97 MİLYON TL’LİK BORCU KÜÇÜMSEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

97 MİLYON TL’LİK BORCU KÜÇÜMSEDİ!


 

MHP’den CHP’ye geçen Tarsus’ta belediyenin borcu 97 milyon lira olduğu açıklandı.Borcun 60 milyon TL olduğunu belirten Eski Başkan Can’dan, “Yıllık bütçesi 244 milyon olan Tarsus Belediyesi 60 milyon TL bir borç olarak görülmemesi gerekir” yorumu geldi.

Haber Merkezi

Mersin'in Tarsus ilçesi Belediye Başkanı CHP’li Haluk Bozdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Tarsus Belediyesi’nin borcunun 97 milyon lira olduğu açıklandı. Belediyenin borcunu gösteren tablo da kentte birçok panoya asıldı.

Ancak önceki dönem Belediye Başkanı MHP’li Şevket Can’dan bu duruma tepki geldi. Yazılı bir açıklama yapan Can, 2014 yılında Büyükşehir Yasası’nın hayata geçmesi ile 5 belde belediyesinin kapanarak, personel ve borçları ile birlikte Tarsus Belediyesine mahalle olarak bağlandığını anımsattı. Ayrıca bunlar ile beraber 129 köyün de özel idareden çıkarak Tarsus Belediyesi’ne bağlandığını aktaran Şevket Can, 2014 yerel seçimler öncesinde 45 mahalle olarak hizmet veren Tarsus Belediyesi’nin değişen yasa ile yüzde 60 azalan bütçesine karşılık toplamda 179 mahalleye hizmet vermek zorunda kaldığını söyledi.

BELEDİYEYİ 45 MİLYON TL BORÇ İLE DEVRALDIK

Şevket Can, “2014 Yerel seçimleri sonrasında göreve geldiğimiz günlerde devir aldığımız Tarsus Belediyesinin genel borcu 30 Milyon TL, kapanarak bizlere katılan Yenice Belediyesi ağırlıklı olmak üzere 5 Belde Belediyenin borcu yaklaşık 15 Milyon TL ile hizmet vermeye başladık. Toplam 45 Milyon TL borç (2014 yılında Dolar 2 TL)  ile devir aldık. Göreve geldiğimizde kasamızda 7 Milyon TL paramız vardı.

Bugün görevi devir alan Belediye yönetimi bizim dönemimize ait mali verileri sadece başlıkları ile billboard ve medyaya servis ettiklerini gördüğüm için bu açıklamaları yapmak zorunda kaldım” dedi.

“350 MİLYON TL İLE 67 AÇILIŞ YAPTIM”

2014-2019 belediye başkanlığım döneminde her biri vatandaşın ihtiyacını gören toplam 67 açılışı 350 Milyon TL yatırım ile hizmete açmanın haklı gururunu yaşadığını da dile getiren Can, yapımı bitme aşamasında ve devam eden 13 adet projesi daha olduğunun da altını çizdi.

Güneş Enerji Sistemi ve parke için 2017 yılında 7 ve 10 yıllık İller Bankasından yıllık yüzde 9 proje kredisi kullandıklarını anımsatan Şevket Can, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Aylık ödemesi 345bin  TL olan ve GES'ten ürettiğimiz gelirle çekmiş olduğumuz kredi kendisini ödemektedir. Yani 30 milyon TL kredinin karşılığı vardır. Belediyemizin bütçesinden para çıkmamaktadır.

BELEDİYEYE İCRA GELMEDİ

Belediyemizin 1 Nisan 2019 tarihine kadar maaş, vergi ve SGK’ya borcu yoktur. 1 Nisan 2019 tarihine kadar 5 yıllık dönemimizde belediyemize 1 tane bile icra gelmemiştir. Kredilerimiz ve ödemelerimiz 1 Nisan 2019 tarihine kadar düzenli olarak ödenmiştir.

Bankalara olan borcumuzun toplamı 49 milyon TL’dir aylık ödemesi 1.700.000 TL’dir. Yapılandırma gerçekleştiği zaman bu aylık ödeme 1.250.000 TL’ye düşecektir. Ve belediyemizin sadece ve sadece ödeyeceği para budur. Esnaf borcumuzu Mayıs ayında toplanacak olan emlak geliri ile ödemeyi düşünüyorduk.

5 yılda 350 milyon TL. yatırım yapan bir belediyeyiz. GES, Berdan, Gösteri merkezi ve aydınlatmalar sadece 4 projemizin bedeli yaklaşık 60 milyon TL’dir. 13 projemiz devam ediyor, 7 eserimizde açılışa hazır. Bunların maliyeti 25 milyon TL’dir.

İller Bankası payının düşmesi, faiz oranlarının yükselmesi ve bizlerin 29 Mart 2019 tarihine kadar hizmette durmamamız, devamlı çalışmamızdan dolayı yapılan borçların karşılığı hizmet olarak hemşerilerimize dönmüştür. Yıllık bütçesi 244 milyon olan Tarsus Belediyesi 60 milyon TL bir borç olarak görülmemesi gerekir diye düşünüyorum.

“HİZMETTE DESTAN YAZDIK”

2014 yılında Dolar 2 TL iken borcumuz 45 milyon TL’dir 2019 yılında Dolar 6 TL iken borcumuz 60 milyon TL’dir. Yüzde 60 gelirimiz ve yetkimiz azalacak, sorumluluk alanımız 45 mahalleden 179 mahalleye çıkacak ve 67 eseri şehrimize kazandıracağız ve 13 devam eden eserimiz olacak. 54 ilden büyük olan Tarsusumuz Türkiye’de Büyükşehir Yasasından en fazla etkilenen belediye olacaksın ve hizmette destan yazacaksın. Ayrım yapmayacaksın, eşit hizmet anlayışı ile çalışarak siyaset yapmayacaksın, din, dil, ırk, millet, memleket, parti gözetmeyeceksin, tek düşüncen birlik, beraberlik, huzur ve kardeşlik olacak, 7/24 ulaşabilir olacaksın. Sonuç billboardlara borç listesi asılacak. Takdiri hemşerilerime bırakıyorum. Yeni yönetime başarılar dilerim.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA