‘KROMSAN’ MECLİSE TAŞINDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘KROMSAN’ MECLİSE TAŞINDI


 

HDP’li vekil Rıdvan Turan, Akdeniz İlçesi’nde bulunan Kromsan Fabrikası’nın, insan sağlığına ve çevreye verdiği zararları meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Kromsan Fabrikası ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için soru önergesi verdi. Vekil Turan önergesinde “Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Kazanlı Mahallesi’nde Kromsan Krom Bileşikleri Fabrikası’nın yer aldığı bölgede insan ve çevre sağlığını ciddi boyutlarda etkileyen krom +6 değerlikli atık sorunu mevcuttur. Özellikle bu atıkların toprak altlarına depolandıkları, ancak yağışlarla birlikte yer altı suları aracılığıyla hem denizi hem de tarım yapılan alanlarda toprağı kirleterek insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak olumsuz şekilde etkilemektedir. 2017 yılında, krom atıklarını muhafaza eden brandanın zarar görmesiyle bu atıklar denize karışmış ve bölgede yaşayan insanları tedirgin etmiştir.  Mersin’de, başta çevre ve doğa koruma dernekleri olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşlarının, Soda Kromsan Fabrikası ile görüşme talepleri, bilgi alma girişimleri sonuçsuz kalmıştır. Bu sorun uzun yıllardan bu yana Mersin ve Türkiye’nin gündemini meşgul etmesine rağmen hiçbir çözüm üretilmemiştir. En son 09.04.2019 tarihinde Kromsan Fabrikası’nda meydana gelen gaz sızıntısından dolayı basında yer alan haberlere göre yaklaşık 36 Kromsan işçisi nitrik asit sızıntısından kaynaklı olarak zehirlenmiş ve hastaneye kaldırılan işçilerden birinin durumunun ise ağır olduğu belirtilmiştir. Hükümet, zehirli krom atık sorununa karşı en kısa zamanda çözüm üretmeli ve hem işçilerin çalışma koşulları hem de Kromsan Fabrikası’ndan olumsuz etkilenen Mersinli yurttaşlarımızın sağlık koşullarının iyileştirilmesi için gereken adımları atmalıdır. Aksi halde tarım ve turizm bölgesi olan Mersin’de telafisi olmayan bir tablo ile karşılaşmamız an meselesidir” ifadesine yer verdi.

“NEDEN ADIM ATMIYORSUNUZ?”

Vekil Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için şu soruları sordu: “Mersin Kromsan Fabrikası her sene periyodik olarak çevreyi kirlettiği ve Mersin’de yaşayan insanların yaşamı için önemli oranda tehdit olmasına rağmen bakanlığınızın bu konuda herhangi bir adım atmamasının gerekçeleri nelerdir? Bakanlığınız tarafından Mersin Kromsan Fabrikası’nın atıklarının çevreyi kirlettiği ve insan sağlığını olumsuz etkilediği yönünde çalışma veya araştırma yapılmış mıdır? Eğer yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir? Kromsan Fabrikası’nın atıklarının çevreyi tehdit ettiğini düşünmekte misiniz? Kromsan Fabrikası’nın atıklarından dolayı olumsuz koşullarda yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı yaşam hakkı için girişimleriniz var mıdır? Bakanlığınız tarafından Kromsan Fabrikası’ndaki üretim mekanizmasından olumsuz etkilenen işçiler için herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir? Yok ise çalışma yapılmamasının gerekçeleri nelerdir? Kromsan Fabrikası atıkları hangi koşullarda ve nerelerde depolanmaktadır? Kromsan Fabrikası atıklarının kırsal alanda toprak altına gömüldüğü iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız Kromsan Fabrikası’nı denetlemekte midir? Eğer denetleme yapılmakta ise bakanlığınızın Kromsan Fabrikası’nı denetleme kriterleri nelerdir? Ayrıca Kromsan Fabrikası hangi periyodik aralıklarla denetlenmektedir? Kromsan Fabrikası’ndan çıkan zehirli atıkların çevredeki tarım alanlarını zehirlediği ve çevrede yaşayan insanlarda kanser oranın yükseldiği iddiaları doğru mudur? Kromsan Fabrikası’nın atıklarından dolayı sağlığı olumsuz etkilenen insanların sağlık koşullarını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmanız var mıdır? Eğer var ise bu çalışmalar nelerdir? Kromsan Fabrikası’nın üretim mekanizması ve çalışma koşullarına ilişkin kamuoyunu bilgilendirmemesinin gerekçeleri nelerdir? Bakanlığınız bu konularda kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik açıklama yapacak mıdır? Kromsan Fabrikası’nın çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkilediği yönünde başta gazeteciler olmak üzere çevreci insanların araştırma yaparken tehdit edildiği iddiaları doğru mudur?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA