KAMU EMEKÇİLERİNDEN ‘İŞ GÜVENCESİ’ TALEBİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAMU EMEKÇİLERİNDEN ‘İŞ GÜVENCESİ’ TALEBİ


 

Mersin’ de güvenceli çalışma talebinde bulunan KESK üyesi kamu emekçileri, “Güvencesizliğe son. Güvenceli iş, güvenli gelecek haktır!” kampanyası başlattı.

SONER AYDIN

Mersin’de bir araya gelen KESK üyesi kamu emekçileri güvenceli iş kampanyası başlattıklarını duyurdu. “Güvencesizliğe son. Güvenceli iş, güvenli gelecek haktır!” adı verilen kampanya ile ilgili kente gelerek çalışmalarda bulanan KESK Merkez Yürütme Kurulu üyesi İlhan Yiğit, tüm kamu emekçilerini haklarına sahip olmaya çağırdı.

“GÜVENCELİ İŞ VAZGEÇİLMEZ HAKTIR”
Güvenceli çalışma hakkının bütün emekçiler için uluslararası sözleşme ve anayasa ile güvence altına alınan, vazgeçilemez bir hak olduğunu belirten Yiğit, “Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmede altı çizilen düzgün iş kavramı ile yine güvenceli çalışma hakkının kapsamı vurgulanmaktadır. Buna göre düzgün iş;  insanın temel hak ve özgürlüklerine, iş güvenliği ve iş bedeli açısından haklarına saygı gösterilen,  çalışanların ve ailelerinin geçimlerini sağlamalarına olanak tanıyacak kazancı sağlayan iş olarak tanımlanmaktadır. Yine Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartında başta ‘Adil Çalışma Koşulları Hakkı, Adil Ücret Hakkı, Örgütlenme Hakkı, Toplu Pazarlık Hakkı, Onurlu Çalışma Hakkı’ başlıklı maddelerde güvenceli çalışma hakkının çerçevesi çizilmektedir. Ayrıca taraf ülkelerin ulusal mevzuatlarında bu çerçeveye uygun düzenlemeler yapmayı taahhüt ettiği vurgulanmaktadır. Ülkemiz Anayasasında ise çalışma hakkı ‘Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler’ başlığı altında yer almaktadır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi kararlarında emeklilik ve iş sağlığı ve güvenliği gibi hususların da çalışma hakkı kapsamında olduğu kabul edilmiştir” dedi.

“KAMU EMEKÇİLERİNİN ORTAK SESİ OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Emekçilerin önündeki tablonun iç açıcı olmadığını dile getiren Yiğit, “Buna rağmen startını verdiğimiz 24 Mayıs’a kadar sürdüreceğimiz ve 24 Mayısta Çalışma bakanlığı önünde tüm illerden gelen üyelerimizle buluşarak basın açıklamasıyla sonlandıracağımız  ‘Güvencesizliğe son, Güvenceli İş, Güvenli Gelecek Haktır!’ kampanyamızla kamu emekçilerinin ortak sesi olmaya çalışacağız. Kampanyamız kapsamında: Tüm illerde ve Mersinde konfederasyon ve sendika MYK üyelerinin katılımı ile kamu emekçilerinin yoğun olduğu illerden başlamak üzere işyeri ağırlıklı bir çalışma yürüteceğiz. Geniş katılımı iş yeri toplantıları, basın toplantıları düzenleyerek kamu emekçilerini kapımıza dayanan tehlikeye karşı göreve çağıracağız. Sadece kamu emekçilerini değil, kamu hizmeti alma hakkı tamamen ortadan kaldırılmak istenen başta dar gelirli yurttaşlarımız olmak üzere tüm halka ulaşmaya çalışacağız. Bunun için semt pazarlarından, kent meydanlarına kadar kampanyamızı anlatmaya, paneller, forumlar düzenlemeye çalışacağız. 24 Mayıs 2019 Cuma günü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde yapacağımız kitlesel basın açıklaması ile kampanyamıza nokta değil, noktalı virgül koyacağız. Çünkü “İnsanca yaşam, güvenli gelecek, güvenceli iş”  bizim için belli bir tarih aralığına sıkıştırılmış bir talepten ibaret değildir. Bunun için yıllardır sürdürdüğümüz emek ve demokrasi mücadelemizin merkezinde olan tüm kamu emekçilerinin bu temel talebi için yaklaşan toplu sözleşme süreci başta olmak üzere her platformda kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. Sözlerimizi tamamlarken çalışma hakkı ortadan kaldırılmak istenen, geleceğe ilişkin umutları karartılmak istenen tüm kamu emekçilerini kendi kampanyalarına, “Güvencesizliğe son, Güvenceli İş, Güvenli Gelecek Haktır!” kampanyasına sahip çıkmaya, emeğin birliğini, dayanışmasını, mücadelesini omuz omuza vererek büyütmeye ve 24 Mayısta Çalışma bakanlığı önünde buluşmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA