KADIN YOKSA DEMOKRASİ YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KADIN YOKSA DEMOKRASİ YOK!


 

KA.DER’in her yıl geleneksel olarak açıkladığı Temsilde Kadın Eşitliği Karnesi kadınların karar alma mekanizmalarındaki yokluğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’nin karnesinin zayıf olduğunu açıklayan kadınlar, “Kadın yoksa demokrasi yok” diye seslendi.

SONER AYDIN

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) geleneksel 8 Mart karnesini yayınladı. Karnesi kırıklarla dolu Türkiye yine sınıfta kaldı. Bu yıl kadın muhtar, belediye meclis üyesi ve belediye başkan adaylarını bir araya getiren KA.DER, kadınlara ‘karar alma mekanizmasında’ daha fazla yer alın çağrısı yaptı. KA.DER adına hazırlanan basın metnini kamuoyu ile paylaşan Mersin Şube Başkanı Aysu Zeka, hükümetin karnesinin başarısız olduğunu söyledi. 

“TÜRKİYE, KÜRESEL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SIRALAMASINDA 130. SIRADA”
Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği Karnesi’ndeki vahim rakamları kamuoyu ile paylaşan Zeka, “595 milletvekilinden sadece 104’ünün kadın olduğu TBMM’deki kadın milletvekili oranı yüzde 17,4. Bakanlar Kurulu’nda görev alan 17 bakanın ise sadece 2’si kadın. 2004 yerel seçimleri sonucunda kadın belediye başkanı oranı yüzde 0,6 iken, 2014 yerel seçimleri sonucunda bu oran ancak yüzde 2,9’a yükselebilmiştir. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde de kadın aday oranları pek parlak değil. Parti genel merkezlerinden aldığımız bilgilere göre; AK Parti, CHP, MHP, HDP, İYİ Parti, SP, DSP ve DP’nin gösterdiği toplam 3.717 belediye başkanı adayından yalnızca 249’u kadın. 6,69’luk bu oran, kadınların yok sayıldığı siyasi alanda kendilerini var etmeye çalıştığını açık bir şekilde göstermektedir. Bürokrasi de yılların geleneğini bozmadı ve koltuklarını erkeklere bıraktı! Türkiye’deki 81 ilden sadece Uşak ve Muğla kadın valiler tarafından yönetiliyor. 7 ayrı yüksek yargı organında ise yalnızca Danıştay’da kadın başkan görev alıyor. Akademideki kadın temsil oranları da farklı değil. 127 devlet üniversitesinden sadece 6 tanesini, 69 vakıf üniversitesinden de yalnızca 12’sini kadın rektörler yönetiyor. Toplam 18 kadın rektör, Türkiye’deki rektörlerin yüzde 9,18’ini oluşturuyor. Tüm bu oranların ve toplumun her hücresine nüfuz eden ayrımcı uygulamaların sonucunda Türkiye, Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sıralamasında, 149 ülke arasında 130.sırada; Küresel Cinsiyet Eşitliği sıralamasında ise 2008’da 123.sıradayken 2018’de 130.sıraya gerilemiş durumdadır” dedi.

“KADIN YOKSA ADALET YOK!”
8 Mart vasıtasıyla tüm siyasi partilere “Kadın-Erkek eşitliğinin sağlanması için parti tüzüklerinizde değişiklik yapın ve yüzde 50 yüzde 50 eşit temsil için fermuar sistemini uygulayın” diye seslenen Zeka, “Kadınların karar alma mekanizmalarında eşit temsili, sorunların çözümünde kadın bakış açısı ve deneyimden yararlanmak, daha demokratik, barışçıl bir toplum inşa etmek ve küresel insan hakları standartlarını yakalamak için şarttır. Toplumun yarısını oluşturan kadınların içinde yer almadığı her şey eksiktir. Tüm kadınları birleşmeye, tüm erkekleri de kadınların önündeki engelleri kaldırmaya çağırıyoruz. Unutmayalım; Kadın yoksa adalet yok! Kadın yoksa özgürlük yok! Kadın yoksa demokrasi yok!” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA