İTHAL VE İHRAÇ EDİLEN SAĞLIKSIZ TARIM ÜRÜNLERİ MECLİSTE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İTHAL VE İHRAÇ EDİLEN SAĞLIKSIZ TARIM ÜRÜNLERİ MECLİSTE


 

HDP’li vekil Rıdvan Turan, ithal ve ihraç edilen insan sağlığını olumsuz etkileyen tarım ürünlerini meclis gündemine taşıdı.

 Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi. Önergesinde Türkiye’nin, bir tarım ülkesi olmasına rağmen uygulanan yanlış tarım politikalarıyla beraber tarım alanında üretimden tüketime pek çok sorunla karşı karşıya kaldığını HDP’li Turan, “Tarım alanındaki pek çok sorundan biri de ithalat ve ihracat mekanizmasının toplumun ihtiyaçlarını karşılamak bir yana halkın sağlığını dikkate alan şekilde işlememesidir. Özellikle ithal edilen tarım ürünleri için denetleme koşullarının olmaması halk sağlığını ciddi oranda tehdit etmektedir. 2018 yılında Brezilya’dan ithal edilen canlı hayvanlarda şarbon çıkması, denetim mekanizmasının doğru işlemediğinin göstergesi olmuştur. Diğer taraftan ihraç edilen tarım ürünlerinin, ihraç edilmesi planlanan ülkelerin denetiminden olumlu yönde geçmediği için bu tarım ürünlerinin Türkiye’ye iadesi ile sonuçlanmıştır. 23 Nisan 2019 tarihinde Sputniknews’te yer alan habere göre, ‘Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Türkiye’den gönderilen 60 ton domates ve çileği, içinde tehlikeli tarım haşeresinin tespit edilmesi nedeniyle Rusya’ya girişini yasaklayarak geri çevirmiştir’ Tarım bakanlığının hem ithal edilen tarım ürünlerinin sağlık denetiminden geçip geçmediği hem de ihraç edilen fakat Türkiye’ye iade edilen tarım ürünlerinin ne olduğu konusunda kamuoyunu rahatlatacak bilgilendirme yapmaması, sağlıksız tarım ürünlerinin piyasada yaygın olduğu görüşü kamuoyu tarafından endişe ile takip edilmektedir” ifadesini kullandı.

“DENETLEME MEKANİZMALARI MEVCUT MU?”
HDP’li Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için şu soruları sordu: “Türkiye’den Rusya’ya gönderilen 60 ton domates ve çileğin içinde tarım haşeresinin olduğu ve Türkiye’ye iade edildiği iddiaları doğru mudur? Bu konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz? Türkiye’de ihraç edilmek amacıyla üretilen tarım ürünlerinin iadesi sonrasında akıbetinin ne olduğu konusunda, kamuoyunun bakanlığınız tarafından bilgilendirilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin yurt içinde piyasaya dağıtıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddia doğru ise ihraç edilen tarım ürünlerinin yurt içinde dağıtımı nasıl yapılmaktadır? Türkiye’den ihraç edilmek amacıyla üretilen ve iade edilen tarım ürünlerinin son beş yıldaki ürün dağılımı nedir? İade edilen tarım ürünleri hangi bölge ve şehirlerde üretilmektedir? Son beş yılda iade edilen tarım ürünleri miktarı ne kadardır? İade edilen ürünler hangi ülkeler tarafından iade edilmiştir? Son yıllarda Türkiye’ye iade edilen ihraç tarım ürünlerinin artmasıyla bakanlığınızın herhangi önlem alacak çalışmaları var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir? Bakanlığınız tarafından ithal ve ihraç edilen tarım ürünlerinin sağlıklı olup olmadığını denetleyen mekanizmalar mevcut mudur? Türkiye’nin başka ülkelerden ithal ettiği fakat farklı nedenlerle iade ettiği tarım ürünleri olmuş mudur? Eğer olmuş ise bu ürünlerin yıllara göre dağılım miktarı ne kadardır? Ve hangi ülkelere iade edilmiştir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA