“TERMİK SANTRALLERE 2 YIL DAHA İZİN VERMEYİN!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TERMİK SANTRALLERE 2 YIL DAHA İZİN VERMEYİN!”


 

Meclis Genel Kurulu’nda gelecek hafta görüşülecek torba yasa tasarısı, baca gazı filtresi olmadan çalışan kömürlü termik santrallerin iki yıl daha havayı kirletmesine izin verecek.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, hükümete, “Termik santrallerin iki yıl daha çevre sağlığını tehdit etmesine izin vermeyin” çağrısı yaptı. 

Yasalaşacak olan kanunun, devletin elindeki (özelleştirilmeleri halinde de geçerli olmak üzere) enerji üreten tüm tesislerden çıkan her türlü tehlikeli atığın bertaraf edilmesine dair zorunlulukları ortadan kaldırdığını söyleyen Can, “Yani bu tesislerden çıkan tehlikeli atıklar çevre mevzuatından muaftırlar, bertaraf edilmelerine gerek olmayacaktır denilmekte ve sürecin devamını sağlanmak istenilmektedir. Bu tesislerden çıkan atık suların arıtılması zorunluluğunu ortadan kaldırmakta, yani bu tesislerden çıkan her türlü evsel ve endüstriyel atık su çevre mevzuatından muaftır, arıtılmadan doğaya verilmeye devam edilecektir denilmektedir.
Bu maddelerle, günümüz koşullar altında yerli yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına öncelik verilmediği açıkça belirtilmektedir. Hali hazırda enerji sektöründe yaşanan ekonomik kriz ile birlikte kirli geri kalmış teknolojilerin sürdürülmesi hedeflenmekte kalkınmanın kirli kaynaklar ile sağlanılmasına devam edilmek istenmektedir. 
İklim değişikliğinin ana kaynağı halk sağlığını da tehdit eden kömürlü termik santrallerdir. Ülkemiz Paris İklim Anlaşması`na da imza atmış ve sera gazı emisyonlarını düşüreceğini açıkça beyan etmiştir. Birçok dünya ülkesi termik santrallerden uzaklaşıp yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmeye başlamıştır. Söz konusu kanun değişikliği ile bu hedeflere ulaşılamayacağı ve ülkemizi derinden etkileyen iklim değişikliği sorununun daha da artacağı görülmektedir.
Türkiye’nin acil olarak, dünyadaki düşük karbonlu enerji politikalarına doğru yönelen dönüşümü göz önünde bulunduran, bu yöndeki enerji kaynaklarını ve teknoloji seçeneklerini dikkate alan, enerji üretim ve dönüşüm süreçlerinin insan sağlığı ve çevreye etkileri konusunda araştırma çalışmalarını destekleyen ve kamuoyuna yönelik şeffaflık ve açıklık politikalarını temel alan yasal düzenlemelere ihtiyacı vardır” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA