“BASIN ÖZGÜR DEĞİLSE, KİMSE ÖZGÜR DEĞİLDİR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BASIN ÖZGÜR DEĞİLSE, KİMSE ÖZGÜR DEĞİLDİR”


 

Haber Merkezi

 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında Türkiye’nin, Basın Özgürlüğü Günü’ne yine karanlık bir tabloyla girdiğini vurgulayarak, “Toplumun yararını ve özgürlükleri savuna basın özgür değilse, kimse özgür değildir” dedi.

Yeşilboğaz açıklamasında, “Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 2018 yılında yine 180 ülke arasında 157’nci sırada yer almıştır. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Basın Özgürlüğü Yıllık Bilançosu'na göre, 2018 yılında dünyada en az 80 gazeteci ve basın mensubu öldürüldü. Raporda Türkiye, tutuklu gazeteci sayısında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Sadece gazetecilik yaptıkları için Cumhuriyet Gazetesi yazarları başta olmak üzere, birçok basın mensubumuz cezaevlerinde.

 

“TEK SESLİ MEDYA, TEK SESLİ TÜRKİYE YARATILMAK İSTENİYOR”

Gazeteciliğin, evrensel basın ilkelerine göre yapılamadığı zorlu bir dönemden geçiyoruz. Ülkemizde tek sesli medya, tek sesli Türkiye yaratılmak istenmesi nedeniyle; basın sektöründe on binlerce gazeteci işsiz kalmıştır, çalışanlar da mesleğini özgürce yapamamaktadır. Basında tek seslilik, demokrasimizi ve ülkemizin itibarını zedelemiştir. Özgür basın, demokrasinin vazgeçilmezidir ve demokrasi, özgür basının varlığıyla güçlenir. Çok seslilik özgürlüktür, demokrasidir” ifadesini kullandı.

 

“ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ”

Açıklamasında, medyanın siyasi iktidara teslim olmaması gerektiğini belirten Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Ülkemizin bağımlı, tek sesli medyaya değil; özgür, tarafsız, çok sesli medyaya ihtiyacı var. Türk hukukunda basın ve iletişim özgürlüğünün temeli, Anayasa’nın 22. Maddesi’ne dayanır. Haber alma ve iletişim özgürlüğü anayasayla ve yasalarla belirlenmiş ve güvence altına alınmıştır. Çağdaş dünyanın en temel insan haklarından olan haber alma, yayma ve ifade özgürlüklerinin en etkili aracı olan basın; çoğulcu, katılımcı, özgürlükçü, demokratik hukuk devletinin gereklerine uygun olarak özgür olmalıdır.  Fikir ve düşünce insanları demir parmaklıklar arkasında olduğu sürece, ülkede ifade özgürlüğünden, demokrasiden, basın özgürlüğünden bahsedemeyiz. Sansüre, ifade özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı mücadele etmek, yalnızca basın emekçilerinin görevi değildir. Bu konuda herkese sorumluluk düşmektedir. Çünkü toplumun yararını ve özgürlükleri savuna basın özgür değilse, kimse özgür değildir.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü gururla kutlayacağımız, sesimizi daha özgürce duyurabileceğimiz bir dünya diliyorum. Özgür basın susturulamaz.  Özgür düşünen ve yazan kalemlerin, bu uğurda yaşamını feda etmiş tüm basın emekçilerinin Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlarım” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA