BARO BAŞKANLARI VE TBB, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BARO BAŞKANLARI VE TBB, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU


 

38. Baro Başkanları Toplantısı, Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde, 70 baro başkanının katılımıyla yapıldı.

Haber Merkezi

TBB Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantının gündem maddesi kapsamında; Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve 70 baro başkanı ile birlikte, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı ve HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ı ziyaret ederek, Avukat Sertuğ Sürenoğlu'nu darp ederek işkenceye maruz bırakanlar, olayı görmezden gelenler, tutuklamaya sevk edenler, adli kontrol tedbiri uygulayanlar, işkence yapanlarla ilgili soruşturma açmayanlar ve suçu ihbar etmeyenler hakkında HSK ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
13.04.2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından Muğla Barosuna kayıtlı Av. Sertuğ Sürenoğlu’nun, darp ederek işkence edilmesine yönelik, ‘darp olayına müdahale etmeyen polis memuru hakkında TCK’nın 257. maddesi uyarınca, görevi ihmal ve TCK’nin 279. maddesi uyarınca kamu görevlisinin suçu bildirmeme suçlarından kamu davası açılması’ talebinde bulunarak, Cumhuriyet Başsavcısı ve Sulh Ceza Hâkimi hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
Toplantının ardından Türkiye Barolar Birliği ve baroların ortak imzasıyla yayınlanan sonuç bildirgesinin girişinde, "Avukatlık mesleğinin ve hukuk devletinin içinde bulunduğu sorunlar dağ gibidir. Artık tahammül sınırının sonuna gelinmiştir" denildi.

Bildirgede şu ifadelere yer verildi; "İnsanlığa karşı suç sayılan işkencenin, hiçbir kişiye yapılmasını asla kabul edemeyecek biz avukatlar, kimliği ile avukat olduğunu ortaya koyan meslektaşımıza yapılmaya devam edilen işkenceyi, mesleğimize ve haklarını savunmakla yükümlü olduğumuz tüm vatandaşlarımıza yapılmış sayıyor ve şiddetle kınıyoruz. Elbette sadece kınamak yeterli değil. Sonuna kadar takip de edeceğiz. İşkence suçunu işleyenler, bu suçu gördükleri halde görmezden gelenler, işkence mağduru vatandaşı tutuklamaya sevk edenler, adli kontrol tedbiri uygulayanlar, bunu yaparken işkence suçu failleriyle ilgili derhal soruşturma açmayanlar ve suçu ihbar etmeyenler hakkında da Türkiye Barolar Birliği ve tüm Barolarımızla birlikte suç duyurusunda bulunuyoruz.
Biz Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve avukatlar, işkence ve kötü muamelenin tüm kalıntıları ülkemizden kazınıncaya kadar durmak bilmeden mücadeleye devam edeceğiz. Meslektaşımız Avukat Sertuğ Sürenoğlu'na yapılan işkencenin faillerinin hukuk önünde cezalandırılmasını sağlayacağız."

“SOMA VE ÇORLU KARARLARI, VİCDANLARI VE HUKUKU TATMİN ETMEDİ”
Toplantıda tek tek söz alan baro başkanları, gündemde yer alan konularla ilgili görüşlerini dile getirdi. Mersin Barosu Başkanı  Bilgin Yeşilboğaz, Manisa Soma’da 301 madencinin ölümüne sebep olan katliamın 18.04.2019 tarihinde görülen davasında verilen ödül gibi tahliyeyi kınayarak, “5’i tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı onadı. Mahkeme, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ı tahliye etmesinin yanı sıra, şirketin 3 yıl maden işletmeme cezası kararını da kaldırdı. Ayrıca, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasının soruşturması gelişigüzel yapılmaktadır. Sadece alt düzey 4 görevliye takdirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verme şeklinde iddianame düzenlenmesi kabul edilemez. Soma ve Çorlu kararları, vicdanları ve hukuku tatmin etmemiştir” diye konuştu. Yeşilboğaz konuşmasında ayrıca, “Avukatlık mesleğine ve avukatlara yönelik baskılar her geçen gün artmakta, avukatlar haksız yere tutuklanmaktadır. Ancak bu eylemler vatandaşlara da çok fazla yapılmakta, hatta ‘yanlışlıkla!’ öldürebilmekte. Avukat haklarının ve insan haklarının korunması için hep mücadele edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

VERİ PAYLAŞIM PROTOKOLÜ İMZALANDI
Toplantının diğer gündem maddesi kapsamında; Tapu Ve Kadastro Verilerinin Paylaşımı Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Türkiye Barolar Birliği arasında veri paylaşımı protokolü imzalandı.
Toplantıda, geçtiğimiz günlerde vefat eden Uşak Baro Başkanı Av. Kazım Kargı anıldı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA