ETEKLERDEKİ TAŞLAR DÖKÜLÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ETEKLERDEKİ TAŞLAR DÖKÜLÜYOR!


 

Seçime 1,5 ay kala Büyükşehir Meclisi’nde ki işleyiş ortaya çıktı!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde seçime 1,5 ay kala adeta herkes eteğindeki taşı dökmeye başladı! Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Toplantıda, Tarsus’ta kurulmak istenen bir petrol istasyonu için ruhsat talebinin komisyonda görüşülmesin rağmen gündeme alınmaması, meclisin işleyişini gözler önüne serdi!
Meclisteki hararetli tartışmada; Meclisin prensip kararı doğrultusunda son 4 yılda gelen tüm talepleri geri çevirerek hiçbir petrol istasyonu için olur vermemesi ilkesinin iki defa çiğnendiği ortaya çıktı.
Mecliste ki AKP, MHP, CHP ve HDP’li üyelerin bilgisi dahilindeki bu konuyla ilgili onay verilmesi ve şimdiye kadar gündeme getirilmemesi dikkat çekti. 

“5 TALEPTEN NEDEN BİRİ CIMBIZLA SEÇİLİP GÜNDEME GETİRİLİYOR?”
Meclis başlamadan önce önergenin gündeme alınmaması ile ilgili konuşan Meclis Başkan vekili İYİ Parti’li Kerim Tufan, “Geçmiş dönemde bu meclis, bu idare, hiçbir akaryakıt istasyonunun açılmasına müsaade etmedi. Bunu hiçbir kişi, kurum ayrımı gözetemeden yaptık. İlk başlarda kamu yayarı var mı diye araştırma yapıldı ve kamu yararı olmadığı görüldü. Tamamen kişisel ticaret amaçlı olduğu için hiç kimseye böyle bir ruhsat verilmedi. Ben bu arkadaşı da biliyorum, kendisi Tarsuslu. Diğerlerine vermediğimiz için bu prensip kararımızı çiğnemeyelim, bunlar yeni döneme kalsın diye bugüne kadar kimseye vermedik. Şimdiye kadar bu yönde gelen 5 kararı oy birliği ile reddettik. Bu prensip kararımız bozulmasın istiyoruz. Şurada seçime bir ay kalmış. Bir, 1,5 ay sonra yeni bir idare gelecek, bu kararı onlar versin. Ben bu anlamda tavsiye niteliğinde görüşümü bildiriyorum.
Şunu da üzülerek gördüm ki; 5 karar reddedilirken, içinden biri cımbızla seçilip getirilerek, gündeme alınması isteniyor. Eğer burada bir adalet var ise diğerleri ile de görüşülmesi lazımdı. Ne mana ile 5 tanenin içinden bir tanesi alınıp, getiriliyor. Ne değişti acaba?” dedi. 

“ERDEMLİ VE MUT’TA RUHSAT VERİLDİ”
İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyesi MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ise Tufan’a tepki göstererek, “İstifalardan dolayı komisyonlarda değişiklik oldu. Sonra biz göreve geldik. Geriye dönük tüm dosyaları istedik. Evrakı tam, eksiği olmayan konuları çözelim, bitirelim, bizim dönemimizde yapılsın dedik.
İki aydır bu konuyu görüşüyoruz. Daha önce de görüşülmüş. İlgili yatırımcıyı, plancıyı çağırdık, komisyonumuza yeterli bilgileri verdiler. Hiçbir eksiği olmadığını ifade ettiler. Biz ne bu şahsı tanırız, ne de biliriz. Diğer şahısları eksiği olduğunu ifade ettiler. Komisyon dün bu konuyu görüştü, bugün burada görülmesi gerekiyordu. İdareye sorduk bunun eksiği var mı diye? Bu meclis hiçbir ruhsat vermedi diyorsunuz ama Erdemli’de 21 parselde verdi. Mut’ta verdiğini de düşünüyorum. Onun dışında da petrol ile ilgili Silifke’de çeşitli yerlerde petrollerle ilgili çekmeleri ya reddediyor ne de kabul ediyoruz. Ne şahsı tanırız, ne de alakası var. Yalnız bu konu bir yıldır bekliyor, biz de gündemimizde olduğu için çalışıyoruz. Ama ne hikmetse bazı arkadaşlar bu konuyu sağa sola çekmeye çalışıyor. Biz görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Bir yıldır bu raporun hiçbir eksiği yokken bir yıl bekletilmesi, dün görüşüp rapora bağladığımız bir konunun bugün neden gündeme alınmadığını soruyoruz” dedi.

“MASAL ANLATIYOR”
Bunun üzerine tekrar konuşan Kerim Tufan, “Mehmet Topkara masal anlatıyor! Ben cephesi, derinliği tutmuyor, imara uygun değil demiyoruz. Prensip kararı aldık onun için verilmedi. Erdemli’de verilen yeri, bu meclisin verdiği yer için muhtarlar imza verdiler. ‘Burada çok büyük mağduriyet var, hiçbir petrol istasyonu yok, kilometrelerce geriye gitmek zorunda kalıyoruz’ dediler” diye konuştu.  

CHP: “BİZ BUNA ORTAK OLMAYACAĞIZ”
CHP’li Akın Güneş ise İYİ Parti’li Tufan’a destek vererek, “Parti olarak ilkesel kararımız var. Bu karar da buradaki insanların tamamı ile alındı. İlkesel kararlar alınırken faydası düşünülürken insanların faydası düşünülür. Bu ilkesel karar doğru veya yanlış. Demokrasinin gereği buradaki tüm arkadaşların onayı ile alındı. 1,5 aydır neden bu petrol istasyonları gündeme getiriliyor, biz bunu anlamış değiliz? Biz buna ortak olmayacağız! Elbette ki biz bu karara hayır diyeceğiz çünkü ilkesel karar ver ve bunun arkasında da insanların çıkarı, güvenliği, yatıyor. Ben ve partim buna karşıyız” dedi. 

“ÜLKENİN BEKA SORUNU VAR DENİLİRKEN, AKARYAKIT SORUNU MU VAR?”
İYİ Parti’li Özgür Sanal da, 2,5-3 sene imar komisyonu üyeliği ve 4 sene de imar komisyon başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “Erdemli’de belediyenin bir talebi vardı çünkü orada en yakın istasyon çok uzaktı. Tarsus Ulaş’taki konu ise komisyonda bekliyordu. Hiç kimseye akaryakıt ruhsatı vermedik. Seçime 45 gün kaldığı bir dönemde, 3 aday yarışırken, meclisin yarısından çoğunun olup olmayacağının bir dönemde bu konunun meclise getirilmesine karşıyız! 3 kişinin istifası ile mi bu karar değişti? Bugün ne değişti? Ülkenin beka sorunu var denilirken, akaryakıt sorunu mu var? Türkiye’nin gündemin bırakıyorum bunu.
Kerim Tufan da araya girerek, “Bu konuyu zorlamayalım. Yeni yönetim kim gelecekse o çözsün” söylemini tekrarladı. 

“BİZ SİZİN GİBİ PARMAK KALDIRMAYA GELMİYORUZ”
Ancak bir başka AKP’li İsmail Yerlikaya ise “Biz bu meclise sürekli el kaldırıp inmeye gelmiyoruz sizin gibi” diyerek, İYİ Parti’li üyelere sert çıktı.
“Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diyerek, olayın çarpıtıldığını savunan Yerlikaya, “Erdemli ve Mut’ta ruhsat da verdik. Erdemli’de verdiğimiz istasyonda muhtarlar bu işin hikayesi. Erdemli’de ruhsat verdiğimiz kişi meclis üyesiydi. Sadece imara işlenmiş oldu, 3 yıl oldu hala açılmadı. Mut’ta cephesi, derinliği kurtarmıyordu yine de verildi. İlk sene verildi ondan sonra verilmedi. Şehirler arası, ilçeler arası verelim dedik. 
Ama Çamlıyayla yolunda petrol istasyonu yok. Arazi yol kenarında, tarımla alakası yok. Bir yıldır bekletiliyor. İstasyon verilmiyor, başkan istemiyor diye. Konu hiç gündeme getirilmedi. Şimdi arkadaşlar gündeme almış. Bir şey komisyonda görüşülüyorsa meclise gelir, evet veya hayır denir. Ama bir komisyon raporu gündeme alınmamış. Meclisten neden korkuyorsunuz? Bunun kararını bir iki arkadaşımız veremez. Komisyondaki 21 kişi meclisi temsil ediyor. Eğer bu kararı aldılarsa bunu meclise getiririz, burada redde olabilir ama kesinlikle birbirimizi yanlış yönlendirmeyelim” diye konuştu. 

“MECLİSTEN KAÇMIYORUZ”
Kerim Tufan ise Yerlikaya’ya tepki göstererek, “Burada mecliste korkan filan yok. Konu gündeme alınıp alınmaması ile ilgili. Gündeme alınmaması da, bugüne kadar madem kaldı bir yıldan fazla şurada seçime 1,5 ay kalmış, bunu yeni idare çözsün. O yüzden gündeme alınmasının mazeretini o yüzden söylüyorum. Benim meclisten kaçtığım korktuğum yok. Biz demokrasiye inanıyoruz”. 

“SEN AYAĞINI MI KALDIRIYORSUN?”
MHP’den istifa eden Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı da, AKP’li Yerlikaya’ya tepki gösterdi. “İsmail beyin konuşmalarını yadırgıyorum. ‘Biz sizin gibi parmakçı değiliz’ diyor, siz ayağınızı mı kaldırdınız? Senin cüssen kadar belediye başkanlığı yaptım, ne demek istiyorsun?” diyen Ballı, “Sene başında Cuma günkü toplantılara önerge verilip verilmeyeceği tartışıldı yasa açık olmasına rağmen yasa çiğnendi. Yasa açık Cuma günleri yazılı ve sözlü önerge verilemez. Bu önergeyi gündeme alırsanız ben itirazda bulup, itiraz için dava açacağım” dedi. 

CHP, HDP, MHP VE AKP ‘RED’ KARARINDA BİRLEŞTİ
Hararetli tartışmaların ardından Tarsus’ta akaryakıt istasyonu açmak isteyen kişinin teklifinin meclis gündemine alınıp alınmaması ile ilgili oylama yapıldı. Teklifin gündeme alınması ile ilgili yapılan oylamada aralarında MHP ve AKP’lilerin bulunduğu 15 kişiye karşı, CHP, HDP, MHP ve AKP’li 27 meclis üyesinin red kararı sonucu teklif gündeme alınmadı. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA