Mersin Üniversitesi (MEÜ) Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen ve üniversite Genç Girişimci Limanı ile TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu’nun da katkı sunduğu “Yeni Nesil Girişimcilik Mersin Üniversitesi’nde” paneli gerçekleştirildi.
MEÜ’den yapılan açıklamaya göre; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Tayfur Özşen Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Üniversitemiz Genç Girişimci Merkezi Girişim Limanı Yöneticisi Selahattin Ciritci, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, Aşut Fiberglass Bigidot İş Geliştirme Direktörü Batuhan Aşut, iç mimar – Yeap İç Mimarlık Atölyesi Kurucusu Burçin Köksal ile birçok öğrenci katıldı.
Katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin girişimcilik ve ülke ekonomisi açısından önemine değinen TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper; “Hepimiz hayata tutunmak istiyoruz ve aslında hepimizin düşüncelerinin temelinde bu var. 10 sene önceki iş yapma modeli ile bugünün modeli farklı. Öncesinde gelir odaklı bir iş modeli varken şimdi değer yaratma odaklı bir iş modeli var. Hedefimiz tabii ki katma değerli ürünlerin üretimi. Bunun da bize ve ülkemize katkısı daha refah bir toplumda yaşama imkânı sunması. Şu anda, 2011’de dünya ekonomisinin yüzde 3,6’sı internet üzerinden dönerken, bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 10’a çıktı ve artarak devam ediyor. Bu da bizlere aslında bir yol gösteriyor” dedi.
Girişimciliğin temelinde doğru insanlarla çalışmak ve üretmek olduğunu belirten Batuhan Aşut ise; “Kendinizi ispat etmeden, hiçbir yere varamazsınız. Ben de bunu gerçekleştirdim. Başardıklarımla bugünlere geldim. Ailemde 3. nesil olarak ne yapalım diye düşünürken, ilk ticari elektrikli arabayı Mersin’de üretelim diye düşündüm. Askerliğimi yaparken aklıma gelmişti bu düşünce. Sonra oturup analizlerimizi yaptık, veriler topladık, insanların düşüncelerini inceledik ve bir danışma heyeti kurduk. Tabii insan, kurduğu kontaklarla var. Doğru insanları seçmelisiniz ve bunun sonucunda da başarı kaçınılmaz oluyor” ifadelerini kullandı.
Hayal kurmayan birisinin girişimcilikte başarılı olamayacağını vurgulayan Burçin Köksal da; “Ben, memur bir ailenin çocuğuyum ve bir hayalim vardı. Özellikle iç mimar olmayı çok istiyordum. Üniversitede de derslerimi ancak girişimci ruhum ve insanlarla olan iyi iletişimim sayesinde geçtim ve mezun oldum. Girişimcilik konusunda ise; kesinlikle hayal gücünüz olsun. Hayali olmayan, başarılı olamaz. Satış beceriniz olmalı. Fikriniz var ama bunu satamazsanız bir anlamı asla olmayacak. Ne iş yaparsanız yapın, etik yönetici olmalısınız. Bağlantılarınız çok kuvvetli olmalı. Lider ruhlu olmalısınız ve kendinize bir idol seçerek onu kendinize örnek almalısınız. Her anımızda girişimcilik vardır ve çabalamaktan asla vazgeçmeyin” şeklinde konuştu.
Üniversite Genç Girişimci Merkezi Girişim Limanı Yöneticisi Selahattin Ciritci ise; “Şu anda 4 milyondan fazla kamuda çalışan insanımız var. Ülkemizin genç nüfusu ise 20 milyondan fazla. 1 milyondan fazla da üniversite mezunu işsizlerimiz var. Devletin bu kadar üniversiteli mezuna kadro vermesi mümkün görünmüyor. O nedenle, elinizde bulunan bu teknolojileri ve bölgenin verdiği fırsatları kullanıp, girişimci olma yönündeki adımları atmak gerekiyor. Bunun için de elinizdeki fırsatlardan birisi de, Üniversitemizin içerisinde bulunan genç girişimci merkezimiz. Burası, ülkemizde yeni uygulanan bir model ve üniversitemizin kendi bölgesindeki öğrencilerin, girişimcilik ile ilgili hemen hemen her şeyi yapabildiği bir mekân. Burası, siz genç girişimcilere bambaşka insanlarla bağlantı kurmanıza olanak sağlayacak ve kendinizi geliştirmenize imkân sağlayacak bir mekan” dedi.
Konuşmacılara, katılımlarından dolayı teşekkür plaketlerinin takdim edilmesi ile panel sona erdi.