“KADINA ŞİDDETİ ARTIRIR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KADINA ŞİDDETİ ARTIRIR”


 

Son günlerde gündeme getirilen ‘aile hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk’ uygulamasına tepki gösteren Baro Başkanı Yeşilboğaz, “Boşanma davalarına getirilmesi düşünülen zorunlu arabuluculuk, uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere mevzuatımıza aykırıdır. Şiddet mağduru kadınların aleyhi

Haber Merkezi

Aile arabuluculuğu ile boşanma ve kadına karşı şiddetin ‘özel alan’ kabul edilerek, devletin sorumluluk alanı dışına çıkartılmaya çalışıldığına vurgu yapan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, zorunlu aile arabuluculuk sisteminin, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirtti. Sözleşmeye göre, şiddet söz konusu olduğunda arabuluculuğun zorunlu olmasının yasak olduğunu kaydeden Yeşilboğaz “Bu uygulama, devletin yargı erkini özelleştirmesi ve yargı gücünü devretmesi anlamını doğurur. Devleti devlet yapan ana erklerden birinden vazgeçilmiş sayılır. Özellikle çözüm sürecinin gizli olması nedeniyle, başta şiddet mağduru kadınların aleyhine sonuçlar doğurabilecek olup, kabulü mümkün değildir. Boşanma davalarına getirilmesi gündeme gelen  aile arabuluculuğu sistemine ilişkin yapılan açıklamalarda, ‘Şiddet varsa arabuluculuk olmayacak. Kadına şiddet muaf tutulacak’ denilmektedir ve şiddet türü yalnızca fiziksel ve cinsel şiddet olarak sınırlandırılıyor. Oysa Türkiye’de kadınlar, boşanma kararı aldıklarında pek çok farklı şiddet türüyle de karşı karşıya kalıyor. Kadınlar boşanmalarda sadece fiziksel değil, psikolojik veya ekonomik şiddetle de karşı karşıya kalmaktadır. Aile arabuluculuğu, fiziksel şiddet dışında kalan şiddet türlerini görünmez kılıyor” şeklinde konuştu. 

“KOL KIRILIR YEN İÇİNDE KALIR MİSALİ BİR UYGULAMA”
Aile arabuluculuğu ile boşanma ve kadına karşı şiddetin ‘özel alan’ kabul edilerek, devletin sorumluluk alanı dışına çıkartılmaya çalışıldığına vurgu yapan Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Bu uygulama, kadınların her koşulda evliliklerini sürdürmeye zorlanacakları bir yasal sürecin yapılacağı endişesini doğuruyor. Devlet, ‘kol kırılır yen içinde kalır’ misali bir uygulama ile boşanmaları engellemek yerine, aile yapısını ve kadını güçlendirmek için mücadele etmelidir. Aile arabuluculuğu sistemi, kadınların adalete erişmesindeki sorunlara çözüm olmak yerine, bir engel daha olacaktır. Kadınlar zaten adalete erişimde cinsiyetlerinden kaynaklı ayrımcılık ve eşitsizlik nedeniyle ciddi engellerle karşılaşıyor. Bu uygulama, kadına yönelik şiddetin önünü daha da açacak ve şiddeti daha da artıracaktır. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” ifadesini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA