini kaydetti. 

“AYDINLATMA FORMU HUKUKA UYGUN OLMALI”
Daha sonra sunum yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakan Hakeri, tıbbi müdahalenin hukuka uygunluğu hakkında bilgiler vererek; yüksek mahkemelerin, sağlık çalışanlarının hekim olma, hastayı aydınlatma ve endikasyon şartını değerlendirdiğini belirtti. AİHM’nin, tıbbi müdahaleyi yapan kişiye hastayı aydınlatma eksikliğinden mahkûmiyet kararı verdiğini belirten Prof. Dr. Hakan Hakeri, “Aydınlatma formu hukuka uygun olmalı ve hasta ameliyattan 24 saat önce aydınlatılmak zorundadır. Aydınlatma yükümlüsü ise, tıbbi müdahaleyi yapan kişidir. Rıza şartı kapsamında ise, tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz” diye konuştu.

“HEKİM KÜRESEL TIP KURALLARINA UYGUN MÜDAHALE YAPMAK ZORUNDADIR”
Adana Barosu'ndan Bülent Maraklı ise, Yargıtay ve Danıştay kararlarından örnekler vererek, “Tahminlere göre Türkiye’de yılda ortalama elli bin kişi tıbbi işlem nedeni ile ya sakat kalmakta ya da ölmektedir. Gerek Sağlık ve Adalet Bakanlığı’nın, gerekse Türk Tabipler Birliği’nin elinde tıbbi hata veri kayıt sistemi yok. Hekimlerin bir sorumluluğu var ve bu sorumluluğun da bir standardı var. Hekimler küresel tıp kurallarına uygun müdahale yapmak zorundadır. Örneğin, Mersin’in Mut ilçesindeki hekim ile Cerrah Paşa Üniversitesi’ndeki hekimin müdahale standardı aynı olmak zorunda. Yasalar, sözleşmeler, içtihatlar bu hükmü hekimlere yüklemiştir. Her türlü tıbbi müdahalenin, mesleki yükümlülüklere ve standartlara uygun olması benimsenmiştir. Aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemiş oluşu, yapılan müdahaleyi hukuka aykırı hale getirdiğinden, davalıların manevi tazminat dışında maddi tazminattan da sorumlu olduklarının kabulü gerekir. Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi (AİHM), kişilerin fiziksel ve ruhsal bütünlüklerinin korunması, kendilerine uygulanan tedaviye dahil olmaları, bu hususta rıza göstermeleri ve maruz kaldıkları sağlık risklerini değerlendirmelerine yardımcı olan bilgilere erişimlerinin, Sözleşme'nin 8. maddesi kapsamı içerisinde yer aldığını kabul etmektedir” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. İbrahim Üzün ise, Adli Tıp Kurumu'nda 1990-2000 yılları arasında, tıbbi uygulama hatası iddiası bulunan rapor sayısının 635, Adli Tıp Kurumu'nda 2017 yılında tıbbi uygulama hatası iddiası bulunan rapor sayısının 6000 civarında olduğunun bilgisini verdi.

ANTMEN: “SİSTEM Mİ? HEKİM Mİ SORUMLUDUR?
Daha sonra konuşan Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen ise, Dünya Sağlık Örgütü bir hekimin bir hastaya ayırması gereken süreyi 20 dakika olarak belirlemiştir. Türkiye’de uygulanan sisteme göre, hekimin hastaya ayırabildiği muayene süresi en fazla 3 dakikadır. Çünkü Türkiye’de performans sistemi vardır. Hekimler günde yeterli hastaya bakmazsa, yeterli maaş alamaz. Hekim ne kadar performans yaparsa, o kadar emekliliğine yansımayacak şekilde maaş alır. Böyle bir sistemde hataların ne kadar yapılabileceği tartışılmalı ve hatalar yapıldığında da bundan sistem mi? hekim mi sorumlu olur?” dedi.
Seminerin sonunda Baro Başkanı Yeşilboğaz, panelistlere teşekkür ederek yönetim kurulumuzla birlikte plaket takdim etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA