TARIM FUARI KAPILARINI AÇTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIM FUARI KAPILARINI AÇTI


 

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı. 110 firmanın katılımıyla açılan fuar, 4 gün açık kalacak.

Yenişehir Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışına, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, milletvekilleri ile il protokolü katıldı. Burada konuşan Başkan Burhanettin Kocamaz, gıda üretimi ve pazarlamanın bu coğrafyada kentleşme ve ekonomiyi iyileştiren bir güç olduğunu kaydetti. Kocamaz, “Bu sebeple de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, üretim sektöründe faaliyet gösteren tüm emekçilerimize, gereken desteği, her daim var gücümüzle sunduk. Bizler, havasına, suyuna ayrı sevdalandığımız bu bereketli toprakların evlatları olarak, 5 yıl boyunca üreticimizin değerini bilerek, tüm paydaşlarımızla beraber hak ettikleri konuma getirmek için çalıştık. Üretimin kentlilik bilinciyle birleşerek oluşturduğu yenilikçi, gelecek vaat eden, ekonomik gelişime katkı sunan 14. Mersin Tarım, Gıda Ve Hayvancılık Fuarı’nda Mersin’i en iyi şekilde temsil etmenin onurunu her daim yaşadık. Günümüzde seçimlerimizi, doğadan ve doğanın sunduğu nimetlerden yana kullanmamız gereken hassas bir süreçteyiz. Ülkemizde de ekilebilir alanların azaldığı, betonlaşmanın arttığı bu üzücü süreçte az da olsa ekim dikim yapmak, yeşil alanlar oluşturmak, hayvancılık yapmak çok değerli ve kıymetlidir. Sağlıklı gıdaya ulaşım ancak ve ancak tarım ve hayvancılıkta köklü ve modern bir sistemi, üreticimize sunmakla mümkündür" dedi. 

"MEYVEDE ÜRETİMİNİN YÜZDE 67'SİNİ, SEBZEDE YÜZDE 16'SINI ÜRETİYORUZ" 
Mersin Valisi Ali İhsan Su ise bu yıl fuara yerli ve yabancı 110 firmanın katıldığını dile getirdi. Mersin’in her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Su, “Bu çerçevede ilimizde yaklaşık 340 bin hektar alan üzerinde tarımla uğraşılıyor, 4 mevsim ürünler yetiştirilmeye gayret gösteriliyor. Biz tarım sektöründe, örtü altı sebze ve meyve üretiminde 357 bin ton meyve üretimiyle Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 67’sini, 357 bin ton sebze üretimiyle de yüzde 16’sını tek başımıza üretmekteyiz. Muz, limon, yeni dünya gibi ürünlerin yüzde 60’ını, keçi boynuzu, sakız kabağı, çileğin 3’de 1’ini biz üretiyoruz. Erik, şeftali ve benzeri ürünlerde Türkiye birincisiyiz. Bütün bu bitkisel ürünlerde olduğu gibi hayvansal ürünlerde de gerçekten çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Son 15 yılda yaptığımız çalışmalarla küçükbaş hayvan varlığında yüzde 109, büyükbaş hayvan varlığında yüzde 58, kovan sayısında yüzde 131, kanatlı hayvan sayısında yüzde 40 artış sağladık. Bu gerçekten önemli bir artış. 2017 yılında tarımsal üretim değerimiz 9 milyar lirayken, 2018 yılında 9,5 milyar liraya ulaştık” ifadelerini kullandı. 
Bu çalışmalarını artırarak devam edeceklerinin altını çizen Su, “Bunlar kendiliğinden olmuyor. Bir taraftan çiftçilerimizin, tarımla uğraşan esnafımızın yoğun gayreti ve devletimizin, hükümetimizin de çok ciddi desteğiyle bunlar gerçekleşiyor. Son 15 yılda 689 milyon bitkisel üretime destek sağlandı. 503 milyon liralık hayvancılık sektörüne destek sağlandı. 343 milyon kırsal kalkınma destekleri verildi. Yani ilimizde tarım sektörüne 1,5 milyar liralık destek sağlandı. Bunların değerlendirilmesi içinde OSB’ler kurduk. İlimizin tarımı, hayvancılığı gittikçe gelişiyor. Bugün 14’üncüsünü düzenlediğimiz tarım fuarımızı gerçekten yoğun bir katılımla açıyoruz. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği olan, katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA