MERSİN’İN ÇÖPÜ BİLE DEĞERLİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN ÇÖPÜ BİLE DEĞERLİ


 

Mersin’de küresel ısınma ve çevre kirliliği etkilerini en aza indirmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi, projeleri ile çevreyi hem koruyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor.

Kentte 3 düzenli depolama alanında toplam 132.455,33 MW enerji üretimi gerçekleştirilirken, üretilen bu enerjiyle 78 bin hanenin evini aydınlatacak kadar elektrik ortaya çıktı. 

Yerel yönetim olarak üzerine düşen görevleri fazlasıyla yapan Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliğinin önüne geçerek, vatandaşlara temiz bir Mersin’de yaşama imkanı sunuyor.
Belediyeden yapılan açıklamaya gör; etkin ve verimli bir şekilde çalışmalar yürüten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın projeleri çevreyi hem koruyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri, Deniz kirliliğini önleyen projeleri, denetimler, çöpleri enerjiye çeviren tesisleri, elektrik ve elektronik atıkların dönüştürülmesi projeleri ile hem çevreyi koruyor hem de çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi konusunda 7’den 70’e her kesime verdiği eğitimler ile sürdürülebilir bir çevre koruma bilinci aşılıyor. 

KATI ATIK AKTARMA İSTASYONLARI İLE KOKU KİRLİLİĞİ ÖNLENİYOR 
Evsel atıkların çevreye yaydığı kokuyu önlemek ve katı atık aktarma istasyonlarına olabildiğince hızlı aktarımını sağlamak adına Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından mobil katı atık aktarma istasyonları kuruldu. Katı atık yönetiminin daha verimli ve sürdürülebilir olması, ilçelerin evsel atıklarının düzenli depolama tesisine ulaşımını kolaylaştırmak, ilçe belediyesinin bu yöndeki giderlerini azaltmak ve çevre kirliliğini en aza indirmek amacıyla tüm ilçelerden günlük yaklaşık 1300 ton atık katı atık düzenli depolama tesisine taşınıyor.

MERSİN’İN ÇÖPÜ BİLE DEĞERLİ 
Hizmete girdikleri andan itibaren Mersin Biyokütle Elektrik Santralinde (Mersin Sarıibrahimli Katı Atık Düzenli Depolama Alanında) toplamda, 111.467,01 MW, Tarsus Gürlü Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisinde 15.423,68 MW, Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisinde ise 5.564,64 MW enerji üretimi gerçekleştirildi.
Mersin ilinde 3 düzenli depolama alanında (Mersin-Silifke-Tarsus) kuruldukları günden beri toplam 132.455,33 MW enerji üretimi gerçekleştirilmiş olup kapasite artışlarıyla birlikte enerji üretimi de devam etmektedir. Üretilen bu enerji 78 bin hanenin evini aydınlatacak kadar elektriği ortaya çıkardı.

KULLANILMIŞ TEKSTİL ATIKLARI DÖNÜŞÜYOR 
Tekstil atıklarının geri kazanımını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Giysi Toplama Kutuları ile kullanılmış kıyafetler Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş lisanslı firmalar aracılığıyla toplanıyor ve yıpranmış olanlar geri dönüştürülürken, kullanılabilir durumda olanlar Büyükşehir Belediyesi Dosteli Market aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

DENİZ ARAÇLARI’NIN AKDENİZ’İ KİRLETMESİ ÖNLENİYOR
Akdeniz’in incisi Mersin’in sahip olduğu denizi, alınan deniz denetim botu, katı atıkların deniz yüzeyinden temizlenmesi için alınan fiber tekne ve deniz süpürgesi gibi araçlarla hem denetleniyor hem temizleniyor hem de korunuyor. Ayrıca limanı ile pek çok yük gemisinin geçiş noktası olan Akdeniz’de olası petrol/yağ dökülmesi, sızıntılarının önüne geçilmesi amacıyla Çamlıbel Balıkçı Barınağı tesisinde yer alan Acil Müdahale Ekipmanları ile tam donanımlı bir koruma sağlanıyor. 
Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Çamlıbel ve Taşucu Limanı tesislerinde barınan deniz araçlarından Çevre İzin/Lisansı alınan Atık Kabul Tesislerinde deniz araçlarından kaynaklı atıklar alınarak denizi kirletmesi önlenirken, ekosistemin en önemli parçası deniz canlıları korunuyor.  Küçük deniz araçları için uygulamaya koyulan Mavi Kart Otomasyon Sistemi ile 2014-2018 yılları arasında deniz araçlarından yaklaşık 5 bin 500 ton atıksu toplanarak, deniz kirletmesi önlendi.

ÇOCUKLAR EĞİTİMLERLE ÇEVREYE DUYARLI…
Büyükşehir Belediyesi çevre konusunda Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığı ortak projeler ve okullarda verdiği eğitimlerle genç nesillerin çevreye duyarlı birer birey olarak yetişmesini sağlıyor. Çevre kirliliği, sebepleri, kirliliği önleyici tedbirler, atıklar, geri dönüşüm, iklim değişikliği, küresel ısınma, suyun ve ormanın önemi gibi konulardan oluşan eğitimlerle öğrenciler çevreye duyarlı hale getiriliyor.
Orta Doğu Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü arasında 2018-2019 Eğitim Öğretim döneminde ‘Mersin İli Deniz Biyoçeşitliliği ile Atıkların Biyoçeşitliliğe Etkisinin İlköğretim Çocuklarında Farkındalık Yaratma Eğitimi ve Tehlikeli Denizanalarının İzlenmesi Projesi’ kapsamında öğrencilere eğitimler veriliyor. 
Anaokullarında yapılan Çevreci Çocuk Çevre Farkındalık Etkinliklerinde ise “Geridönüşüm Perisi” adlı hikaye anlatımı, geri dönüşüm kutularının kullanımı ve “Atık Mobil” atık ayrıştırma oyunu ile çocukların farkındalığı arttırılıyor. 2015 yılından bu yana 172 okulda 20 bin 356 öğrenciye çevre bilinçlendirme ve farkındalık eğitimi verildi. 

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK ATIK TOPLAMA KUTUSU 
Mersin Büyükşehir Belediyesi, atık maddelerin içerisinde yüzde 70’e yakınını kapsayan ve bünyesinde birçok zararlı maddeyi içeren e- atıkların çevreye zarar vermesini önlemek için yeni bir proje başlattı. Büyükşehir, Mersin genelinde belirli noktalara yerleştirdiği toplama kutuları ile e-atıkları toplayarak geri dönüşmesini sağlıyor. 
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yürütülen uygulamayla, kullanım ömrünü tamamlamış olan elektrikli ve elektronik atıkların çevreye zararlarının ortadan kaldırılması, ayrıştırılarak, yeniden ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. 
Proje ile ev ve işyerlerinde kullanılmayan bilgisayar, telefon, faks, CD çalar, monitör, floresan lambalar, klavye, hoparlör, kumanda, laptop, şarj cihazı gibi cihazlar toplanacak ve geri dönüşüme gönderilecek. 
Büyükşehir Belediyesi bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların toplanması için yetkilendirilmiş kuruluş olan TÜBİSAD (Bileşim Sanayicileri ve İşadamları Derneği) ile protokol imzaladı. TÜBİSAD firması toplanan elektronik atıkları lisanslı araçlarla toplayarak,  lisanslı bertaraf tesislerine götürecek.

AVRUPA DESTEKLİ PROJELER
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından desteklenen “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitesinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ ile ortakları tarafından 2017 yılından beri iklim değişikliğine karşı çıkın projesi yürütülüyor. 
Genel amacı Avrupa Birliği iklim politikaları ve mevzuatıyla aşamalı olarak uyumlu hale getirilecek olan yeşil büyümeye yönelik orta ve uzun vadeli iklim değişikliği eylemlerinin belirlenmesi amacıyla ulusal ve yerel kapasitenin güçlendirilmesi olan proje ile başta Mersin Büyükşehir Belediyesi birimlerinden kaynaklanan Karbon Ayak izi tespit edilerek buna neden olan etkenler için düzenlemeler yapılacak. Ayrıca kent merkezinde belirlenmiş pilot bölgelerde karbon ayak izine ve iklim değişikliğine neden olan etkenler tespit edilerek bu etkenlerin önlenmesi için çözüm önerileri getirilip düzenlemeler yapılacak. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA