BEKLEYEN PROJELER HAYATA GEÇSİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BEKLEYEN PROJELER HAYATA GEÇSİN!


 

Genel bütçeye aldığından fazlasını veren Mersin, havaalanı, yeni konteyner limanı, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu, Seka Limanının özelleştirilmesi ve Turizm Bölgelerinin tamamlanması gibi bekleyen projeler için çözüm bekliyor!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, net ihracatçı pozisyonunda olan ve genel bütçeye aldığından fazlasını veren Mersin’in bekleyen yatırımlarını yeniden gündeme taşıdı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kızıltan, Mersin’in ihracat ve vergi rakamlarının yüksekliğine dikkat çekerek, “Önemli olan her ilin üretim mantığında ihracata, net ihracata odaklanması ve cari açık vermemesidir. Mersin bu anlamda bir rol-modeldir. 
Mersin ve hinterlantını birlikte değerlendirdiğimizde; yine aynı dönemde 8 milyar 288 milyon ihracat ve 9 milyar 951 milyon ithalatla yıl bazı tahmini ile en az 20 milyar dolarlık bir uluslararası ticaret hacminin olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Ki bu bize göre eksik yatırımlar tamamlandığında üretim ve dış ticaret anlamında yeni bir Marmara Bölgesidir. Marmara’ya sıkışan ekonomimizin aradığı yeni ekonomi bölgesi, gelir dağılımını adil hale getirecek, zenginliği Anadolu’ya yayacak yeni ekonomi bölgesi burasıdır. Yine Ocak-Ekim 2019 itibariyle Mersin’in ihracat rakamlarını sektörlere göre incelediğimizde 673 milyon dolarlık ihracatla birinci sırada imalat sanayini görüyoruz. Tarım elbette kentimiz için çok önemli ve lider sektörlerimizden ama ilk sırada imalat sanayi olması Mersin’in sanayi üretim ve ihracat kapasitesini göstermektedir. İkinci sırada yaklaşık 617 milyon dolarlık ihracatla tarım ve ormancılık geliyor. Bunları madencilik ve balıkçılık izliyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir ihracat artışımız var. 
Bu rakamlarda daha 2018’in son iki ay verileri yok ve ekonomik sıkıntıların en yoğun günlerinde yapılmış olması Mersin iş dünyası adına gurur duyulacak bir konudur. 
Mersin olarak ihracat pazarlarımıza baktığımızda birinci sırada Asya, ikinci sırada Avrupa, üçüncü sırada Afrika, dördüncü sırada Amerika kıtası (Kuzey ve Güney) ve diğer bölgeler görülüyor. Bu noktada sanayisi gelişmiş, tarımda da iyi durumda olan ülkelere ve kıtalara daha çok ihracat yapmamız da Mersin’in üretimde kaliteyi yakaladığının bir göstergesidir. Eksik olan birkaç yatırım dokunuşunun Mersin’in ihracat rakamlarını katlayacağına inanıyoruz. Mersin’in hedefi şudur:  Hangi sektör olursa olsun, ister ticaret ister tarım ister sanayi, isterse hizmetler olsun, tüm bu sektörleri ihracat ve dış ticarete entegre etmek, teknolojiye entegre etmek, yenilikçilik, ar-ge ve markalaşmaya entegre etmek. MTSO olarak bunları eğitimlerle destekleyerek gündemimizin en başında tutmaya devem edeceğiz” dedi.

“İSTİHDAM HEDEFİNİN TUTMASI İÇİN BU YATIRIMLAR BEKLENİYOR”
Mersin’in 2019 yılı istihdam hedefinin 40 bin yeni istihdam olarak belirlendiğine de dikkat çeken Başkan Ayhan Kızıltan, “Bu noktada Mersin iş dünyası olarak en zor zamanlarda bile istihdam şampiyonu olduk. Bu çabaya devam ederek bu hedefi yakalayacağız. Yeter ki, bunu sağlayacak, önünü açacak yatırımlarımız yerine gelsin. Mersin iş dünyası olarak sayın cumhurbaşkanımıza Mersin’in genel bütçeye aldığından fazlasını veren bir kent olduğunu, Mersin’in bekleyen yatırımlarının olduğunu, havaalanı, yeni konteyner limanı, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu, Seka Limanının özelleştirilmesi ve Turizm Bölgelerinin tamamlanması durumunda Mersin’in taahhüt ettiğinden çok daha fazla istihdam yaratacağını söyledim. Sonuçları ile şuranın hayırlı olmasını diliyorum. Ve şunun tekrar altını çiziyorum. Mersin’in giderilen her eksiği, ülkemize yapılan bir katkıdır, ülke ihracatına verilen bir katkıdır. Çünkü Mersin aldığından fazlasını ülkesine veren bir kenttir, bununla da gurur duymaktadır” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA