MERSİN PROJEYE AÇ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN PROJEYE AÇ!


 

Yerel seçimlere 33 gün kala birçok belediye başkan adayı henüz projelerini kamuoyuyla paylaşamamışken mimar ve mühendisler, Mersin’in projeye aç bir şehir olduğunu söyleyerek, “Gelin projelerinizi birlikte hazırlayalım” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU- SONER AYDIN

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Mercan TV’de yayınlanan Arka Plan Programı’na konuk oldu.

Yerel seçimlere 33 gün kala birçok belediye başkan adayı henüz projelerini kamuoyuyla paylaşamamışken mimar ve mühendisler adına konuşan Atar, Mersin’in projeye aç bir şehir olduğunu söyleyerek, “Gelin projelerinizi birlikte hazırlayalım” çağrısı yaptı.

“ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

SORU: Yerel seçimler yaklaşıyor. Sizin de bu konuda bir hazırlığınız var. Bir bildirge hazırladınız. Nedir bu bildirge?

S.ATAR: Türkiye genelinde Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği’ne bağlı 24 meslek odası olup, yaklaşık 600 bin üyeye sahip kamu kurumu niteliğinde olan odalarımız ülkemiz için çalışmaktadır. Mersin’de de 17 meslek odasında yaklaşık 20 bin üyeyle hizmet vermekteyiz.

Çalışmalarımız kapsamında yerel belediyeler çok fazla ön plana çıkıyor. Bizim talebimiz geçmişte olduğu gibi gelecek dönem içerisinde de bu kente yapılacak her türlü yatırımın öncelikle planlanma aşamasında uygulanabilir olması, süreklilik içermesi ve kentin insan yaşamı için konforunun arttırılacak şekle getirilmesi kriterlerine bağlı olması. Bu aşamada her dönem olduğu gibi bu dönemde de bir seçim bildirgesi yayınladık. Detaylı bir seçim bildirgemiz var. Bu bildirgeyi yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.

“HEDEFİMİZ; YAŞANILABİLİR BİR ÇEVRE, KALİTELİ KENTLER”

Hedefimiz; yaşanılabilir bir çevre, kaliteli kentler, ekolojik dengenin bozulmaması. Bunun için üzerimize düşen ve seçilecek olan belediye başkanlarımıza yardımcı olmak amacıyla ellerinde bir pusula gibi doküman olması için bu çalışmayı başlattık ve tamamladık. Yerel seçimler kentte yaşayanlar için çok önemli. Çünkü sabah evinizden çıkıyorsunuz hayatın her alanında boyutunda belediyecilik hizmeti var. İyi bir belediye iyi bir takım çalışması içeren, teknik destek içerebilen profesyonel kadrolarla çalışma zorunluluğu aşikar. Biz de bu aşamada TMMOB olarak hangi belediyemiz, hangi adayımız seçilirse seçilsin proje, uygulama ve denetim bazında bedelsiz destek vereceğimizin her defasında altını çiziyoruz.

Çünkü şunu yapmak istemiyoruz; bir proje tamamlandıktan sonra önümüze konulduğunda artısını eksisini değerlendirirken yapılmış olan bir projenin tekrar başa döndürülmesi çok zor olur. En önemlisi zaman kaybına neden oluyor. Bu zaman kaybının yaşanmaması için önceden mutabık kalıp doğru projeyi hep beraber hem daha mantıklı, hem daha kolay hem de kısa zamanda yapılacak. Bu aşamada tabi ki belediye başkanlarımız TMMOB’un duruşunu biliyor. TMMOB’un hedefi yaşanılabilir güzel bir kent.

“MERSİN PROJEYE AÇ BİR KENT”

SORU: Adayları da ağırlamaya başladınız. Projelerini belki size anlatıyorlar ama bunlar hala kamuoyuna açıklanmadı. Bir proje havuzu oluşturulabilir mi? Siz adaylara neler sunuyorsunuz, neler istiyorsunuz?

S.ATAR: Mersin projeye aç bir kent. Şu ana kadar çalışmalar bir şekilde yapıldı ama bunlar böyle bir büyükşehir için yeterli değil. Konforda sınır olmaz. Önemli olan güzel projelerle geleceğe hazırlanmak. Bu kapsamda Türkiye’de seçim havasına giren ilk kentlerden biri. İnsanların gönüllülük esası içinde bu kente hizmet etmek için yarış içine girmesi takdire şayan. Biz bu noktada her aday adayımızın çok güzel projelerinin olduğunu gördük. Bu kentin bu projelerin hepsine ihtiyacı var. Kimin projesinin olduğunun hiçbir önemi yok. Bu projelerden uygulanabilir olanların hepsinin bu kente kazandırılması lazım. Bunun için de gelen her aday adayımıza ve adayımıza şunu söyledik; bu kentin bir proje havuzu oluşturulsun. Bu havuzda gerekirse öncülüğü TMMOB yapsın. Projeler bize takdim edilsin, biz projelerin ne kadar uygulanabilir olduğunu ekip arkadaşlarımızla inceleyelim, sonucunu ortaya koyalım ve hep beraber değerlendirelim. Bu birbirinden güzel projeler yok olmasın. Gerekirse bu proje havuzunu valilikle birlikte yapalım. Yani bu güzel projeler kaybolmasın. Belediye başkanımızın kim olduğu önemli değil. Hangi belediye başkanı olursa olsun mevcut projelerimizi bu kent için uygulamaya başladığımızda çok farklı bir kente sahip olacağız. Kentte ulaşımla ilgili ne kadar proje yapılırsa yapılasın belli bazı boyutlar aşılmadığı sürece sorun çözülmüyor. Çünkü köklü projeler yapılması lazım. Metro projesinin önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi lazım. Bölgemizde işsizlik hat safhada. Bacasız fabrika turizmi canlandırmamız lazım. Kentin tanıtımının yapılması gerek. Uzun süreli bir program yapılırsa Mersin hak ettiği yere gelecektir.

“PROJELER UYGUN TEKNİK ÇALIŞMALAR SONUCU ORTAYA ÇIKMALI”

Henüz oluşmamış bir projenin dillendirilmesi yanlış algılamalara neden olabilir. Önemli olan bir noktada bu kent için en uygun proje teknik çalışmalar sonucu ortaya çıkmalı. Sonrasında tüm adaylar tarafından desteklenmeli ve çıkmalı. Çünkü hangi belediye başkanımız gelirse gelsin bu ilk uygulanacak olan bir proje. Geri dönüşü olmayacak bir hata yapılmamalı. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ilk yola çıkış noktası doğru. Raylı sitemin zorunluluk olduğu tespiti doğru. İlk başta monoraylı sistem söz konusu idi. Ama monoraylı sistemlerin kesinleşmiş gibi gösterilmesi ve arkasından bunun teknik incelemesi sonrası olumsuz çıkması güvenirliliğini kaybettirdi. Burada önemli olan şey bu raylın sistemin yapılması zorunlu. Teknik, işin uzmanı arkadaşların da belediye başkanlarını da yanıtlamayacak şekilde çünkü belediye başkanların bu konuda teknik bilgisi olamaz. Çalışma arkadaşları ile birlikte hareket edecek. Çalışma arkadaşları da desteği uzmanlardan alacak. Bu işte uzman kişiler yönlendirecek. Bu konuda en önemli kriter projeyi yapanların kenti tanıması lazım. Önce yapacağınız alanı bileceksiniz ona göre planlama yapacaksınız. Sonrasında plan değişti. Kente göre proje hazırlanıp rafa konsa, ardından bütçe ayarlansa daha sağlıklı olur. Zamandan da kazandırılmış ve kente kalıtsal bir hizmet getirilmiş olur.

“KENT PROJELERİN ARKASINDA DURMALI”

Büyükşehir Belediye Başkanı o dönem içerisinde sistemle ilgili arayış içerisindeydi. Bunun için TMMOB’dan yardım istedi. ‘Bunun teknik analizini bizim için yapar mısınız’ dedi. Monoray Sistemini yerince inceleme fırsatı bulduk. 14-15 kişilik bir heyetle bu monoraylı sistemini incelediğimizde kente uygun olmadığını raporladık. Belediye başkanımız da bu konuda mutabık oldu. Bu projenin bir şekilde yapılması gerekli ve alternatiflerini arayalım dedi. Ama bu proje Mersin’e yapılacak diye yayıldı. Planlı bir şey olsa bu duruma gelinmezdi. Projeler tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılmalı. Biz TMMOB olarak tüm belediye başkanlarının yanındayız. Biz bu kente bedelsiz danışmanlık ücreti vermekteyiz. Gelecek dönem içerisinde lütfen ortak bir noktada buluşularak projeler hayata geçirilmeli.

“ÜÇ ADAYIN DA YOLU AÇIK OLSUN”

SORU: Bir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ile bir araya geldiniz. Öncelikli olarak neler konuştunuz, neler ilettiniz?

S.ATAR: Tabi seçim öncesi Büyükşehir Belediye başkan adaylarımızın kent için düşüncelerini almak adına davet ediyoruz. Bizim taleplerimiz belli. Seçim bildirgemizi yayınladık. Bu kent için gerekli olan donelerimizi kendileri ile paylaştık. Gelecek dönemde TMMOB olarak yanlarında olacağımızı, proje bazlı her noktada destek vereceğimizin altını çizdik. Bütün adaylara başarılar diliyoruz. Böyle önemli bir görevi kabul edip göreve talip olmak zor iş. Zaman isteyen, güç isteyen bir durum. Üçünün de yollarlı açık olsun.

“ETKİN KENTSEL HİZMET ÜRETİMİ İSTİYORUZ”

TMMOB duruşuyla siyaset üstü bir kamu kurumu niteliğinde. Yani bütün adaylarımız bizim için kıymetli ve değerli. Bizim amacımız daha yaşanılabilir bir kent. Tespitlerimizi bütün adaylara, bütün seçilmişlere aktarmak zorundayız. Bu işleri birilerinin takip etmesine ihtiyacımız var. Bir olayda hata varsa bir kişinin görmesi zordur ama 3 kişiye baktırsanız görme olasılığı daha fazladır. Biz şunu söylüyoruz. TMMOB’un tabi ki duruşu vardır. Emek ekseninde duruşu vardır ve bunun için de kriterleri vardır. Biz özel, demokratik yerel yönetimler istiyoruz. Bütün adaylarımıza bunu ileteceğiz. Halkçı, katılımcı, toplumcu, yerel yönetimlerde kentin sakini değil sahibi olmak istiyoruz. Etkin kentsel hizmet üretimi istiyoruz. Kamu yararı odaklı kent planlaması istiyoruz. Projelerde kamu yararı olmalı, kişisel odaklı değil. İnsanlık onuruna yaraşır, sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Ekolojik denge bozulmasın. Dünya insanların yaşamı için var. Nitelikli, erişilebilir ve herkes için sağlık istiyoruz. Yani sağlık sektörü çok önemli ama baktığınızda sağlıkta sıkıntılar hala devam ediyor. Güvenli ve sağlıklı kentler için kentsel dönüşüm şart. Güvenli yaşam hakkı istiyoruz.   

Büyükşehir Belediye Başkanımızın güzel projeleri var. Eğer yeni belediye başkanı gelirse bu projeleri devam ettirmeli, katkı sunmalı. Sorunlarımız aynı ama önemli olan bunlar için çözüm teknikleri oluşturmak. Görüş birliği içerisinde olunursa en güzel proje çok katkı alan projedir. Bu noktada bu kent için birlik beraberlik içinde olunmalı. Kalıcı projeler için herkesin elini taşın altına koyma zamanı gelmiştir.

“ALT YAPI KURMAK GEREKİYOR”

SORU: Geçtiğimiz günlerde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir arama konferansı yapıldı. Sonuçları bir seçim bildirgesi halinde yayınlandı. Genel talep erişilebilir bir belediye başkanı oldu. Böyle bir sıkıntı yaşıyoruz siz buna katılıyor musunuz?

S.ATAR: Belediyeye hizmet, şikayet ya da talepte bulunmak için iletişim alt yapısı kurmak gerekiyor. Kentin değişik yerlerine ofisler açılabilinir. İnsanlar oraya gidip sorununu, talebini, derdini anlatır. Şu an dijital çağdayız. Bu en kolayı olmalı. Zaman zaman sıkıntılar yaşayabiliriz bunu da minimize etmemiz için en uygun yöntem budur.

“SEÇİLENLERE VE KENTE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

SORU: Son günlere yaklaştıkça siyasi arena sertleşecek. Bu noktada da daha uzlaşmacı, daha barışçıl bir dile projelerde ortak noktada buluşmaya ihtiyaç var. Buna katıyor musunuz?

S.ATAR: 3 adayımız da bu kente emeği geçmiş insanlar. Ben kendilerinin aynı fikirde olduğunu biliyorum. Bu kente hizmet üretmeliler. Sadece seçilmiş belediye başkanının değil bu kentin hepimize ihtiyacı var. Daha özverili çalışmamız gerekiyor. İş yapan kişilere destek olmamız gerekiyor. Sonuç olarak seçilenlere ve kente sahip çıkmamız gerekiyor. Güzel projeler ortaya çıkıyor. Bizim adaylardan istediğimiz bu projeleri bize ulaştırsınlar. Uygulanabilirliğini biz burada araştıralım. Birlik, beraberlik içerisinde bu kent için ne gerekiyorsa yapalım.

“HALKA KAPIMIZ AÇIK”

Vatandaşlarımız bütün odalarımıza ulaşabilirler. Yetkililere ulaşamamış olabilirsiniz ya da bir konuda bir bilgi alamamış olabilirsiniz. Bize her zaman ulaşabilirsiniz. Herkesin ortak noktası bu kente hizmet etmektir. Hepinize bir telefon kadar yakınız.    


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA