CUMHUR İTTİFAKI ‘DENETİM’, VAHAP SEÇER ‘YETKİ’ İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CUMHUR İTTİFAKI ‘DENETİM’, VAHAP SEÇER ‘YETKİ’ İSTİYOR


 

Mecliste sandalye üstünlüğüne sahip Cumhur İttifakı’nın Burhanetin Kocamaz döneminin araştırılması baskısı, Meclis’ten borçlanma yetkisi almak isteyen Başkan Vahap Seçer’i köşeye sıkıştırdı!

Başkan Seçer’in istediği 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisi ile ilgili karar Cuma günü yapılacak ikinci oturumda belli olacakken, Seçer’in kamuoyu baskısı oluşturma çabasına Cumhur İttifakı’ndan tepki geldi. 

HEDİYE EROĞLU – SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı meclis toplantısının birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Meclis’ten istediği 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisinin damga vurduğu toplantıda 28 gündem maddesinin yanı sıra 3 önerge görüşüldü.
Mecliste çoğunluğa sahip Cumhur İttifakı üyeleri bir önceki dönem belediye başkanı Burhanettin Kocamaz ile ilgili hesapların incelenmesine yönelik baskısını sürdürürken, borçlanma yetkisi ile ilgili teklif tartışmalar sonrası oy birliğiyle ilgili komisyona havale edildi. 
Ancak Cumhur İttifakı 2019 yılı içerisinde gerçekleştirilecek; kültür, sanat, turizm, tanıtım ve spor faaliyetleri alanında gerçekleştirilecek projelerden, Avrupa Birliği kapsamında hazırlanacak projelere kadar pek çok alandaki yetki talebine çekimser kalması ile borçlanma konusunda olumsuz karar vereceğinin sinyallerini verdi. 

AKDENİZ’DE CUMHUR İTTİFAKI’NIN ÖNÜ KESİLMEDİ
Tartışmalarda ilk olarak söz alan HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, Cumhur İttifakı’nın Akdeniz Belediye Meclisi’nde, “Akdeniz’de bizi dışladınız” eleştirisine gönderme yaparak, “Meclis toplantısında Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak bir şeyler yapmak istediğini elinin kolunun bağlanmaması gerektiğini, bunun yapılabilmesi için de meclis tarafından kendisine yetki verilmesi gerektiğini söyledi. Doğru olana ne denebilir. Biz de yetki için evet dedik. Öncelikle yetki vermemiz gerekiyor. Eğer bu yetki yanlış kullanılırsa elbette yetki ve denetimle ikinci kez böyle bir yetki vermeyebiliriz. Biz Akdeniz’de belediye başkanını oy birliğiyle önünü açtık. Akdeniz’de yaptığımız gibi burada da sayın başkana bu yetkiyi verelim. Meclis olarak görevimizi yapalım, bir usulsüzlük görürsek hep beraber üzerine gidelim” dedi. 

“ÇARKIN DÖNEBİLMESİ İÇİN BENİM BİR YERLERDEN KAYNAK BULMAM LAZIM”
Başkan Seçer de, Meclis’te ortak akla ihtiyaç olduğunu belirterek, “Benim sizlerin desteğine, samimiyetine güvenine ihtiyacım var. Belediyemiz borçlu bir belediye. Bunu daha önce kamuoyuyla açıkladım. Sadece Mersin Büyükşehir’in 2 milyarın üzerinde borcu söz konusu. Bunun yarım milyonu piyasaya olan borçlar. Bu borçların ödenebilmesi, çarkın dönebilmesi için benim bir yerlerden kaynak bulmam lazım. Gelirlerimiz belli; merkezi yönetimden vergi payları kesildikten sonra bize aktarılan pay, İller Bankası’nın nüfusa göre gönderdiği kaynak ve öz gelirlerimiz. Yani 3 ana kalem var. Ekonomik kriz gerekçesiyle tasarruf tedbirleri kapsamında kesintiler oluyor. Ayrıca ekonomik kriz ile gelirler düştüğü zaman bizim de gelirlerimiz düşüyor. Öz gelirlerimiz çok fazla değil. Toplam gelirlerimizin yüzde 15’i öz gelirlerden kaynaklı ki biz bunu arttırmak için çaba sarf edeceğiz” dedi. 

“BU PARAYI ALIP, BORÇLARI KAPATACAĞIZ”
Ama şuanda yapılacak işin finans kaynağı yaratmak, borçlanmak olduğunu dile getiren Başkan Seçer, bankalardan kaynak alabilmek için meclisten yetki alması gerektiğini kaydetti.
349 milyon 500 bin TL borçlanma yetkisi istediğini ve bu rakamın da 2019 bütçesinde yer aldığını ifade eden Seçer, bu rakamın tamamını kullanma hakları olmadığının da altını çizerek, “Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edelim, orada arkadaşlarımız konuşsun, biz de bu süre içinde gruplarımız ile konuşalım, zihinlerini kurcalayan kendilerini ‘acaba, lakin’e sevk eden düşünceleri var ise bunları açıklayayım. Endişeye mahal olmadığını söyleyeyim. Bu parayı alıp, borçları kapatacağız. Borç oranımız artmıyor. Aylık ödentimiz zorunlu harcamalarımıza yetiyor. Bu ay biraz sıkıntımız var. İnşallah gelecek ay daha çok vergi toplar devletimiz ve bize kesintisiz gönderir. Bu paralar bankalardan alındığı gibi direk olarak Mersin piyasasına, ekonomisine girecek. Tamamına yakını esnaflarımıza aktarılacak” diye konuştu. 
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da, konunun ilgili komisyonlara hava edilmesini istediklerini söyleyerek, “Konu Plan Bütçe Komisyonu’nda tartışılsın. Ama biz bu paranın Mersin kamuoyuna aktarılması konusunda takipçi olacağız. Bu paranın başka hiçbir şehre gitmesini istemiyoruz” dedi.

“YILLARCA TEK ŞAHSA VERİLEN İHALELER ARAŞTIRILSIN” 
Mahmut Tat ise belediyenin şu an yaklaşık 1.6 milyar TL banka borcu, faturalandırılmış 500 ve faturalandırılmamış da 500 milyon TL olmak üzere toplamda 2.7 gibi bir borcu olduğunu söyleyerek, “Bu borçlanma yetkisini Plan Bütçe Komisyonu’na havale edeceğiz fakat bunu yaparken geçmiş dönem yapılmış bu borçların nerelere, nasıl, hangi şartlarda yapıldığını bilmek istiyoruz, çünkü kamuoyu haftalardır aşırı şekilde bizi rahatsız ediyor. Yıllarca tek şahsa verilen ihaleler, doğrudan teminler, bunların kazanç birimleri, para sıkıntısı çekerken, tasarrufa gidip, borcu borçla kapatmaya çalışırken, bu in insanlara verilen bu işler astronomik rakamlarla mı yoksa uygun rakamlarla mı verilmiş! Bu konuda inceleme yaptırmanızı talep etmiştik şimdi tekrar yeniliyoruz. Bu konuda daha duyarlı, ciddi adımlar atacağınıza inanıyoruz çünkü bu para mersin halkının parası, bizim paramız. Şayet Cuma günü çıkacak karar ile bu insanlara ödeme yapılacağını söylüyorsunuz. O zaman incelemenin ciddi ve hassas bir şekilde yapıldıktan sonra ödeme yapılması gerekiyor. Kamuoyunda Cumhur İttifakı olarak her şeye karşı gelen mızıkçı talebe rolünde değiliz. Gerek siyaset gerek iş hayatında belli şeyleri yaşamış insanlarız. Belediye, şehir bizim. Tabiî ki yatırımlar yapılacak, esnaf alacağını tabiki alacak. Ama harcanan paraların değer şekliyle mi, yoksa farklı düşüncelerle mi harcandığını incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

KARAR CUMA GÜNÜ BELLİ OLACAK
Konuşmaların andından borçlanma teklifi oy çokluğu ilgili ile ilgili komisyonlarca görüşülmek üzere kabul edildi. Meclisin Cuma günü yapılacak ikinci birleşiminde komisyonların kararını bildirmesi ile meclis borçlanma yetkisini oylayarak karara bağlayacak. 

“ALACAĞIMIZA ŞAHİN KUŞUYUZ”
Daha sonra tekrar söz alan Başkan Vahap Seçer, belediyenin her kuruşunun hesabını soracağını dile getirerek, şunları söyledi: “Meclis toplantılarını sosyal medyadan, televizyon ekranlarından izlenmesini talep ettim. Bu sadece bu toplantıya yönelik değil, burada AK Parti, MHP temsilcileri konuştu ben CHP’li başkan olarak fikirlerimi söylüyorum usuletle, suhuletle diyalogun çözemediği aşılmayacak hiçbir engelin olmadığını buradan göstermeye çalışıyoruz. Bir bardak suda fırtına koparalım, birbirimize parmak sallayalım, popülizm yapalım, ama alttan alta başka şeyler yapalım gibi niyetimiz yok.
Türkiye zor günlerden geçiyor. Onun için önemsiyorum, bunu halkın huzurunda yapmayı.
Biz alacağımıza şahin kuşuyuz. 135 milyon TL alacağımız var, bu dosyaları inceletiyorum. Bu kişiler bize neden para ödemiyor? Üstelik bir tanesi hala para kazanıyor. Önceki dönem ve hatta ondan önceki dönemden buyana yapılan yanlış protokollerden dolayı para kazanıyor ama bize ödeme yapmıyor. O evraklara imza atmış bürokratlardan da bunun hesabını sorarım. Öte yandan devraldığım borçlar var. Diğer taraftan 500 milyon civarında piyasaya olan borçlarımız, bunun yanında devam eden projelerimiz var. 500 milyon TL gibi bir rakam daha çıkacak.

NEDEN BELEDİYE TEFTİŞ EDİLMİYOR?
Neden belediye teftiş edilmiyor, soruşturma yapılmıyor? Bu memlekette kanun var, nizam var. Ben yetkilerimin dışında her hangi bir talimat veremem, kurumu-kuruluşu göreve davet edemem. Kendi bünyemde kurullarım var ve göreve davet ettim. Soruşturma açtım mı açtım, örneğin sahildeki düzenlemeler ile ilgili. O bürokratlar hakkında soruşturma açtım. 
Benim dairelerim var, icracı dairelerim. Raporlarda orada Büyükşehir de onun içerisinde, sayıştay zaten belediyelerin içinden çıkmıyor. Belediyeler denetlenmiyor olsa sayıştaya böyle bir talepte bulanacağım. Şuanda zaten belediye benden önceki dönem denetleniyor. 2019’de Büyükşehir belediyesi mutlaka alınacaktır. Bütün ilçe belediyelerde aynı süreçten geçiyor. BU anlamda denetim konusunda eksik bıraktığım hiçbir şey yok. Ben vicdanen rahat olmak için gereğini yapıyorum. Her iki konuda da tüm yurttaşlarım müsterih olsunlar. Eksik yaptığım bir konu var ise en çok hassasiyet gösterdiğimiz konu bu. Kul hakkı yedirmeyeceğiz. Bizim de sorumuza gidiyor, bizim de ateşimiz çıkıyor. Biz bu sorumluluğu taşıyoruz. Aynı hassasiyeti gösteriyorum. Kimsenin endişesi olmasın”.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA