SERBEST BÖLGE’DE KAN KAYBI SÜRÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERBEST BÖLGE’DE KAN KAYBI SÜRÜYOR


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaret hacminde son iki aydır geçen yıla göre azalış, Ekim ayında da devam etti!

Hediye Eroğlu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Ekim ayı sayısına göre, Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaret hacminde son iki aydır geçen yıla göre yaşanan azalış, Ekim ayında da devam etti!
Bölgedeki ticaret hacminde geçen yılki durağan yapı; 2018’in Şubat-Temmuz döneminde geçen yıla göre artış eğiliminde olmasıyla; yıllık bazda 2018’de yerini yüzde 4’lük artışa bırakarak 2,5 milyar dolara ulaştı. 
Yılın 10 aylık döneminde söz konusu gelişmede sanayi grubunda yer alan işlenmiş petrol ürünleri, sanayi bitkileri, kimya sanayi mamulleri ile dokumacılık mamulleri ürün gruplarında hem bölgeye giriş hem de bölgeden çıkışlardaki artışın katkısı oldu.
Bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmeler ülke gruplarına göre incelendiğinde; hem bölgeden Türkiye’ye girişler hem de bölgeden Türkiye’ye çıkışlar ile bölgeden Avrupa’ya çıkışlardaki
artış; toplam ticaret hacmindeki büyümede etkili oldu.

EKİM’DE SERT DÜŞÜŞ
Dönemsel olarak hem bölgeden Türkiye’ye girişler, hem de bölgeden Türkiye’ye çıkışlarda yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre artış; ikinci ve üçüncü çeyrekte yerini daralma
eğilimine bıraktı, söz konusu azalış Ekim ayında da devam etti.
Avrupa’dan bölgeye girişlerde yılın ilk dönemindeki sert düşüş, ikinci çeyrekte yerini artışa bıraksa da; üçüncü çeyrekte tekrar azalış kaydetti. Ekim ayında ise yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. 
Bölgeden Avrupa’ya çıkışlarda ise 2018’in ilk çeyreğindeki artış; ikinci ve üçüncü çeyrekliklerinde yerini sınırlı azalışa bıraktı, Ekim ayında da bir önceki ayın altında kaldı.
Önceki iki aydır geçen yılın altında kalan bölgedeki ticaret hacmi, Ekim 2018’de de yüzde 21’lik azalışla 212 milyon dolara geriledi.
Söz konusu gelişmede meyveler, gıda sanayi ürünleri ile işlenmiş petrol ürünleri ürün gruplarında hem bölgeye girişlerde hem de bölgeden çıkışlarda geçen yılın Ekim ayına göre daralma etkili oldu. Dönemsel olarak Şubat ayından itibaren dalgalı seyir izleyen ticaret hacmi; Eylül ayına göre yüzde 10’luk azalış kaydetti.

İSTİHDAM ARTTI
Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdamda ise 2018’in ilk çeyreğinde gözlenen artış eğilimi, ikinci çeyrekte yerini azalışa bıraksa da; son 4 aydır Ağustos ayı haricinde yükseliş trendi devam etti ve Ekim ayında da yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 
Bölgede 2018’in Ekim ayı sonu itibariyle bölgede yaratılan istihdam; özellikle vasıfsız isçi sayısındaki büyümenin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik hızlı artışla
10 bin 467’ye yükseldi.
Bölgede yer alan firma sayısı 2018’in ilk yarısında gözlenen azalış eğilimi, Temmuz-Ekim döneminde yerini yukarı yönlü hareketlenmeye bırakmıştır. 2018’in Ekim ayı sonu itibariyle Bölgedeki firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,5’lik azalışla 433’e geriledi. Firmaların faaliyet ruhsatları 2017 yılı Ekim ayı sonuna göre özellikle ‘alım satım’ faaliyet konusundaki gerilemenin etkisiyle yüzde 4,5’lik daralmayla 686 olarak
gerçekleşti. 
2018’in Ocak-Ekim döneminde bölgedeki yatırım harcamaları yurtdışından bölgeye yapılan demirbaş yatırımlarındaki azalısın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 8’lik daralmayla 20,1 milyon dolara geriledi. 2018’in ilk ayından Nisan ayı sonuna kadar kısmen durağan yapıda olan Bölgeye yapılan yatırım harcamaları, Mayıs ayında yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiş; Haziran-Ağustos dönemindeki inişli çıkışlı seyir, son iki aydır
yerini artışa bıraktı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA