“YAŞANILABİLİR ŞEHİRLER İSTİYORUZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YAŞANILABİLİR ŞEHİRLER İSTİYORUZ!”


 

31 Mart seçimlerine 3 gün kala ‘Yerel Seçim Bildirgesi’ni kamuoyu ile paylaşan çevreciler, yaşanılabilir şehirler istediklerini bildirdi.

SONER AYDIN

Aralarından Mersin, Antakya, İskenderun, Erzin, Osmaniye, Adana, Tarsus, Çevre Koruma Derneklerinin yer aldığı Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), ‘Yerel Seçim Bildirgesi’ni paylaştı. Küresel ısınma ve iklim değişikliği, tarımın ve toprağın iyileştirilmesi, suyun sağlıklı kullanımı ve korunması, temiz hava, gürültü ve görüntü kirliliği denetimi hakkında adaylara önerilerde bulunulan bildirgeyi kamuoyu ile paylaşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Doğu Akdeniz Bölgesi’nin, planlanan kirli teknolojilerin merkezi haline getirilmek istendiğini söyledi.

“AKDENİZ, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN SANAYİ ÇÖPLÜĞÜ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK”
Bölgede planlanan kirli ve eski teknolojiler ile gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüştürüleceğini dile getiren Aslan, “Sularımız HES projeleriyle ticarileştirilmiş, Dağlarımız taş ve maden ocakları ile tahrip edilmiştir, Hibrit tohumlarla Gıda politikamız tamamen dışa bağımlı hale getirilmiş, meralarımızın yok edilmesiyle tarımımız ve hayvancılığımız bitme noktasına getirilmiştir, turizm adına ormanlarla kaplı kıyılarımız betonlaştırılmıştır ve Denizlerimiz Balık Çiftlikleri ile kirletilmek istenmektedir. Bölgemizdeki Sulak Alanlarda doğal yaşam zarar görmektedir. Sanayi, ulaşım ve ısınma kirliliği yüzünden bölgemizde hava kirliliği Dünya standartlarının çok üstündedir. Bu uygulamalarla Yaşam hakkımızı koruyan Anayasanın 56. Maddesi ihlal edilmektedir. Bu ihlalin karşısında hukuk kurallarının işletilmemesi var olan sorunları çözümlenemez hale getirmekte ve büyümesine neden olmaktadır. Dünyayı çok büyük felaketlere götüren Küresel ısınma ve İklim değişikliği Ülkemiz ve bölgemiz için de çok büyük bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.

“KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MASTER PLANI HAZIRLAMALI”
Yerel yönetimlerin çevre felaketlerine karşı yapabileceklerini sıralayan Aslan, “Yerel Yönetimler; Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Karşı Önlemler için Master Planı hazırlamalı. Küresel ısınmanın nedeni olan karbondioksit ve metan gazının salınımının azaltılması gelmektedir. Bu amaçla; Önceliği enerji tasarrufu ve doğa dostu teknolojilerin kullanılacağı Yerel Enerji Planları yapmalı ve uygulamalı. Sularımızın ticarileşmesine neden olan ve doğa katliamına dönüşen bölgemizde planlanan HES yatırımlarının durdurulması için çalışmalı ve konu ile ilgilenen STK lara destek sunmalı. Teknolojisi, hammaddesi ve çalışacak personeli dış ülkelerden sağlanacak olan, enerjide dışa bağımlılığı daha da arttıracak, teknoloji transferini yasaklayan, kamu kaynaklarımıza, ekosistemimize ve sağlığımıza zarar verecek, ülkemizi nükleer atık deposu haline getirecek olan Akkuyu Nükleer Santral projesinin durdurulması için harekete geçmeli. 

TOPRAĞIN KORUNMASI
Erozyon ve çoraklaşma önleme çalışmaları yapmalı. Tarım alanları üzerine kentleşme ve karayolu yatırımlarına izin vermemelidir. Tarımda Ekolojik Tarım uygulamalarına geçilmesi için çiftçileri eğitmeli ve destek sunmalı. Bunun için bilinçsiz sulamanın, kimyasal gübre ve ilaçlarının önüne geçmeli, hibrit tohumun yerine yerel tohumun kullanımını sağlamalı. Yerel ekolojik tarımsal üretime önem verilmeli, bu ürünlerin aracısız pazarlanması için gerekli üretici pazarları ve Tarımsal üretim ve tüketim kooperatifleri kurmalı. Meraları koruyarak,  Yerli hayvancılığın geliştirilmesi için çalışma başlatmalı. Vahşi sulamanın önüne geçmeli, Yağmur suyunun sulamada kullanımının sağlanması için gerekli çalışmaları yapmalı. Balık çiftliklerinin kurulumuna izin verilmemesi için gerekli çalışmaları başlatmalıdır. Vahşi balıkçılığın yapılmasını engellemeli. Doğal balıkçılık üretimini arttırıcı önlemler aldırmalı. Sebze meyve hallerinde labaratuvarlar kurularak, halkın sağlığını gözetmeli, ilaç kalıntılı, zehirli gıdaların halkın tüketmesini engellemeli. Bölgemizde seracılık önemli bir gelir kaynağıdır. Seralarda kullanılan naylon ve kimyasal ürünler doğal ve insan sağlığını tehdit etmekte. Bu konuda Seracılık yapan çiftçilere gerekli destekler sunularak ekolojik tarıma geçmelerini sağlamalı. 

SUYUN KORUNMASI
Şehir suyu şebekelerinden Halka güvenli ve sağlıklı suyun içilmesini sağlamalı. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen Pet şişelerden suyun içilmesini engellemelidir. İçme ve musluk (şebeke) suyunda ağır metal ve zirai ilaç vb kalıntısı analizlerinin şeffaflaştırılması ve kamusal araçlarla her ay en az bir kez yayınlamalı. Su, bütün canlılar için bir yaşam hakkıdır. Su havzalarını korumalı, tüm yeraltı ve yerüstü sularını korumalı ve kirlenmesinin önüne geçmeli. Yeraltı sularının kullanımını denetlemeli ve yağmalanmasına son vermeli. Atık sanayi sularının sadece biyolojik değil aynı zamanda kimyasal arıtma yapılmasını sağlayarak doğal su ve topraklara verilmesini önlemeli. Sularımızın tasarruflu kullanılması için gerekli düzenlemeler ve eğitici programlar yapmalı. Sulak alanlar için acilen koruma önlemleri aldırmalı. Denizimizi korumak için Bölgemizde bulunan bütün şehirlerde ve ilçelerde Atık sulara yönelik biyolojik ve kimyasal arıtma tesislerinin kurulmasını sağlamalıdır, Deniz taşımacılığında kullanılan gemilerin atıklarının denizlere boşaltımlarını engellemeli. Dünyanın asbestli Gemi Sökümünü ve tamirini yapacak olan denize ve tarım alanlarına ağır metal yayacak, Turizmi baltalayacak olan Tersanelerin yapımına karşı çıkmalı. 

HAVANIN KORUNMASI
Şehirlerde Hava Kirliliği Haritası oluşturmalı. Sanayi kuruluşlarının yerleşim yerlerinden uzak kurulmasını sağlamalı. Kirletici teknolojilerin kurulmasına izin vermemeli. Mevcut Sanayi kuruluşlarının emisyonlarını uluslararası kriterlere göre denetlemeli. Maden ve taş ocakları bilimsel ve planlı olarak doğa koruma alanlarından ve yerleşim merkezlerinden uzak işletilmesini sağlamalı. Yeni planlanan Maden Ocaklarının da bu kriterin gözetilmesini sağlamalıdır. İşletme süresi sonunda işletme alanının rehabilite edilmelerini sağlamalı. Devlet eliyle yapılan kömür yardımlarının havayı kirletmesinin önüne geçilmesi için politikalar geliştirmeli, kurulumunu engellemeli. Yeni Kent Ormanlarının kurulmasını sağlamalı. Var olan mevzuatın yaşama geçirilmesini sağlamalı ve Şehirler için Gürültü ve Görüntü kirliliği önleme planı yapmalı. Yaşanabilir Şehirler için önerilerin uygulanması için Büyükşehirler olmak üzere tüm ilçe Belediyelerinin bünyelerinde doğal çevrenin korunmasının, demokratik katılımcı yönetim anlayışı ve yapılanması ile yaşam bulabileceğini bilerek konusunda uzman STK ve Meslek Odalarından oluşan kurumsal nitelikte Doğayı Koruma Birimleri, Gıda Güvenliği Birimleri ve Tarım Birimleri kurulmalı, Bu birimler, bilimsel çalışmalar ve denetimler yapmalı ve sonuçları halkla paylaşmalı ve gerekli önlemleri aldırmalı.”

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA