SANATIN KALBİ URAY CADDESİ’NDE ATACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SANATIN KALBİ URAY CADDESİ’NDE ATACAK


 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ve İçel Sanat Kulübü’nün kuruluşunun 30. yılı nedeniyle planlanmış olan “Mersin Uray Art 2019” Projesi, Akdeniz ilçesinde tarihi mekanlarıyla bilinen Uray Caddesi’nde gerçekleştirilecek.

GİZEM EKİCİ

 Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İçel Sanat Kulübü işbirliğinde Plastik Sanatlar Topluluğu Koordinesinde düzenlenen “Mersin Uray Art 2019” festivalinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen festival komistesi adına açıklama yapan MEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurseren Tor, Uray Caddesini yaşatmak ve tanıtımını yapmak amacıyla festival düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

BAĞDAT’A DEK UZANAN URAY CADDESİ…
1830’lu yıllarda Mersin’in kalbi olan Uray Caddesi’nin adını Türkçe ‘belediye’ anlamına gelen ‘Uray’dan aldığını ve Cumhuriyet’ten sonra belediye binası olarak burada hizmet vermeye başladığı bilgisini veren Prof. Dr. Tor, “Günümüzde belediye binası buradan taşınmasına rağmen adını hala korumaktadır. Mersin’i oldukça cazip hale getiren bu cadde ticaret merkezi olarak tam da bir uluslararası buluşma noktası olmuştur. Adana-Mersin arası demiryolunun faaliyet göstermesi hatta Bağdat hattına bağlanmasıyla kent göç almaya başlamış ve kültürlerarası yerleşim alanına dönüşmüştür. Geçim kaynağı genellikle deniz yoluyla ithalat-ihracat faaliyetleri olarak yoğunlaştırılmıştır. Süveyş kanalı kerestesi Toros Dağlarının ormanlarından sağlanarak Mersin limanından gönderilmiştir. Bunun yanında pamuk ticaretinin de geliştiği bu yıllarda oldukça cazip hale gelen Mersin birçok tüccar ve sanayiciye kucak açmıştır. Cadde boyunca önemli mimari yapıların kamu kuruluşlarına ve ticaret işleriyle uğraşan şahıslara ait olduğu bilinmektedir. Bunun yanında hali hazırda hizmet veren bir takım ibadethaneler de bu caddede önemli yapılar olarak önemlerini korumaktadırlar.  Uzun yıllar kentimizin dış dünyaya açılan kapısı olarak Uray Caddesi kültürlerarası özelliğini hala korumaya devam etmektedir.  Her ne kadar işlevsiz bakıma ve restorasyona ihtiyaç duysa da; il jandarma Komutanlığı, Göçler Dairesi, Akdeniz Kaymakamlığı, Valilik Binası, il Sağlık Müdürlüğü, Latin Katolik Kilisesi, Toros Üniversitesi Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bunun yanında belli başlı ticarethaneler burada hizmetlerine devam etmektedirler” dedi.

“‘ESKİ MERSİN’ HOR KULLANILDI”
Yanlış bir stratejik kalkınma kurbanı olan Mersin’in ilk iç göçünü kentin doğusundan batısına doğru yaşadığını, terk edilen eski Mersin’in iş dünyası tarafından çok hor kullanılan bir bölgeye dönüştüğünü dile getiren Prof. Dr. Tor, “Çoğu değerli yapıların yakılıp yerine yapılan oto parklar bunun dışında yıkılmış eski binaların yerine betondan işlevsiz tuhaf apartmanlarla katledilmiştir.  Kültür ve Turizm Bakanlığının kentin tarihi dokusunun korunması yasası üzerine birçok bina nihayet tescillenmiştir. Buna rağmen yasak yollara başvurarak yakılıp yıkılan konutlar ve eski liman umarız yeniden orijinal görüntüsüne dönüştürülür. Bu ‘Yeniden Canlandırma Projeleri’ kentin tarihi dokusunun yaşatılmasına ve toplumun refahına sebep olacaktır.  Kültür ve Sanat için kullanılacak bu yapıların canlı müze ye dönüştürülmüş bir kent olarak kültür turizmini de başlatacaktır. Bu vesileyle Atamızın gençlere armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının Uray Caddesi’nde 100.yıl kutlamaları kapsamında kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle kutlamak, atamızı anmak ve gençlerimizi kentimizin tarihiyle buluşturmak, Uray caddesini yaşatmak ve Mersin’in, kültür-sanat aracılığı ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı sağlanacaktır. Mersin’de bulunan tarihi yapıların restorasyon ve dönüşümlerinin tamamlanması ve işlevsellikle birlikte kent estetiğine kazandırılması, Mersinlilerin kültür ve sanatla buluşması, kent yaşamındaki kalitenin arttırılması ve Toplumsal kalkınmaya yönelik paylaşım, hoşgörü, kaynaşma, değerlerin korunması gibi konularda işbirliğini teşvik etmek amaçlanmıştır. Bu anlamlı günde; Mersin halkını, sanatseverleri, kentine ve çevreye duyarlı olan bütün mersin gönüllülerini, 19 Mayıs 2019 Pazar günü, saat: 11.00-24.00 arası gerçekleşecek etkinliklerimize bekliyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA