MERSİN LİMANI’NDA YÜK TRAFİĞİ AZALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN LİMANI’NDA YÜK TRAFİĞİ AZALDI!


 

Mersin Limanı’nda Ekim 2018’de yük trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9’luk azalışla 2,5 milyon ton olarak gerçekleşti.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aylık Göstergeler Raporu’nun Ekim ayı sayısı yayınlandı. Rapora göre; Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiğinde geçen

yılki artış; 2018’in Ocak-Ekim döneminde yerini yüzde 1’lik sınırlı azalışa bırakarak 27,7 milyon ton; Ekim 2018’de ise yük trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9’luk azalışla 2,5 milyon ton olarak gerçekleşti.

Hem yıllık hem de aylık bazda söz konusu gelişmede, ithal edilen yük trafiğindeki azalışın payı oldu. 2017’nin on aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6. sıradaki yerini, 2018’de de korudu.

EKİM’DE İHRACAT ARTIŞ HIZI GEÇEN YILIN ALTINDA KALDI

Mersin Liman Başkanlığı bazında ihraç edilen yükler; 2018’in Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre yüzde 6’lık artışla 11,9 milyon tona ulaştı, artış hızı geçen yılın altında kaldı. Yıllık bazda söz konusu yavaşlamada; gıda maddeleri ve hayvan yemleri, tarım ürünleri ve canlı hayvanlar ile petrol ürünleri yük grupları etkili oldu. Ekim 2018’de ihraç edilen yük trafiğinin geçen yıla göre yüzde 15’lik hızlı artışla 1,4 milyon tonla son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasında makineler, tasıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçalar ile konteynerler yük grubu belirleyici oldu.

Mersin Liman Başkanlığı kapsamında ithal edilen yükler; 2018’in üçüncü çeyreğinden itibaren geçen yıla göre azalış eğilimini Ekim ayında da hızlanarak devam ettirmesiyle; yıllık bazda 2017’nin Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 7’lik daralmayla 14,6 milyon tona geriledi.

Söz konusu azalışta tarım ürünleri ve canlı hayvanlar, makineler, tasıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grupları etkili oldu.

Aylık bazda ithal edilen yük trafiği Mayıs 2018’de yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, son 5 aydır hızlı biçimde daralma eğilimi devam etti.

DAHİLİ TAŞIMACILIK YÜKLERİ YÜZDE 8 AZALDI

Dâhili taşımacılık yükleri ise geçen yıla kıyasla yüzde 8’lik azalışla 993 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Transit taşımacılık yükleri ise belirgin artışla 116 bin tona yükseldi. Hem transit taşımacılık yüklerindeki belirgin artışa, hem de dâhili taşımacılık yüklerindeki azalışta makineler, tasıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grubu etkili oldu.

ELLEÇLENEN KONTEYNER ARTTI

Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı 2018’in Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre yüzde 7’lik büyümeyle bir milyon 354 bin 891 TEU’ya ulaştı, artış hızı geçen yılın altında kaldı.

Ekim 2018’de ise elleçlenen konteyner miktarı; geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16’lık artışla 156 bin 971 TEU’ya yükseldi. 2017 yılı Ocak-Ekim döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2.

sıradaki yerini, 2018 yılında da korudu.

Yılın on aylık döneminde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 1’lik sınırlı artışla 3 bin 638’e yükseldi. Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin, geçen yılki 4. sıradaki yerini, 2018’de de korudu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA