GÜVENCESİZ ROMANLAR ERKEN EVLENİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜVENCESİZ ROMANLAR ERKEN EVLENİYOR!


 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması için soru önergesi verdi.

Haber Merkezi 

Önergede seçim bölgesi Mersin’de Roman vatandaşlarla ilgili yapılan bir araştırmanın çarpıcı sonuçlarını da paylaşan Turan, “Seçim bölgem olan Mersin’de roman vatandaşlarımız arasında bir araştırma yapılmıştır. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından Alsancak, Barış, Çilek, Bahçe, Turgutreis Mahalleleri’nde bin Roman vatandaşımızla yapılan dikkat çeken araştırmaya göre; hiç okula gitmeyenler yüzde 24, ilkokul mezunu olanlar yüzde 43,0, ilköğretimi terk edenler yüzde 21,4, ortaokul mezunu olanlar yüzde 8,4 lise mezunu olanlar yüzde 2, üniversite mezunu olanlar yüzde 0,4 oranındadır. Sigortalı çalışanlar yüzde 3, sigortasız çalışanlar yüzde 96,5 oranındadır. Araştırmada Roman vatandaşlarımızın evlenme yaşında da çarpıcı sonuçlara ulaşılmıştır. 13-17 yaş arasında evlilik oranı yüzde 65,5 seviyesindedir. Yine kendi evi olanların oranı yüzde 10,7 düzeyindedir.
Araştırma, Mersin’de yaşayan Roman vatandaşların sosyo-ekonomik durumunu göstermesi açısından çarpıcı sonuçlar ortaya koymaktadır’ dedi.

“ROMANLARIN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?”
Turan’ın önergesinde, Türkiye genelindeki Roman vatandaşların sosyal, ekonomik, kültürel sorunları da gözetilerek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması için şu sorular soruldu; “Sosyo-ekonomik açıdan Türkiye ortalamasının altında yaşayan roman vatandaşlarımızın bu koşullarda yaşıyor olmasının sebepleri nelerdir? Bakanlığınız tarafından bu konuda kapsamlı bir saha araştırması yapılmış mıdır? Eğer böyle bir çalışma yapılmışsa sonuçları nelerdir? Bu olumsuz koşullarda yaşayan vatandaşlarımızın bir ayrımcılığa tabi tutulduğunu düşünmekte misiniz? Bakanlığınızın Roman vatandaşlarımızın ekonomik, sosyal, kültürel, etnik sorunlarının çözülmesi ve hizmetlere eşit ulaşımı için önüne koyduğu bir plan var mıdır? Varsa bu plan nedir? Roman vatandaşlarımızın eğitimine ve istihdamına yönelik sorun çözücü bir planlamanız var mıdır? Bu sorunların çözümü için Roman dernekleri federasyonu ile işbirliği yapılmakta mıdır? 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA