HEKİMLERDEN VERİ PAYLAŞIM TALEBİNE TEPKİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HEKİMLERDEN VERİ PAYLAŞIM TALEBİNE TEPKİ


 

Özel Muayenehanelerde çalışan hekimlerin Ulusal Sağlık Sistemine Veri Gönderimi için Sağlık Müdürlüğü tarafından program almaya zorlanmasına tepki geldi.

SONER AYDIN

İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından muayenehanelere ve özel sağlık kuruluşlarına “Ulusal Sağlık Sistemi Veri Gönderimi” başlıklı yazıların yeniden gönderilmesine Mersin’den tepki geldi. Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Cemil Galioğlu, söz konusu uygulama ile hastaların kişisel verilerinin istendiğini savundu. 

“HEKİMLERDEN, HASTALARIN BİLGİSİ TALEP EDİLİYOR”
Hastaların kişisel verilerinin gönderiminin hukuka aykırı olduğunu belirten Dr. Galioğlu, “İl Sağlık Müdürlüğü'nün İlçe Sağlık Müdürlüklerine hitaben kaleme aldıkları bu yazılarda, ‘20 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmelik ve Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün 2016/6 sayılı genelgesine istinaden tüm sağlık kuruluşlarında üretilen sağlık verilerinin Ulusal Sağlık Sistemine (USS) gönderilmesi’ istenmekte ve verileri elektronik ortamda gönderebilmek amacı ile sistem ile uyumlu bilgisayar yazılımı temin etmelerinin sağlanması talep edilmektedir. Oysa; Sağlık Bakanlığı, 20 Ekim 2016 tarihinde Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmeliği Yürürlüğe koymuştu.  Bu yönetmeliğe karşı açılan iptal davasında Danıştay 15. Dairesi hukuka aykırı olduğunu saptayarak yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İlk Yönetmelikteki hukuka aykırılıklar giderilmeden 24 Kasım 2017 tarihinde ikinci kez yürürlüğe konulan Yönetmelik hakkında da 09 Ekim 2018 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verildi. Danıştay kararının gerekçesinde ilk verdiği yürütmeyi durdurma kararına atıfla; "İdarenin yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirecek şekilde düzenleme yapması gerektiğini, kısmi değişiklikler yaparak hukuka aykırılığı saptanmış düzenlemenin canlandırılamayacağını" belirtmiş, ikinci düzenlemede de hukuka aykırılığın giderilmediğini saptamıştır. Her iki Yönetmelikte de, kişilerin aldıkları herhangi bir sağlık hizmeti sırasında paylaştıkları ya da bu sırada saptanan kişisel bilgilerinin aktarılmasına itiraz etme, silinmesini, düzeltilmesini isteme, işlenen sağlık bilgilerinin hangi amaçla toplandığı, kime aktarıldığı ve hangi hukuki dayanakların mevcut olduğunu bilme haklarını koruyacak düzenlemeler yapılmamıştır” dedi.

“HASTA-HEKİM ARASINDA GÜVEN İLİŞKİSİ ZEDELENECEK”
Söz konusu düzenlemelerin, özel hayatın gizliliğini, hekimlerin sır saklama yükümlülüğünü ve hasta ile hekim arasında bulunması gereken güven ilişkisini zedelediğini ifade eden Dr. Galioğlu, “Danıştay'ın Yönetmeliğin yürütmesini durduran iki kararının gerekçesinde de, bu alandaki uyulması gereken hukuk normları belirtilmiş; Yönetmeliğin, Kişisel Verilerin Korunması Kanununda belirtilen koruyucu önlemler alınmadan, Kişisel Verileri Koruma Kurulunun denetim ve kontrolünden geçmeden yürürlüğe konulmuş olmasının hukuka aykırılığına vurgu yapılmıştır. Kişisel sağlık verilerinin toplanmasında uyulması gereken kurallar, kişilik haklarıyla doğrudan ilgili olması sebebiyle özenle belirlenmelidir. Sağlık Bakanlığının, hiç kimseyle paylaşmadan, bir gecede çıkarttığı düzenlemelerle bu alanın düzenlenmesine çalışılması veri paylaşımında yaşanan karmaşanın temel sebebidir. Yeni bir düzenleme yapılana kadar hassas kişisel veriler toplanamaz. Aksi yönde girişimlerle sağlık çalışanları hukuka uygun davranmakla, idarenin talebini yerine getirmek arasında bir seçime zorlanmamalıdır. Bir an önce, meslek örgütlerinin de sürece etkin olarak katılabileceği bir çalışmanın yapılması ve kişi haklarını gözeten kalıcı bir düzenlemenin çıkarılması gereklidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA