“YOKSULLUK SINIRI ALTINDA ÜCRET ALIYORUZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YOKSULLUK SINIRI ALTINDA ÜCRET ALIYORUZ!”


 

Yıpranma payı ve 3600 ek gösterge taleplerini yineleyen SES Şube Eşbaşkanı Göncü, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yoksulluk sınırı altında ücret aldığını söyledi.

SONER AYDIN
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, emekçilerinin, yıpranma payı ve 3600 ek gösterge hakkı ile temel ücretlerinin yükseltilmesi taleplerini gündeme getirdi. Söz konusu taleplerle ilgili sendika şube binasında gerçekleştirilen açıklamayı okuyan Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, ekonomik kriz ile artan hayat pahalılığının milyonlarca emekçinin yaşamını alt üst etmeye devam ettiğini söyledi.
 
“SAĞLIK KAR ELDE EDİLEN BİR SEKTÖR HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR”
TÜİK’in ve sendikaların yapmış olduğu araştırmaların sonuçlarını göz önüne aldığında sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yoksulluk sınırı altında ücret aldığını dile getiren Eşbaşkan Göncü, “Yoksulluk sınır altında almış olduğumuz ücretlerimiz her gün erirken, gelirimizin büyük bir bölümü de temel gıda maddelerinin yanı sıra elektrik, su, doğalgaz gibi tüketim maddelerine gitmektedir. Her gün elektrikten doğalgaza, benzinden temel gıda maddelerine yapılan zamlarda göstermektedir ki, emekçilerin yaşadığı enflasyon resmi kaynaklarca açıklanan enflasyon rakamlarının kat be kat üstündedir. Yaşadığımız yüksek orandaki enflasyon ve buna bağlı olarak temel tüketim maddelerine yapılan zamlar ücretlerimizin erimesine neden olurken, ücretlerimizin iyileştirilmesi talebimiz ise bizlere döner sermaye ödentileri gösterilerek ya reddediliyor ya da toplu sözleşme masasında yandaş sendika ile birlikte düşük oranda zamlarla geçiştiriliyor. İktidarın sağlık alanında uyguladığı halk düşmanı politika ile sağlık, para kazanılan, kar elde edilen bir sektör haline dönüştürülmüştür. Sağlık alanında çalışanlar arasında çalışma barışının bozulmasına, adaletsiz katsayı hesaplamalarıyla gelir eşitsizliğinin derinleşmesine ve sağlık hizmeti sunumunun dengesinin bozulmasına neden olan ek ödeme/döner sermaye ödemeleri emekliliğe yansıtılmazken son zamanlarda artık “gelirler azaldı” denilerek ya komik rakamlarla ifade ediliyor, ya da hiç ödenmiyor. Üniversite Hastaneleri’nin büyük bir bölümünde döner sermaye ödemeleri sıfırlanmışken, nöbet ücretleri ödenmezken, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde ise döner sermaye ödentilerinde büyük oranda düşüşler olmaktadır. Gün geçtikçe de döner sermaye ödemelerindeki sorunlar artarak devam etmekte, tüm emekçileri kapsayan bir sorun alanı oluşturmaktadır” dedi.   
 
“ÜCRETLERİMİZDE YAŞANAN KAYIPLAR EK ZAM İLE KARŞILANMALI”
Sağlık ve sosyal hizmetler alanında çalışanların temel ücretlerinde 2015 Temmuz’undan bugüne ortalama 270 dolar ile 373 dolar arasında bir kayıp yaşandığını sözlerine ekleyen Göncü, “Emekli olduğumuzda ise, ek ödemelerinin/ döner sermaye ödemelerinin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle de ücretlerimizde ciddi oranda azalma olmaktadır. Emekli maaşlarımızdaki bu düşüş, insanca yaşamaya yetecek düzeyin çok be çok altına ücret almamıza neden olması nedeniyle ağır ve tehlikeli iş koşullarına rağmen emekli olmaktan imtina ediyoruz. Bu nedenle; Performansa göre ücretlendirme politikalarından vazgeçilmeli, ek ödeme ve performans ödemeleri yerine insanca yaşamaya yetecek temel ücret belirlenmelidir. Ancak bu süre içerisinde de; Bu güne kadar ücretlerimizde yaşanan kayıplar ek zam ile karşılanmalı, gasp edilen döner sermaye ödentileri de faizleri ile birlikte ödenmeli. Sabit ödemelerde enflasyon farkı ödenmeli, iki katına çıkarılarak maaşa ve emekliliğe yansıtılmalı. Maaş hesaplamalarımız Sayıştay’ın ifadesi ile çok karmaşıktır. Bu karmaşıklık ortadan kalkmalı, tüm ücretlerimiz temel ücret olarak ödenmeli ve TÜİK’in Eylül 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırı 6.167 TL, Türk İş’in Aralık 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırı 6.322 TL olması nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bir emekçinin bugün için alması gereken en az temel ücret 6.500 olmalı ve tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Yaşanan krizin faturasının emekçilere kesilmek istendiği bu günlerde sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası olarak krizin faturasının krizi yaratanlar tarafından karşılanması, İnsanca yaşamı içeren taleplerimizin de bir an önce karşılanması için siyasi iktidarı uyarıyoruz. Bugün insanca yaşamaya yetecek ücret için yapmış olduğumuz açıklamayı burada bitirirken, 11 Mayıs’ta ülkenin dört bir yanından gelen emekçilerle; Fiili hizmet süresi zammı, 3600 ek gösterge ve en az temel ücret 6.500 TL olsun diye Ankara’da bir buluşma gerçekleştireceğiz. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini SES’siz kalmamaya, hakları için mücadeleye davet ediyoruz” diye çağrı yaptı. 
 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA