TARSUS’UN ZEYTİN VE SALAMURA YAPRAK KAZANCI ARTACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS’UN ZEYTİN VE SALAMURA YAPRAK KAZANCI ARTACAK


 

Tarsus’ta açılışı yapılan Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi ile yılda 200 bin kilogram sarı ulak yeşil kırma ile yıllık 100 bin kilogram gemlik siyah sele ve 5 bin kilogram asma yaprağı işlenecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’ta hayata geçirdiği Dedeler Mahallesi Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa; İYİ Parti Mersin İl Başkanı Servet Koca, İYİ Parti Tarsus İlçe Başkanı Daniyel Mercan, İYİ Parti Tarsus Belediye Başkan Adayı Esin Erkoç, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Mahmut Şahin, Tarsus Eshab-ı Kehf Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Keven, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu, oda ve dernek temsilcileri, muhtarlar ve bölge halkı katıldı.

“TARIM BÖLGEMİZ VE İNSANIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Tarsuslu vatandaşın ve muhtarların taleplerine cevap vermeye çalıştıklarını, açılan yeni tesisin de bu çalışmaların bir sonucu olduğunu bildiren Başkan Kocamaz, bu noktada tarımı çok önemsediklerini vurguladı.

Yapılan tesisin Tarsus halkının aile bütçesine katkı sağlamasının yanı sıra zeytinine ve yaprağına da katma değer sağlayarak bölge ekonomisini de canlandıracağını ifade eden Kocamaz, “Bu tesis daha önce planladığımız bir proje. Ancak kooperatif konusunda bölge muhtarlarımız biraz geç kaldılar. Ondan dolayı bir şirket üzerine verildi. Ancak bundan sonra burası kooperatife devredilecek. Çünkü istiyoruz ki biz zemini oluşturalım, imkânı sağlayalım ve buradaki kooperatif yetkilileri burayı yönetsin. Ama yine Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolü buranın üzerinde olacak. Burada üretilen zeytin ve yaprak salamuralarının üzerinde Eshab-ı Kehf yazacak. Dolayısıyla bölgenin tanıtımına da çok büyük katkı sağlayacak” ifadelerine yer verdi.

“ESHAB-I KEHF İLE İLGİLİ BÜYÜK BİR PROJEMİZ VAR”

Eshab-ı Kehf ile ilgili de önemli bir proje hazırladıklarının müjdesini veren Burhanettin Kocamaz, “Bu bölgede yer alan Eshab-ı Kehf ile ilgili bir projemiz var. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu bölgeyi bize tahsis ettiği takdirde projeyi hayata geçirip bu bölgede düzenleme yapmak yine Allah’ın izniyle bize nasip olacak. Yalnız Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bir şartı var. Buranın dokusuna uyum sağlamayan minarenin yıkılmasını talep ediyorlar. Tabi bu minare 1970’li yıllarda yapılmış. O dönemki anlayışa göre minare, bu bölgeyi çok geriden herkesin görmesini sağlıyordu. Ancak günümüzün kültür, sanat ve tarih anlayışına göre bu minarenin buraya yakışmadığını söylüyorlar. Ama buraya uygun ve yakışacak proje Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. İnşallah 31 Mart 2019’dan sonra bu projeler hayata geçecek. Dünyanın 38 bölgesinde Eshab-ı Kehf’le anılan mağaralar var. Ancak bizim inancımıza göre Kuran-ı Kerim’de anlatıldığına ve o dönemdeki İslam tarihinin belirttiğine göre tanıma en uygun yer burası. Onun için Tarsuslular şanslı. Çünkü Tarsus dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin buluştuğu bir inanç merkezi.  Hristiyan, Musevi ve İslam alemi için çok önemli bir merkez. Biz bu merkezde yaşamaktan, bu bölgeye hizmet etmekten onur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

ZEYTİNLER VE YAPRAKLAR BU TESİSLE DEĞER KAZANACAK

Tarsus ilçesi Dedeler mahallesinde yapılan, 4 bin metrekare alan üzerine 1700 metrekare kapalı alanda inşa edilen, geleneksel salamura üretimini gerçekleştirecek salamura tesisi, işleme kapasitesi sayesinde üreticinin yüzünü güldürecek. Aynı zamanda bölgede işsiz vatandaşlara istihdam alanı sağlayacak olan tesiste, kadın üreticiler de yerini alacak.

Alternatif ürünlerle üretime zenginlik katacak salamura tesisinde üreticiler, dalından topladıkları ürünlerle yılda 200 bin kilogram sarı ulak yeşil kırma manuel ve otomasyon sistem, yıllık 100 bin kilogram gemlik siyah sele manuel sistemle işlenecek zeytinin yanı sıra yılda 5 bin kilogram asma yaprağı işleyecek.

Bahsedilen kapasiteler tesisin başlangıç kapasiteleri olmakla birlikte talep gelmesi halinde işlenen ürün miktarı artacak. Tesiste ayrıca yöresel çeşitler olan Sarı Ulak ve Gemlik, asma yaprağında da Trakya İlkeren ve Yalova İncisi çeşitleri değerlendirilerek, ürünler hak ettiği değeri bulacak. Yöreye uygun salamura çeşitlerinin satışa sunulması amacıyla işletme faaliyet alanında fabrika satış mağazası ile zeytin ve yaprak salamuraların satışı sağlanacak.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA