BAKLİYAT İHRACATININ YÜZDE 81’İ AKDENİZ’DEN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAKLİYAT İHRACATININ YÜZDE 81’İ AKDENİZ’DEN


 

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Türkiye’nin bakliyat ihracatının yüzde 81’ini gerçekleştirdi.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, 2017 yılında 221,7 milyon dolarlık bakliyat ihracatıyla toplam bakliyat ihracatından yüzde 74 oranında pay alan AHBİB, 2018 yılında ise 279,2 milyon dolar bakliyat ihracatı gerçekleştirerek bu oranı yüzde 81’e yükseltti.

Aralık ayı ve 2018 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2018 yılı Aralık ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatının 598 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payının yüzde 4,4 olduğunu belirtti.

Ülkelere göre ihracat rakamlarını da ele alan Arslan, “Komşu ülke Irak ile olan ticari ilişkilerimiz her zaman iyi oldu. Irak’a Aralık ayında yüzde 19’luk pay ile 115 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleşti. Bunu Suriye ve Birleşik Devletler yüzde 6 ve yüzde 4’lük pay ile takip etti” şeklinde bilgi verdi.

 

“ÜLKE GENELİ SEKTÖR İHRACAT PAYIMIZ YÜZDE 15”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarına da değinen Arslan, 2018 yılı Aralık döneminde 92,6 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payın yüzde 15 olduğunu belirtti.

“EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜRÜN GRUBU PASTACILIK ÜRÜNLERİ”

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı Aralık ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, 92,6 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 26 milyon dolarlık değeri ve yüzde 28’lik payı ile ilk sırada olduğunu kaydetti. Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, 11,2 milyon dolar ile ‘tatlı bisküvi ve gofretler’ e ait. Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2018 yılı Aralık ayında Irak yüzde 15’lik payı ve 13,5 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldı. Ardından, 9,4 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde payı ile Suriye geldi” dedi.

Türkiye geneli Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatının 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla miktarda yüzde 5 oranında artış gösterdiğini ve 6,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Başkan Arslan, “Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise pastacılık ürünleri değer bazında geçen yıla kıyasla yüzde 8 artış göstererek 1,7 milyar dolar değeri ve %26 payı ile ilk sırada yer aldı. Bu ürün grubunu yüzde 20’lik payı ve 1,3 milyar dolar değeri ile değirmencilik ürünleri takip etti. En çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan, Almanya, Yemen, Libya ve İsrail oldu” diye konuştu.

“2018 YILINDA SEKTÖR İHRACATIMIZ 1,1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Arslan, 2018 yılında Birliğimiz kanalıyla yapılan hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 1,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, “Yıllık sektör ihracatındaki payımız yüzde 16 olarak gerçekleşti. Irak, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan, Yemen, Lübnan, İsrail ve Mısır Birliğimiz aracılığıyla en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA