TABİİ AFETLER ÇİFTÇİYİ VURDU, ACİLEN ZARAR KARŞILANMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TABİİ AFETLER ÇİFTÇİYİ VURDU, ACİLEN ZARAR KARŞILANMALI!


 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Üst üste yaşanan tabii afetler nedeniyle biriken tarımsal kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimizin borçlarının, faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl şiddetli bir kış yaşayan ülkemizde tarımsal faaliyetin devam ettiği Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde, çiftçinin, tabii afetlerden büyük oranda etkilendiğini bildirerek, “aşırı yağış, su baskınları, fırtına, hortum gibi tabii afetler, tarım alanlarında büyük hasara neden oldu. Binlerce dekar sera, meyve bahçesinde yıkım yaşadı, tarım arazileri de su altında kaldı” dedi.

Bayraktar, “çiftçimiz zor durumda. Tabii afetler çiftçimizi vurdu. Acilen hasar tespitleri yapılmalı, üreticimizin zararı karşılanmalı, kredi, sigorta, elektrik, vergi başta olmak üzere tüm borçları ertelenmelidir. Üretimde kalabilmesi için çiftçimize yeni finansman sağlanmalıdır. Büyük yıkım yaşanan il ve ilçelerimiz afet bölgesi ilan edilmelidir” taleplerinde bulundu.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülke genelinde kış mevsiminin tüm sertliğiyle kendini gösterdiğini belirtti. Kış nedeniyle yaşanan olumsuz hava koşullarının tarım sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen Bayraktar, “bu yıl ülke genelinde gerçekleşen kar yağışı hububat üretim bölgeleri ve susuzluğun yaşandığı illerde çiftçimizin yüzünü güldürürken, aşırı yağış, su baskını, don, fırtına ve hortum gibi tabii afetlerin tarlada ürünü olan çiftçimizin afet yaşamasına neden oldu” dedi.

AŞIRI YAĞIŞLAR EKİLİ, DİKİLİ ALANLAR VE SERALARDA ZARARA NEDEN OLDU

Son dönemde etkili olan aşırı yağışların, ekili, dikili alanlar ve seralarda zarara neden olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Aralık ayında özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşen aşırı yağışlar pamuk ve ikinci ürün mısır alanlarında zarara neden oldu. Günlerce devam eden yağışlar pamuk ve ikinci ürün mısır hasadının yapılmasına engel olurken, pamuğun kalitesini düşürdü, ürünler zarar gördü. Bölgede pamuk ürününde yüzde 30’a varan zarar olduğu tahmin ediliyor.

Ocak ayı içinde meydana gelen aşırı yağmur, su baskınları, fırtına, hortum en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerimizi etkiledi. Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Manisa gibi illerimizde gerçekleşen aşırı yağışlar tarım alanlarını sular altında bıraktı. Birçok ilçede bir yılda alınan yağış birkaç günde gerçekleşti. Hatay, Adana, Mersin, İzmir, Manisa, Tokat gibi illerimizde aşırı yağış nedeniyle baraj kapakları açılmak durumunda kaldı. Özellikle Adana’da açılan baraj kapakları nedeniyle hala meyve bulunan başta portakal, mandalina bahçeleri olmak üzere bahçeler, seralar ve ekili alanlar su altında kaldı.

Hem Akdeniz hem Ege bölgelerimizde gerçekleşen aşırı yağış, narenciye bahçelerinde hasadı yapılmamış ürüne, tarlada ekili olan veya hasadı yaklaşmış kışlık sebze ürünlerine zarar verdi. Hububat ve yem bitkileri ekili alanların su altında kalmasına neden oldu. Akdeniz Bölgesinde gerçekleşen fırtına ve hortum ise seralara zarar verdi.”

ZARARIN BOYUTU BÜYÜK

Bayraktar, son birkaç gündür, Antalya ve ilçelerinde aşırı yağış, dolu, fırtına ve hortumun tarım alanlarında büyük hasara neden olduğunu bildirerek, “özellikle Kumluca, Finike, Kemer, Kaş ve Antalya merkez ilçede gerçekleşen hortum, aşırı yağış ve dolu, seralara, meyve bahçelerine büyük oranda zarar verdi. Belirtilen ilçelerde saatte 100 kilometre şiddeti bulan hortum evlerin, depoların çatılarını uçurdu, şehir merkezinde afete neden oldu. Sera ve meyve bahçelerinde yıkıma yol açtı. Muğla Bodrum’da aşırı yağış buğday, burçak gibi ekili alanları su altında bıraktı” dedi.

KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILMALI

Son yıllarda tabii afetlerin çiftçinin peşini bir türlü bırakmadığını vurgulayan Bayraktar, üst üste yaşanan tabii afetler nedeniyle biriken tarımsal kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin borçlarının, faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Afetlerde mal kaybının yanı sıra can kayıpları ve yaralanmalar da yaşandığını belirten Bayraktar, “Kumluca’da hortumda hayatını kaybeden 13 yaşındaki tarım işçisi Berivan Karakeçili ile Bodrum’da sel sularına kapılarak hayatlarını kaybeden Billur Atik ve Çağlar Bencik’e Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kemer’de fırtına nedeniyle dereye uçan araçta kaybolan Kader Buse Acar’ın bulunamamasından dolayı üzüntülerimi belirtiyorum. Afet bölgelerinde yaralanan tüm tarım işçilerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA