AKKUYU’DA KİM ÇALIŞACAK? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DA KİM ÇALIŞACAK?


 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde inşaat çalışmalarında tam kapasiteye ulaşıldığında 12 bin kişi istihdam edilmesi bunun da yüzde 35’inin yerli olması planlanıyor. Ancak inşaat tamamlanıp santral devreye alındığında istihdam sadece 3 bin 200 kişi olacak!

HEDİYE EROĞLU

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te ilk reaktörün devreye alınmasının planlandığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde işe kimler-nasıl alınıyor? 
Bu sorunun yanıtını Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ Personel Müdürü Marina Karaseva, gazetemize açıkladı. 

AKKUYU NGS, UZUN İSTİHDAM SAĞLAYACAK!
İnşaat esnasında faaliyet gösteren yüklenici şirketlerde istihdam edilmenin dahi, uzun vadeli bir işçilik anlamına geldiğini söyleyen Karaseva, “Akkuyu nükleer Güç Santrali’nin 4 üniteden oluşacağını dikkate alırsak bu da 2029’a kadar devam edecek bir inşaat süresi anlamına gelir” dedi.

İŞİNİN UZMANLARI İSTİHDAM EDİLECEK
Nükleer güç santralinde istihdam edilecek personelde her şeyden önce uzmanlık arandığını vurgulayan Marina Karaseva, nükleer güç santralinin sıradan bir tesis olmadığını ve yeterlilik sahibi bir uzmanın işe alınmasının her şeyden önce güvenlik için önemli olduğunu kaydetti. 

“BÖLGE İNSANIN İŞ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ”
İnşaatın yapıldığı bölge halkından azami derecede bu istihdam olanaklarından yararlanması arzusunda olduklarını ifade eden Karaseva, “Personel yetiştirme konusunda yeterlilik sahibi olan uzmanların bölgeden temin edilmesine yoğun önem vermekteyiz. Yıl sonuna kadar idari izinlerin alınması ile ilgili çalışmalar devam edecek ve önümüzdeki sene hangi uzmanlık alanında personel alacağımız belli olacak. Ayrıca inşaat sahasında kurulacak eğitim merkezi ile ilgili bir tasarım yapıldı. İnşaat döneminde alınacak personelin yeterliliğini yükseltecek için eğitim verecek bu merkez” dedi.

“TAŞERONLARIN ELEMAN ALIMINDA DA AKKUYU NGS ONAY VERİYOR”
Öte yandan devam eden inşaatta faaliyet gösteren taşeron firmaların personel alımlarında da etkili olduklarını açıklayan Akkuyu NGS Personel Müdürü Marina Karaseva, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şuan bölgede çalışan yüklenici şirket kendi bünyesinde istihdam etmek üzere personel alırken sonuçta biz iş sahibi olduğumuz için, alacağı personelle ilgili yeterlilik ve güvenlik açısından bizim de onayımız gerekiyor. Güvenlik ve yeterliliğin yanı sıra yapılan işlerin kalitesi de önemli. Ayrıca Büyükeceli de bir Toplum Kurumu oluşturuldu. Bu merkezdeki uzmanlar insan kaynaklarına dair bölgenin veri tabanını hazırlıyor. Kimler hangi okullardan mezun olmuş buna dair bir veri tabanı oluşturarak, Akkuyu’da çalışmak isteyenleri veri tabanına işliyor.

“İNTERNET SİTESİNDEN CV GÖNDEREBİLİRSİNİZ”
Akkuyu NGS AŞ’nin sitesinde de iş başvuru imkanı bulunmakta. İsteyenler buraya CV gönderebiliyorlar. Gülnar’da kurulan Toplum Kurulu bu CV’lerin veri tabanına eklenmesini sağlıyor ve değerlendirmesini yapıyorlar. 

İNŞAAT BİTTİĞİNDE SANTRALDE 3 BİN 200 KİŞİ ÇALIŞACAK
Nükleer güç santralinin 2029’da tamamlanarak 4 ünitenin de faaliyette geçtiği işletme döneminde ise santralde 3 bin 200 kişinin çalışmasının planlandığını aktaran Karaseva, “Biz kendimiz için 2023’ü hedef olarak aldık. İlk işletmenin devreye alınacağı 2023’te santralde çalışacakların yüzde 35’inin yerel halktan, geri kalanın dışarıdan gelen yabancılardan sağlamayı planlıyoruz. 
Türkiye’nin nükleer güç santrali işletme deneyimi olmadığını dikkate alınarak işletmede çalışacakların büyük çoğunluğu Rusya’dan olmak zorunda. Bu konuda da aşamalı olarak yerel personelin sayısının artmasını planlıyoruz. 10-15 yıl içerisinde dışarıdan gelen personel oranını düşürerek, yerel personel oranını arttırmayı planlıyoruz.

“BÖLGE GENÇLERİ ŞİMDİDEN KARİYER PLANAMASI YAPABİLİR”
Şuan iş olanaklarından bahsediyorum ve gençlere hitap ediyorum. Yerli gençler için çok büyük bir fırsat var şuan. Üniteler aşama aşama faaliyete geçtiğinde ihtilaç duyulacak uzman, elamanlar dikkate alındığında, gençlerin şimdiden nasıl bir kariyer planlama yapma imkanı olduğu görülmeli.
Kaldı ki Türkiye altyapısı olmayan bir ülke değil. Enerji alanında önemli bir altyapı var. Örneğin Türkiye’de tribün işletmeleri bulunuyor. Tribün işletmesi demek, bu alanda uzman yetiştirecek eğitim kurumları var demek. Santral için eleman alımı konusunda ihtiyaçlarımızı karşılayamamaya dair bir endişemiz, kaygımız yok. Süreç zor olacak çünkü belki binlerce insanla mülakat yapmak zorunda kalacağız ama bunu da en uygun insanı seçebilmek için yapacağız” diye konuştu. 

“AKKUYU NGS ÇOK BÜYÜK FIRSATLAR SAĞLAYACAK”
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde inşaat zirveye ulaştığı dönemde tüm yüklenici şirketlerle birlikte yaklaşık 12 bin insanın istihdam edilmesinin planlandığının da altını çizen Akkuyu NGS Personel Müdürü Marina Karaseva, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu 12 bin kişinin yaşayacak yeri, her türlü ihtiyaçlarını karşılanması, yan sanayinin gelişmesi açısından da çok büyük fırsatlar sağlayacak. Manikürden, doktora pek çok iş kolunda önemli iş fırsatları ortaya çıkacak. 

“RUSÇA BİLMEMEK İŞE ALINMAYA ENGEL DEĞİL”
Öte yandan Akkuyu NGS’de bir adayın işe alınması sürecinde Rusça bilmemesi işe alınmasına engel teşkil edecek bir durum değildir ama bilmesi tercih edilir. İlk ünitemizi devreye aldığımızda işletme dili Rusça olacaktır. Bu nedenle işe alınanlar Rusça eğitime tabi tutulacaktır. Yetişmiş uzmanları yurtdışından getirmek masraflı bir iş, yerelde söyle uzmanlar bulursak tasarruf yapmak adına tercih ederiz”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA