HDP’Lİ TURAN, BALIK ÇİFTLİKLERİNİ MECLİSE TAŞIDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HDP’Lİ TURAN, BALIK ÇİFTLİKLERİNİ MECLİSE TAŞIDI


 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Mersin’in Silifke, Anamur ve Aydıncık kıyılarında denize yapılması planlanan balık çiftlikleri için Çevre ve Şehircilik bakanlığının aldığı kararlarla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Haber Merkezi

HDP’Lİ Rıdvan Turan, Ağustos 2018 tarihinde vermiş olduğu soru önergesi için uzun bir zaman dilimi geçmesine rağmen cevap verilmediğini ancak Mersin’de kurulması planlanan balık çiftlikleri için hızlı ve ayrıcalıklı bir sürecin işletildiğini ifade etti. Turan değerlendirmesinde “Çevre ve şehircilik bakanlığı işlettiği bu süreçte, aldığı kararlarda, toplum sağlığını, çevreyi ve ekosistemi koruyan bir tarafta durmamış tam tersine balık çiftliğini kuracak şirketlerin yanında yer aldığını itiraf etmiştir.” dedi Turan, Mersin’den milletvekili seçildikten sonra ilk iş olarak Mersinlilerin hassasiyetlerini dikkate alan bir yerden balık çiftliklerinin kurulmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi vermişti. Rıdvan Turan konuşmasının devamında, “Ancak Çevre ve şehircilik bakanı, uzun süre geçmesine rağmen sorularımızı cevapsız bırakmıştır. Bunun yanında 32 balık çiftliği projesine onay vererek, şirketlerin balık çiftliklerinin kurulması için yaptığı girişimlere olumlu yanıt vererek deniz hayatının bitmesi noktasında geri dönüşü olmayan bir yola girmiştir. Bakanlığın, balık çiftliklerinde aldığı kararlar göstermiştir ki bakanlık, halkın bakanlığı değil, çevreyi talan eden, kendi karlarından başka bir şeyi düşünmeyen şirketlerin bakanlığı olmuştur” dedi.

 

“BÖLGEDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS TEHDİT ALTINDA”

HDP’li Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Balık çiftliklerinin kurulması hem deniz eko sistemini, hem de kurulacak bölgede tarihi ve kültürel mirası tehdit edecektir. Bu gerçeğe rağmen balık çiftliklerinin kurulmasındaki amaç ve ısrar neden kaynaklanmaktadır? Balık çiftliklerin yapıldığı Akdeniz koylarında nesli tükenmekte olan koruma altında caretta ceratta ve foklar yaşamaktadır. Kurulacak Balık çiftliklerinin, bu koruma alanında olan canlılara zarar vereceğine ilişkin ciddi kaygılar ve geri dönülmesi mümkün olmayan bu durum için bakanlığınızın nasıl bir önlemi olacaktır? Dana Adası’nda 2016 yılında yapılan arkeolojik araştırmalarda, dünyada bir benzeri daha olmayan 274 geminin aynı anda inşa ve tamir edildiği Kilikyalılardan kalma antik tersane kalıntıları bulunmuştur,  bölgede su altında batık gemi kalıntıları olduğu bilinmektedir. Daha önce Dana Adası çevresindeki balık çiftliklerinin kaldırılmasına yönelik sözler verildiği halde buradaki çiftlikler neden kaldırılmadı? Bu tersane kalıntılarının varlığı bilinmesine rağmen balık çiftliklerine izin vermek çevre kanunlarıyla çelişkili bir nitelik taşımamakta mıdır? Mersin’in Silifke ilçesindeki Dana Adası açıklarında balık çiftliği kurmak isteyen 2 firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED gerekli değildir raporu aldığı bilinmektedir. Bu durum balık çiftliği kurmak isteyen diğer şirketlerin aldığı ÇED raporları muhteviyatına yönelik ciddi kuşkular olmasına rağmen bu konuda halkı bilgilendirme hususunda herhangi bir programınız var mıdır? Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nın Ağustos ayı ikinci birleşiminde, belediye meclis üyelerinin çoğunluğu balık çiftliklerinin kurulmasına karşı çıkmıştır.  Başta kent çevre dernekleri olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşu balık çiftliklerinin kurulmasına yönelik kararların Mersin halkının vermesine yönelik önerileri olmuştur. Bakanlığınız bu önerileri dikkate alacak mıdır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA