SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN AİLE HEKİMİNİZİ ERKEN TANIYIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN AİLE HEKİMİNİZİ ERKEN TANIYIN!


 

Mersin İl Sağlık Müdürü Bahçacı, vatandaşların sağlık durumu ile alakalı her soru için aile hekimiyle iletişime geçmesini ve Aile Sağlık Merkezleri’ne gitmelerini istedi.

GİZEM EKİCİ

2010 yılı itibarı ile ülke genelinde hayata geçirilen; birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerini kapsayan Aile Hekimliği Sistemi’nin yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerine erişimi ve Aile Hekimliği hizmetlerinin önemi konusunda farkındalığın artırılması amacıyla 'Aile Hekimliğinin Etkin Kullanımı' iletişim kampanyası Mersin'de de başladı. ‘Sağlıklı Bir Yaşam İçin Aile Hekiminizi Erken Tanıyın’ sloganı ile başlatılan kampanya kapsamında, kamu spotları hazırlandı ve kurumsal web sayfaları ile sosyal medya hesaplarından kampanyanın tanıtımı planlanarak uygulamaya konuldu. Yürütülen bu kampanya hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı, ‘Aile Hekimliği Sistemi’ ve ‘Aile Sağlığı Merkezleri’nin önemine değindi.

“SAĞLIĞINIZIN KORUNMASI, ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ İÇİN YILDA EN AZ BİR DEFA AİLE HEKİMİNE GİTMEYİ UNUTMAYIN” 
Aile Hekimliği sistemi öncesinde ülkemizde bölge tabanlı sağlık ocağı sistemi ile vatandaşlara birinci basmak sağlık hizmeti verildiğini anımsatan Bahçacı, “Aile Hekimliği sistemi ise kişi tabanlı yani kişinin kendi seçtiği bir hekime kaydını yaptırması ve birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetini bu hekimden almasını içeren bir sistem. Aile Hekimi kendisine kayıtlı kişilerin tüm sağlık verilerini tutmak, onları ziyaret etmek, doğumdan ölümüne kadar olan süreçte en yakın sağlık danışmanı olma özelliğine sahip. Bu sistem en önemli özelliği vatandaşın sağlık hizmeti alması aşamasında her seferinde daha önce yaşadığı sağlık sorunlarını başka bir hekime anlatma ve gereksiz tetkik ve tahlil yaptırma zorunluluğunu ortadan kaldırması. Ayrıca geçen süre içerisinde hasta-hekimin birbirini tanıması ile karşılıklı güven ortamı oluşmakta ve muayene esnasında kişiler kendilerini daha rahat ifade edebilmektedirler. İlimizde de Aile Hekimliği sistemine 2010 yılında geçildi (114 ASM ve 441 Aile Hekimi) İlk planlamada ortalama 3.500 nüfusa 1 Aile Hekimi planlandı. Bu gün geldiğimiz noktada 170 Aile Sağlığı Merkezinde 598 aile hekimi ile vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. 2018 yılı içerisinde 11 yeni Aile Sağlığı Merkezi açtık ve Aile Hekimi sayısını 23 arttırdık. 1 Aile Sağlığı Merkezi ve 6 Aile Hekimliği birimini daha açma çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda ilimizde ortalama 3.150 kişiye 1 Aile Hekimi hizmet vermekte. Bakanlığımızın 2023 vizyonu çerçevesinde ülke genelinde Aile Hekimine düşen kişi sayısını 2.000-2.500 aralığına çekme hedefi bulunmakta. Biz de Mersin olarak bu hedefi gerçekleştirme yolunda bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halk sağlığı hizmetlerinde bir ilke vardır. “Koruma Tedaviden Üstündür” Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetleri ne kadar güçlü olursa aklınıza gelecek her alanda fayda sağlanır. Örneğin koruyucu sağlık hizmetlerinde 1 birim maliyetli bir işlem tedavi edici sağlık hizmetlerinde 10 birime mal olmaktadır. Aşılama hizmetleri, kronik hastalıkların önlenmesine yönelik çalışmalar, gebelerimizin takibi koruyucu sağlık hizmetlerine verilecek en güzel örnekler” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR”
Sağlık Bakanlığının 2013 yılında başlattığı Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında Mersin’de bulunan 6 adet KETEM (Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Tarsus ve Erdemli) ile birlikte hekimlerin önemli görev üstlendiğini belirten Bahçacı, “2013 yılından bu yana yaklaşık 140.000 kadına meme ca (mamografi), 190.000 kadına serviks ca, 330.000 kişiye kolekteral ca taraması yapılmıştır. 161 kişide meme ca, 27 kişide serviks ca ve 31 kişide kolon ca erken safhada teşhis edilerek tedavilerine başlanmıştır. Vatandaşlarımız aile hekimlerine müracaat ederek tarama programlarından ücretsiz olarak faydalanabilirler.  Bizim vatandaşlarımızdan isteğimiz Aile Hekimlerini mutlaka tanımaları ve onlara güvenmeleri. Toplumda ki genel kanı aile hekiminin sadece reçete yazdığı yönünde. Oysa aile hekimi her şeyden önce kişilerin en yakın sağlık danışmanı. Bu sağlık danışmanlarımıza müracaat etmeden acil durumlar dışında hastanelere gitmek hem hastanelerin iş yükünü arttırmakta hem de kişi için zaman ve maddi kayba sebep olmaktadır. Bu arada şunu da ifade edeyim Aile Hekimliği hizmetleri tamamen ücretsiz hizmetlerdir” dedi.

“AİLE HEKİMİNİZE GÜVENİN”
Vatandaşların Aile Hekimlerini erken tanımasını ve onlara güvenmesini isteyen Müdür Bahçacı, “Şayet biz birinci basamağı iyi işletebilirsek ikinci basmak yani hastanelerde yaşanan yığılmaların önemli oranda önüne geçebiliriz. Tabi hepimiz insanız ve hayatın her döneminde çeşitli rahatsızlıklar ile karşılaşabiliriz. Karşılaştığımız bu rahatsızlıkların tamamını Aile Hekimliği sisteminde çözebilmemiz mümkün değil. Bu gibi durumlarda yine tekrar ediyorum en yakın sağlık danışmanlarımız olan Aile Hekimlerimizin yönlendirmesi ile ikinci basamağa gitmeliyiz.  Bu alanda biliyorsunuz ilimiz çok şanslı. Türkiye’nin ilk Şehir Hastanesi 2017 yılı Şubat ayında hizmet vermeye başladı ve geçen süre içerisinde hastanemizin tanınırlığı, güvenilirliği, kalitesi ve öncü olma vizyonu ön plana çıktı. Bu yıl Mayıs ayında hastanemiz Eğitim Araştırma Hastane olarak tescil edildi. Bu gün itibarı ile Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi sadece Mersin ve ilçelerinde yaşayanlara değil çevre illerden ve yurt dışından da birçok insanın tercihi” ifadelerini kullandı. 

“SON 10 YILDA SAĞLIK ALTYAPIMIZ NEREDEYSE TAMAMEN YENİLENDİ”
Kentteki sağlık hizmeti hakkında da bilgi veren Müdür Bahçacı şunları söyledi: “2018 yılında Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yaklaşık 3 milyon kişi hizmet almış, bu kişilerden yaklaşık 100 bini yatarak tedavi görmüş, 100 binin üzerinde cerrahi işlem yapılmıştır. 2018 yılı ortalama doluluk oranı %81 civarındadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 1. Yüz Günlük Eylem Planı kapsamında hastanemizde Obezite Merkezi açıldı. Gebe Okulumuzun çalışmaları ayrı bir başarı hikayesi. Anne ve baba adaylarımız okulumuza çok fazla rağbet gösteriyor. Okulumuzda anne adaylarımıza sağlıklı gebelik süreci ve sonrasında sağlıklı bir bebek büyütmenin yollarını öğreterek sağlıklı nesillerin temelini atıyoruz. Akılcı İlaç Polikliniğimizde yürüttüğümüz çalışmalar ile önemli bir halk sağlığı sorunu olan bilinçsiz ilaç ve antibiyotik kullanımı alanında önemli çalışmalarımız devam ediyor. Bölgemizde ki en donanımlı yanık ünitesinin yanık merkezi olarak tescil edilmesi için Bakanlığımıza müracaat ettik. 
Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduktan sonra hekim kadromuz daha da güçlendi. Artık hastanemizde akademik unvana sahip hekimlerimiz, uzman hekimlerimiz ve alanında uzman sağlık personelimiz ile daha güçlü. Birçok zor operasyon başarı ile hastanemizde gerçekleştirilmekte. Diğer hastanelerimizi de hem personel hem de donanım açısından güçlendirdik. Toros Devlet Hastanesi Mezitli Semt Polikliniği şehrin batısında yaşayan insanlarımıza hizmet veriyor. Aynı zamanda hastanenin ısıtma sistemini kalyaktan doğalgaza geçirdik. Böylece maliyet açısından büyük avantaj sağladık. Çevre açısından da bu olay artı bir değer oldu. Son 10 yılda sağlık altyapımız neredeyse tamamen yenilendi. Uzun süredir planlama aşamasında olan 600 yataklı Tarsus Devlet Hastanesinin ihalesi yapılarak geçtiğimiz Haziran ayı içersinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle temeli atıldı ve inşaat hızla ilerliyor. İnşallah 2020 yılı sonunda burayı hizmete açacağız. Böylece Tarsuslu vatandaşlarımızda hak ettikleri daha nitelikli sağlık hizmetine kavuşacaklar. 150 yataklı Mezitli Devlet Hastanesinde son aşamaya geldik. Arsa üzerinde bir takım sıkıntılar vardı. Onları da aştık. En kısa sürede temelinin atılmasını bekliyoruz. 150 yataklı Anamur Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası tamamlanmak üzere. Burası bittiğinde sadece Anamur halkına değil aynı zamanda Bozyazı ve Aydıncık ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımıza da hizmet verecek. Silifke, Erdemli, Tarsus, Bozyazı sağlık komlekslerinin ihalesini yaptık ve inşaatları devam ediyor. 2019 yılının ilk yarısı içerisinde hizmete alacağız. Yapımı çok uzun süredir devam eden Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası son aşamada. Önümüzdeki ay içerisinde taşınacağız. Şehrin muhtelif yerlerinde bulunan hizmet birimlerimizi ve depolarımızı eski Mersin Devlet Hastanesi binasına taşıdık. Bu anlamda önemli bir kira masrafından kurtulduk.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA