MERSİN’DE YABANCIYA KONUT SATIŞINDA PATLAMA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE YABANCIYA KONUT SATIŞINDA PATLAMA!


 

Mersin’de 2018’in Ocak-Eylül döneminde yabancılara satılan konut sayısı geçen yıla göre Türkiye genelinin üzerinde yüzde 68’lik artışla 671’e yükseldi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Eylül ayı sayısına göre, Mersin’de, yabancılara satılan konut sayısı üçüncü çeyrekte yılın en yüksek seviyesine ulaştı!
Yılın 9 aylık dönemi itibariyle; Mersin’de toplam konut satışlarında Türkiye genelindeki azalışın aksine yüzde 3’lük artış kaydetti. Söz konusu gelişmede yılın üç çeyrekliklerinde de artış trendinde olan diğer konut satışları etkili olmuş; ipotekli konut satışları ise 2018’in üçüncü çeyreğinde son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. 2017’nin 9 aylık döneminde konut satışlarına göre yüzde 2,8’lik payla 6.sırada yer alırken; 2018’in aynı döneminde yüzde 2,6’lık payla 7.sıraya geriledi. 
Mersin’de dönemsel olarak konut satışları incelendiğinde; 2017’nin ilk iki çeyreğinde gözlenen azalış eğilimi; üçüncü çeyrekte yerini artışa bıraktı. yılın son çeyreğinde ise önceki yıllardaki artış trendinin aksine durağan yapı gözlendi.
2018’in ilk çeyreğindeki azalış; ikinci çeyrekte yerini artışa bırakmış olsa da, üçüncü çeyrekte tekrar azalışa geçti. Yılın ilk iki çeyrekliklerinde dönemsel olarak Türkiye geneli ile paralel seyir izleyen konut satışları, üçüncü çeyrekte ise Türkiye genelinin aksi yönünde gelişmeler kaydetti.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 68 ARTTI
Mersin’de 2018’in Ocak-Eylül döneminde yabancılara satılan konut sayısı geçen yıla göre Türkiye genelinin üzerinde yüzde 68’lik artışla 671’e yükseldi. Söz konusu gelişmede yılın ilk çeyreğinden itibaren ikinci ve üçüncü çeyrekliklerde de hızlı biçimde artış eğiliminde olması etkili oldu. Türkiye genelinde yabancılara satılan konut sayısı ile 2017’nin 9 aylık döneminde yüzde 2,6’lık payla 9.sırada yer alan Mersin, 2018’de yüzde 2,8’lik payla aynı sırada yer aldı.

İNŞAAT MALİYETLERİ ARTTI
Öte yandan TR62 (Adana, Mersin) Bölgesi konut yat endeksi (2010=100) 2018 yılı Eylül ayında yıllık bazda yüzde 10,5 artış gösterirken; geçen yıla göre artış hızı 0,7 puanlık azalış kaydetti. Bu veriler ışığında; Adana, Mersin Bölgesi’nde konut yat endeks artış hızında 2017’nin ikinci çeyreğinden itibaren son çeyreğine kadar gözlenen yavaşlama eğiliminin; 2018’in ilk iki çeyrekliğinde yerini yükseliş trendine bıraktığı, üçüncü çeyrekte ise artış hızı yavaşladığı görüldü. TR 62 Bölgesi’nde 2018’in ilk çeyreğine kadar Türkiye geneli ile paralel seyir izleyen konut yat endeksindeki gelişmeler; son iki çeyrektir Türkiye genelinin aksi yönünde.
Ayrıca, Türkiye geneli kapsamında açıklanan ikamet amaçlı bina maliyet endeksi, Eylül 2018’de geçen yıla göre aylık bazda yüzde 37,4 oranında arttı. Artış hızı geçen yılın Eylül ayının 21,7 puan üzerinde gerçekleşti. 2017’nin üçüncü çeyreğinden itibaren 2018’in ilk çeyreğine kadar artış hızı yükselme eğiliminde olan ikamet amaçlı bina inşaat maliyet endeksinin, ikinci çeyreğinde belirgin yavaşlama gözlenirken. üçüncü çeyrekte ise tekrar hız kazandı. Yılın üçüncü çeyreğindeki söz konusu gelişmede ‘malzeme maliyetleri’ etkili oldu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA