HDP, CHP, AKP, MHP ONLARA KARŞI BİRLEŞTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HDP, CHP, AKP, MHP ONLARA KARŞI BİRLEŞTİ!


 

Seçimden buyana ortak hareket etme noktasında beklentilere cevap veremeyen Büyükşehir Belediye Meclisi, balık çitliklerine karşı ortak hareket etme yolunda. HDP’nin gündeme getirdiği ortak hareket etme çağrısına CHP, MHP ve AKP’den de destek geldi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 Yılı Mayıs Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi’nde ilginç bir gelişme yaşandı. Seçimden buyana ortak hareket etme noktasında beklentilere cevap veremeyen Büyükşehir Belediye Meclisi, balık çitliklerine karşı ortak hareket etmek için fikir birliği yaptı.

KİMYACI MECLİS ÜYESİNDEN BALIK ÇİFTLİKLERİ UYARISI
Toplantıda konuyu gündeme getiren HDP’li Meclis üyesi Ali Tanırverdi oldu. balık çiftlikleri sorununun Mersin’in geleceğini yakından ilgilendirdiğini söyleyen Tanırverdi, “Basından izlediğimiz kadarıyla bazı şirketlere yeni Çevresel Etki Raporları (ÇED) verilmiş. Her ne kadar önlem alınıyor, teknoloji gelişiyor denilse de bu balık çiftlikleri denizi kirletiyor. Denizi kirletmek çok kolay ama onu temizlemek çok zordur” dedi. 
Kimya öğretmeni olduğunu anımsatan Ali Tanrıverdi, “Suyun kirlenmesinin ne demek olduğunu çok yakından biliyorum. Balık çiftlikleri gerek oradaki ilaçlamalar gerekse de diğer ölümlerle ister istemez denizi kirletiyor ve bu kirliliğin hemen değil belli bir süre sonra ortaya çıkacağı kesindir. 

“MERSİN’İN ÇÖPLÜK OLMASINA GÖZ YUMMAYALIM”
Bu tesislerin kirlilik yarattığı Bodrum’da, Muğla’da değişiklik yerlerde görülmüştür. Ama şimdi buradaki balık çiftlikleri Mersin’e taşınıyor. Yani burası balık çiftliğinden ziyade güzel sahillerimiz balık çöplüğü olacak. Özellikle Anamur, Silifke, Taşucu, Bozyazı’daki arkadaşlarımızın bu konuda çok duyarlı ve hassas olmaları gerekir. Daha önce beyanlarında sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki ne demişti, ‘Balık çitliklerine Mersin’de izin vermeyeceğiz’, yine sayın Lütfi Elvan bakanımız, ‘Bu bizim sorunumuzdur, bu konuda her türlü önlemi alacağız’, MHP Milletvekili sayın Baki Şimşek ise ‘Mersin’e balık çiftliklerini sokmayacağız’ demişlerdi. Bu noktadan hareketle biz Büyükşehir Belediye Meclisi olarak hiçbir siyasi fark gütmeden bir turizm merkezi olan bölgenin tahrip edilmesine fırsat vermeyelim. Mersin’de balık çiftliklerine müsaade etmeyelim. Mersin’in çöplük olmasına göz yummayalım. Dayanışma içerisinde olalım” diye konuştu.

“BENDE ENDİŞE İLE İZLİYORUM”
Başkan Vahap Seçer de, Tanrıverdi’ye destek çıkarak, balık çitlikleri konusunun önemli bir konu olduğunu söyleyerek, “Bizim yetki alanımız içerisinde değil oralara o ruhsatları vermek ama keşke böyle bir yetkimiz olsaydı ve biz tamamını yada kriterlere uygun olanları ayıklayıp, diğerlerine izin vermeseydik. Ama merkezi yönetimin ilgili kuruluşların, bakanlıkların izni ile yapılıyor. Bende endişe ile izliyorum. Çok sayıda balık çiftliği kurma çalışmaları var. Ben üretime karşı bir insan değilim. Elbette ki ülkemde üretim olmalı, balık üretimi de olmalı, hayvansal proteine ihtiyaç var. Türkiye’nin balık eti tüketimi Avrupa Birliği ile Amerika ile mukayese ettiğimizde oldukça düşük seviyelerde kalıyor, bunu arttırılmasını arzu ederim ama çevre koşullarını, etrafa vereceği tahribatı da hesap ederek bu işlerin yapılmasını arzu ederiz. Orada gerçekleştirilen şuan ki tesisleşmelerin ileri vadede bizim denizimizi sıkıntıya sokacağı, kirleteceği yönünde önemli ip uçları var, bu konuda toplumsal bir muhalefete ihtiyaç var. Burada bizim yapacağımız bir takım uygulamalarla, meclis kararları ile orada ki yapılaşmaları önleyemeyebiliriz ama elimizden gelen gayreti hep beraber gerçekleştirelim isterim. 
Bu konuyla ilgili iktidar partisine mensup milletvekillerimizin, meclis üyelerimizin özel gayretine ihtiyacımız var. Ankara’da bu konuda bir faaliyet içerisinde olmamız lazım. Bu işin yanlış olduğunu, verilen izinlerin ileriki günlerde bölgeye turizm alanında önemli sıkıntılar yaratacağı konusunda baskı yapmamız lazım. Buraya çok rahat izin verilmemesi gerektiğini kendilerine belirtmemiz lazım” dedi. 

MHP’DEN DESTEK
Balık çiftlikleri kurulumunda öne çıkan bölge olan Anamur’un MHP’li Belediye Başkanı Hidayet Kılınıç da, “Balık çiftlikleri konusuna duyarsız kalmadık. Tüm parti gruplarının katılımı ile bir komisyon oluşturduk ve arkadaşlarımız bir rapor hazırladılar. Balık çiftliğine karşı olduğumuz bu raporda da ortaya koyduk. Ancak karşı olmamıza rağmen bir yaptırım gücümüz yok. Ama biz bir tavır olsun, insanlarımızın balık çiftliklerine karşı olduğumuz noktasında bir duruşumuz olduğunu göstermek adına bu çalışmayı yaptık” dedi. 

AKP: “HAREKETE GEÇELİM”
Yine balık çiftliklerinin hedefindeki bölgelerden olan Aydıncık’ın AKP’li Belediye Başkanı Ferhat Aktan da, açıklamalara destek vererek, “Daha önce balık çiftlikleri ile ilgili olarak meclis adına bir temenni kararı almıştık. Biz belediye başkanları olarak sizin başkanlığınızda gerekli yerlere gidebiliriz” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA