KAMU EMEKÇİLERİ YARGIYA GİDİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAMU EMEKÇİLERİ YARGIYA GİDİYOR!


 

SES Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, 2 yıl önce göreve başlayan OHAL Komisyonu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

SONER AYDIN

Mersin KESK Şubeler Platformu üyesi sendikalar, kamudaki ihraç ve görevden almalara karşı açıklama gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) şube binasında gerçekleştirilen açıklamaya KESK’e bağlı sendikalar katıldı. KESK Şubeler Platformu adına açıklamayı gerçekleştiren dönem sözcüsü SES Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) sonucu kamudan ihraç edilen ve görevden alınan kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesini istedi. Eşbaşkan Göncü, anayasayı ihlal ettiğini öne sürdüğü OHAL Komisyonu üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. 

“HUKUKUN TEMEL İLKELERİ AYAKLAR ALTINA ALINDI”
OHAL kapsamında yayınlanan KHK’lar ile 135 bini aşkın kişinin, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı gibi gerekçelerle kamudan ihraç edildiğinin bilgisini veren SES Eşbaşkanı Göncü, “Hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınmıştır. KHK’ler ile gerçekleştirilen ihraç işlemiyle genel hukuk değerleri ve ulusal mevzuat gereğince tanınan haklar yok sayılmıştır. Üçüncü yılına giren OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu, 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıl süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla yetkilendirilmiştir. OHAL ilan edildikten sonra kamu görevinden çıkarılanlarla ilgili olarak ilk çıkarılan 672 sayılı KHK’nin eki listesinde yer alan kişilerden birisinin Türkiye iç hukukunda başvurulacak yol olmadığı gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştur. Henüz OHAL Komisyonu kurulmadan yapılan bu başvuru AİHM tarafından iç hukuk yollarının tüketilmemesi sebebiyle reddedilmişti. Ardından Avrupa Konseyi, Türkiye’ye bir raporunda kamu görevinden çıkarılanların itiraz edebileceği bir komisyon kurulmasını önermişti. Yani uluslar arası hukuk olarak anılan mekanizmalar topu açıkça taca atmıştı. AKP tavsiyeyi şeklen uygulayacak biçimde OHAL İnceleme Komisyonu’nu kurmuştu. Ancak bu komisyon hiçbir şekilde Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerini karşılamamıştır. Çünkü Komisyon iç ve dış baskıların sonucu ve bir oyalama aracı olarak kurgulanmış, düşünülmüş ve öyle de kurulmuştur” dedi.

“125 BİN BAŞVURUDAN 50 BİNİ İNCELENDİ”
OHAL Komisyonuna 125 bin 600 başvuru yapıldığını ancak başvuruların sadece ufak bir kısmının işleme alındığını vurgulayan Eşbaşkan Göncü, “Açıklamanın devamında 3 bin 700’ü kabul, 46 bin 600’ü ret olmak üzere karar sayısının 50 bin 300 ve halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 75 bin 300 olduğu belirtilmiştir.  Rakamlardan da anlaşılacağı üzere karara bağlanan dosyalardan yüzde 93’ü ret edilmiştir. Komisyona yapılan 125 bin 612 başvurudan 4 bin 617 başvuru KESK’li üyeler tarafından yapılmıştır. Bu da başvurular içerisinde yüzde 3,6’ya denk düşmektedir. Komisyon başvurulardan şu ana kadar yüzde 40’ını karara bağlamıştır. Yüzde 40 içinde başvurusu ele alınan KESK’lilerin oranı ise yüzde 0,7’dir.  Bu oran ‘KESK’lilerin başvurularının karara bağlanması bilinçli olarak mı geciktiriliyor?’ sorusunu akla getirmektedir. Bu olasılığın kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Kararlar geciktirilerek ikinci bir cezalandırma yoluna gidilmektedir. Konfederasyonumuza yönelik sendikal ayrımcılığa Komisyon da alet olmaktadır. Buradan açık çağrıda bulunuyoruz; iktidar ihraç gerekçesinden emin ise ihraç işlemlerini iptal ederek ihraç edilenlerin tümü hakkında yargılama süreci başlatsın. Yargı sürecinde kurum idarecileri ve ihbarcılar gelip yargılamanın olmazsa olmaz ilkesi olan yüz yüze kanaatlerini ifade etsinler. Belge ve bilgilerini sunsunlar. Ve yargı kararını versin. Şundan eminiz ki, yargının siyasallaştığı böylesi bir dönemde dahi, böylesi bir sürecin işlemesi durumunda binlerce idareci hakkında asılsız ihbar ve iftiradan dolayı soruşturmalar açılacak ve cezalar verilecektir. İktidar da bunu bildiği için ısrarla yargı sürecini işletmemekte, komisyonu lağvetmemektedir. Dolayısıyla Komisyon derhal lağvedilmeli ve haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Bu gerçekleşinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Yine kendisini yargı üstü gören, anayasa ve yasalara aykırı hareket eden Komisyon üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA