LİMONDA SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLENİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

LİMONDA SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLENİYOR


 

Limon üretiminin başkenti Mersin’in Erdemli ilçesinde üreticileri ve ihracatçıları ziyaret eden Milletvekili Sıdalı, iktidara sorunlara çözüm çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

Türkiye’nin limon deposu Erdemli’de limon üreticisi artan maliyetler, fiyatların düşmesi ve ihracatın durma noktasına gelmesi ile zor günler geçiriyor.

Geçtiğimiz aylarda verdiği soru önergesi ile limon üreticilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıyan İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, bu kez Mersin’in Erdemli ilçesindeki limon üreticilerini ziyaret etti.

Erdemli’yi ziyaretinde limon üretici ve ihracatçılarının sorunlarını yerinde inceleyen Sıdalı, “Hükümetin, ihracatçılarımızın yaşadığı sorunları bir an evvel çözmesini ve limon üreticilerimizin de hak ettiği değere bir an önce ulaşmasını talep ediyorum” dedi.

MALİYETLER YÜKSELDİ, LİMONUN FİYATI DÜŞTÜ!

Mersin’in Erdemli ilçesinin Türkiye'nin limon deposu olduğuna dikkat çeken Sıdalı, Türkiye’deki limon üretiminin yüzde 65'ininin bu ilçede gerçekleştirildiğine dikkat çekti. 

Mersin'de yılda yaklaşık olarak 650 bin ton limon üretimi yapıldığını vurgulayan Milletvekili Sıdalı, “Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de yaşanan dolar krizi nedeniyle ilaç ve gübre fiyatları iki katına çıkmıştır. Bugün gelinen noktada dolar düşmüş ancak piyasa fiyatlarında oluşan fiyat enflasyonu ortadan kalkmamış, ilaç ve gübrelerde beklenen indirim hala gerçekleşmemiştir. Bu girdi maliyetlerinin yanı sıra elektrik fiyatlarının yüksekliği, sulama sularında ise bir yanda yer altı sularının aşırı kullanımı diğer yanda ise verimsiz sulama uygulamaları Erdemli ilçemizdeki limon üreticilerimize sıkıntı yaşatmaktadır.

Bu gelişmelerin yanı sıra dolar kuru yükselmesine karşın Eylül ayından itibaren limonda ihracat durma noktasına gelmiştir. Limon sektöründe ihracatın durması, iç piyasada oluşan talep zayıflığı ile birlikte limonda fiyat düşüşleri başlamış dolayısıyla üreticilerimiz büyük gelir kayıpları ile karşı karşıya kalmıştır.

“ERDEMLİ’YE LİMON BORSASI KURULMALI”

Dış pazarda Arjantin gibi ülkelerin yıldan yıla pazar paylarını artırması ile birlikte yaşanan rekabet kaybının, Erdemli’de bir Limon Borsasının kurulamamış olması, iç pazarda yaşanan zayıf talep limon sektöründe pazarlama sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bugüne kadar Erdemli’de limon için alternatif satış seçenekleri oluşturulamamış, tüccar tarafında ise tekelci bir oluşum meydana gelmiştir.

Bu gelişmeler karşısında limonunu hak ettiğini düşündüğü fiyattan piyasaya sürmek isteyen üreticilerimiz limonları dinlenmeye almıştır. Bu da limon üreticilerimizde depolama sorununu ortaya çıkarmıştır. Depolama sorunu Erdemli bölgemizin uzun yıllardır çözülmesini beklediği kronik bir sorunudur. Limon üreticilerimiz depolama ihtiyaçlarını Nevşehir ilimizde bulunan soğuk hava depoları ile çözmeye çalışmaktadır. Bu durum üreticilerimize yüksek girdili üretim maliyetlerinin yanı sıra nakliye maliyetleri de yüklemektedir. Sonuçta Erdemli limon üreticilerimiz son derece mağdur olmakta ciddi borçlarla karşı karşıya kalarak gayrimenkullerini ipotek altında bırakmaktadır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA