“ÇİFTÇİ AFETLERE KARŞI YALNIZ BIRAKILDI!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇİFTÇİ AFETLERE KARŞI YALNIZ BIRAKILDI!”


 

Ziraat Odası genel kuruluna katılan CHP’li vekil Gökçel, çiftçilerin doğal afetlere karşı korumasız bırakıldığını söyledi.

SONER AYDIN

Akdeniz Ziraat Odası’nın 28. Genel Kurul Toplantısı oda toplantı salonunda gerçekleştirildi. Genel kurula, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, Ziraat Mühendisleri Odası Deniz Gürbüz, Mersin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, çok sayıda oda ve dernek başkanı, Belediye Başkan adayları ve çiftçiler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan genel kurul katılımcıların konuşmaları ile devam etti. Çiftçilerin sorunlarının gündeme geldiği genel kurulda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Tarsim’le olan anlaşmaya son vermesi ise tepki çekti. Genel kurulda kısa bir konuşma yapan CHP’li Vekil Gökçel ise çiftçilerin doğal afetlere karşı koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

“ÇİFTÇİ DOĞAL AFETLERE KARŞI KORUMA ALTINA ALINMALI”

Genel Kurulda ilk olarak söz alan önceki dönem oda başkanı ve CHP Mersin Milletvekili Gökçel, Mersin Ziraat Odası’nın Türkiye tarımında öncü bir oda olduğunu söyledi. Çiftçilerin doğal afetlere karşı korumasız bırakıldığını savunan CHP’li Gökçel, “Özellikle bu yıl yaşadığımız doğal afetler neticesinde ortaya çıkan zararlar çiftçinin korumasız olduğunu gözler önüne seriyor. Burada tarım sigortalarının güncel hala getirilerek, yasal düzenlemelerinin yapılmasıyla ilgili yapılması gereken şeyler var. Bunları sürekli parlamentoda gündeme getiriyorum. Mersin’de doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun dileğinde bulunuyorum. Zararların giderilmesi noktasında devletin bütün imkanlarının kullanılması gerektiğini parlamentoda dile getirdim. Özellikle afetin zararını ortaya çıkartıp bakanlığa ileten tarım il müdürlüğümüze teşekkür ederim. Tarımın çözümüne dair son günlerde ortaya atılan projeler var. 24 Haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak; ‘Tarımın çiftçiye, ülkeye para kazandırmasını istiyorsak mutlaka üretici ve tüketici arasındaki fiyat farklılıklarının ortadan kaldırılmasını sağlayacağız’ diye bir proje sunmuştuk. Bugün hükümetin de dile getirdiği tarım kooperatifleri güçlendirilsin, çiftçimiz mağdur olmasın, vatandaşlarımız 20 liraya ürün tüketmesin. Ama bu duruma en fazla üretici üzülüyor. Çünkü biz 2 liraya, 3 liraya ürün satıyoruz. Ama 2 liraya sattığımız ürün, 20 liraya vatandaşa satılıyor” dedi.

“TARIM VE HAYVANCILIKTA ÖNCÜ KENTİZ”

Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, Mersin’in 9 buçuk milyar lira ile gayri safi hasılaya ciddi bir katkı veren bir kent olduğunu belirtti. Mersin hayvancılıkta ise Türkiye’de üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Müdür Abalı, “Yaklaşık 6,8 milyon liralık üretim yapan bir kentiz. Aynı zamanda bu yıl 2018 verilerine göre, 2 milyon 250 bin lira ihracat yapan bir kentiz. Devasa bir tarım kentiyiz. Dolayısıyla bir tarım kentiyiz. Mersin’i bir arı kovanına benzetiyorum. Bu kovanda üreticiyle, yerel yönetimiyle, siyasetçisiyle, idarecisiyle ne kadar çok çalışırsak o kadar lezzetli bal üretiriz. Mersin’de idareci olmak hep çok zevkli hem de çok zorlu. Çünkü burada 12 ay üretim yapılıyor. Yaptığımız iş çok zor. Bu yıl çok afet oldu. Umarım bir daha afetler yaşamayız” temennisinde bulundu. 

“TOHUM, GÜBRE, İLAÇ FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI”

Oda Başkanı ve yeni dönem başkan adayı Mahmut Sakallı da çiftçilerin sorunlarından bahsederek, “Başkanımız görevinden ayrıldıktan sonra yaklaşık 6 aydır görev yapıyorum. Bizim anormal bir borcumuz ya da hacizlik durumumuz yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Tohum, gübre, ilaç fiyatları yüzde yüz arttı. Bunun altından kalkamaz olduk. Mersin’de afetler yaşadık, çiftçilerimizin fideleri çürüdü. Umarım, devletimizin destek eli çiftçiye uzanır ve çiftçinin yüzü güler” şeklinde konuştu.

“PARTİ AYRIMI YAPMADAN 13 MİLLETVEKİLİ İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

Başkan adayı Ergün Ünlü, ise şunları söyledi: “1 aydır 4 ilçemizi geziyoruz. Mezitli ve Toroslar’da soğuk hava deposuna ihtiyaç var. Akdeniz’de seracıların büyük sıkıntıları var. Seracılar için girdileri azaltmaya çalışacağız. Odamızın altında lokal vardı maalesef orası kapandı. Göreve gelirsek o lokali yeniden açacağız. Parti ayrımı yapmadan 13 milletvekili ile birlikte çalışacağız. Tarsim genel merkez kararı ile kapatıldı ama biz Tarsim’i geri açacağız. Çünkü Tarsim, hem odaya bir gelir kaynağı hem de çiftçilerimizin yorulmadan hizmet alabilmesi için önemli bir uygulama.”

“TARSİM’LE ANLAŞMA SAĞLANMALI”

Genel Kurulda söz alan bir çiftçi ise, Tarsim’in kaldırılmasına tepki gösterdi. Tarsim ile olan anlaşmanın iptal edilmesini büyük bir ayıp olarak değerlendiren çiftçi, “Çiftçi borcunu ödemiyor diye işin içinde çıkmak doğru değil. Bu yönetim zafiyetidir. Çiftçinin borcu varsa ödeyecek. Bunun derhal düzeltilip, çiftçilerin sigortasının yaptırılması gerekiyor” diye konuştu. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA