ZEHİR SOLUYAN MERSİN’İN HAVASINI DÜŞÜNEN VAR MI? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZEHİR SOLUYAN MERSİN’İN HAVASINI DÜŞÜNEN VAR MI?


 

Hava kirliliğinin hayati tehlike yaratacak boyuta ulaşmasını Meclis’e taşıyan Milletvekili Sıdalı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, bakanlığın tarafından hazırlanan bir proje olup olmadığını sordu.

Haber Merkezi 

Mersin'de son yıllarda dayanılmaz boyutlara ulaşan ve hatta hayati tehlikelere sebep olan hava kirliliği sorununu TBMM gündemine taşındı. 
İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, verdiği soru önergesi ile yılın 300 günü Avrupa Birli (AB) sınır değerlerinin üstünde kirli hava soluyan Mersin'deki hava kirliliğini azaltmak ve hava kalitesini artırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, bakanlığın tarafından hazırlanan bir proje olup olmadığını sordu.

MERSİN’DE YILIN 300 GÜNÜ HAVA KİRLİ
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan 2018 Hava Kirliliği Raporu’na dikkat çeken Sıdalı, “Rapora göre Türkiye’de 60 milyon vatandaşımızın hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yaşadığı tespit edilmiştir. Yine adı geçen rapora göre, Türkiye’de toplamda 313 adet Hava Kalitesi İzleme İstasyonu varken bunların büyük çoğunluğunda güvenli veri alımı olmadığı paylaşılmıştır. Verilerin toplanabildiği illerdeki hava kirliliğinin ise Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği yıllık ortalama sınır değerinin üstünde olduğu tespiti yapılmıştır. Bu illerin başında da Mersin gelmektedir. Bunun yanı sıra Mersin’deki hava kirliliğinde ulusal sınır değerini aşan gün sayısı 262 iken AB değerini aşan gün sayısı 300’dür. Yaşanan bu ciddi hava kirliliği vatandaşlarımız için hayati tehlike oluşturmaktadır” dedi. 

BAKANLIK NE YAPIYOR?
Bu bilgiler çerçevesinde; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hava kirliliği ile mücadele strateji eylem planının olup olmadığın soran Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı şu sorulara yanıt istedi: “AB tarafından hava kalitesinin korunmasına yönelik alınan önlemlerin başarılı olduğu bilinmektedir. Bakanlığınız tarafından Türkiye için hava kalitesini artırıcı önlemler ile ilgili bir çalışma var mıdır?
Partikül madde sınır değerlerinin AB ülkeleriyle eş değerde olması gibi bir çalışmanız var mıdır? 
Doğrudan akciğeri etkileyen partikül madde 2,5 (PM 2,5) kirliliğine dair ulusal mevzuatta herhangi bir kısıtlama ve denetim bulunmamaktadır. PM 2,5 kirliliğinin ölçümü ve kısıtlanması ile ilgili bir mevzuat çalışmanız var mıdır?
Hava kirliliğinin önlenmesi ile alakalı diğer bakanlıklarla ortak çalışmalarınız var mıdır? Eğer varsa nelerdir?
Türkiye’de faaliyet gösteren hava kalitesi izleme istasyonlarının bir kısmından güvenli veri alınamadığı veya hiç veri alınamadığına dair iddialar doğru mudur? Ölçüm istasyonlarının bakım ve kalibrasyonları hangi periyotlarda yapılmaktadır? 
Mersin ilimizin hava kirliliği değerlerinin hem ulusal hem de AB sınır değerlerini aştığı görülmektedir. Mersin’de AB sınır değerlerine göre 300 güne ulaşan sınır değeri aşımını düşürmek için Bakanlığınızın ne gibi bir çalışması vardır? 
Mersin ilimizde özellikle kış aylarında katı yakıtlar kaynaklı yoğun duman oluşmaktadır. Bu dumana doğrudan maruz kalan vatandaşlarımız çeşitli şikayetlerle hastanelere başvurmaktadır. Bakanlığınızın katı yakıt tüketimini azaltmak için bir eylem planı mevcut mudur? 
Mersin ili özelinde kaç işletme baca gazı salınımı yapmaktadır? Kaçının baca gazı emisyon izni vardır ve baca gazı emisyon ölçümleri ne sıklıkla yapılmaktadır? Bu konuda 2018 yılında Mersin’de kaç işletmeye cezai işlem uygulanmıştır?
Mersin ilimiz için hazırlanmış olan Temiz Hava Eylem Planı uygulanmakta mıdır ve yıllara göre güncellenmekte midir?”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA