MERSİN’DE 2018 BÖYLE GEÇTİ… | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE 2018 BÖYLE GEÇTİ…


 

Türkiye gündemine damga vuran olayların/gelişmelerin yaşandığı Mersin’de 2018’de öne çıkan başlıkları sizler için derledik.

HEDİYE EROĞLU

Sahip olduğu bir milyon 793 bin 931 kişilik nüfusu ile 2017 yılına göre Türkiye’nin en kalabalık 11’inci ili olan Mersin, Türkiye gündemine damga vuran olayların/gelişmelerin yaşandığı kentlerden biri olmaya devam ediyor. Mersin’de 2018’de öne çıkan başlıkları sizler için derledik. 

CHP İL BAŞKANI ADİL AKTAY OLDU
15 Ocak 2018’de; CHP Mersin 36. Olağan İl Kongresi’nde başkanlığa, Adil Aktay seçildi. 

BELEDİYE OTOBOSÜNE MOLOTOFLU SALDIRI
25 Ocak 2018’te; Mersin’de belediye otobüsüne molotof kokteyliyle saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 kişi yaralandı. 

KÜÇÜK ÇARŞI YIKILDI 
19 Şubat 2018’de; Mersin’in en eski tarihi çarşılarından biri olan 125 yıllık geçmişe sahip Küçük Çarşı, Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı. 

LİMANDA ŞARBON İDDİALARI
24 Şubat 2018’te: Brezilya’dan getirilen ve Mersin Limanı’ndan yurda sokulan büyükbaş hayvanlarda şarbon çıkmasının ardından, hayvanların Mersin Limanı'nda karantinaya alınmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 

HAMİLE KADIN İŞSİZ KALDI
9 Mart 2018’de; 6 yıldır Akdeniz Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalışan 9 aylık hamile kadın 8 Mart öncesi babasının siyasi mahkum olmasından dolayı güvenlik soruşturmasına takıldı ve işsiz kaldı. 

600 İŞÇİ İŞSİZ KALDI
12 Mart 2018’te; Mersin’de belediyelerde çalışan ve kadroya geçiş için başvuran 600 taşeron işçisi, ‘güvenlik soruşturması’ sonucu işsiz kaldı!

AKKUYU’DA TEMEL ATILDI
3 Nisan 2018’de Türkiye’nin ilk nükleer santrali için temel atıldı! Ankara ile santralin yapılmak istendiği Akkuyu mevkisindeki inşaat sahasında eş zamanlı düzenlenen törene katılım sınırlı tutulurken, tören için birçok basın yayın kuruluşuna davet gitmemesi dikkat çekti. Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede adeta kuş uçurtulmadı. 
Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu mevkiinde temeli atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni protesto etmek isteyen nükleer karşıtları engellenerek bölgeye gitmesine izin verilmedi.

MTSO BAŞKANI AYHAN KIZILTAN OLDU
6 Nisan 2018’de; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) seçime gidildi. Son anda başkanlıktan çekilen Şerafettin Aşut’un desteklediği Ayhan Kızıltan seçimleri
göğüsleyen isim oldu.

23 NİSAN GÖSTERİSİ ÇOCUKLARIN KIYAFETİ NEDENİYLE YARIDA KESİLDİ
23 Nisan 2018’de; Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi’nde yer alan Kazanlı İlkokulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında 3. sınıf öğrencisi kız çocukların giydiği kıyafetler nedeniyle sahneden indirilmesine ülke genelinden tepki yağdı. Gerici uygulamanın hedefindeki isim Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek oldu. 

MESBAŞ’A İŞ BİLEN BAŞKAN
3 Mayıs 2018’de; Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.’ nin (MESBAŞ) 32. Olağan Genel Kurulu’nda başkanlığa iş insanı Ali Avcı seçildi.

93 YILLIK MİY, AMATÖRE DÜŞTÜ!
Mayıs ayında, 2011 yılında 29 yıllık hasreti sona erdirerek Süper Lige çıkan Mersin İdman Yurdu, 2017-2018 sezonunda 55 yıl aradan sonra süper amatör lige düştü.

DOLMUŞA ZAM!
18 Mayıs 2018’te, Mersin’de toplu taşımanın omurgasını oluşturan minibüs ve dolmuş biniş
ücretlerine yine zam geldi. Geçtiğimiz günlerde biniş ücretlerine 25 kuruş zam
haberi tepkilere neden olmuş, özellikle öğrenciler zamma karşı çıkmıştı. Yeni zam ile öğrenci biniş ücreti 2 lira, sivil ise 2 lira 50 kuruş oldu.

SODA İŞÇİSİNE GREV YASAĞI!
24 Mayıs 2018’de; Mersin’de bulunan Soda Sanayi A.Ş. işçileri greve çıktı. 980 işçinin çalıştığı fabrikadaki grev 527 işçinin katılımı ile sabaha karşı Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı. 8 Haziran 2018’de ise; Soda ile yetkili sendika Petrol-İş arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Petrol-İş Şube Başkanı Erçin Çulcu, işçi ücretlerine aylık 530 lira brüt zam aldıklarını söyledi.

BARO’DA BAŞKAN YEŞİLBOĞAZ OLDU
11 Haziran 2018’de; Mersin Barosu’nda AKP’den adaylık için istifa eden Ali Er’in yerine Önce Baro Platformu adayı avukat Bilgin Yeşilboğaz, Baro Başkanlığı’na seçildi.

MERSİN SANDIĞA GİTTİ
24 Haziran 2018’de, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde 1 milyon 270 bin 128 seçmenden 1 milyon 106 bin 973 kişi 3 bin 875 sandıkta oy kullandı. Türkiye genelinde Cumhur İttifakı ve Recep Tayip Erdoğan birinci olurken, Mersin’de Millet İttifakı birinci oldu ancak CHP beklediği oyu alamazken, MHP büyük düşüş yaşadı. 
15 yıllık CHP iktidarının ardından Büyükşehir’i alan MHP Mersin’de 5’inci parti oldu. Merkezde oylar yarıdan fazla düştü, ilçelerde son sıraya geriledi.

32 BALIK ÇİFTLİĞİNE ONAY!
6 Temmuz 2018’de; Mersin sahillerinde kurulması planlanan 32 yeni balık çiftliğine bakanlıktan onay çıktı. 

TACİZCİ BABAYA ÖRNEK CEZA!
17 Temmuz 2018’de; Tarsus’ta öz kızlarına taciz ve tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan 55 yaşındaki 7 çocuk babası İ.Z. hakkında Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davası sonuçladı. Sanık İ.Z’ye; 183 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

MERSİN'DE CİNNET DEHŞETİ: 5 ÖLÜ !
3 Eylül 2018’de; Mersin'in merkez Akdeniz ilçesinde şizofren olduğu bildirilen Mehmet Kaya, eşi Zehra Kaya, çocukları Onurcan, Esmanur ve Rabia Kaya’ı tabancayla öldürdükten sonra aynı silahla intihar etti.

KOCAMAZ, “ADAY OLMAYABİLİRİM”
11 Eylül 2018’de; Tarsus’ta 4 dönem olmak üzere 20 yıl belediye başkanlığı yapan ve 2014 seçimlerinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilerek 15 yıllık CHP iktidarını deviren Burhanettin Kocamaz, Ankara’da Genel Başkan Devlet Bahçeli ile baş başa bir görüşme yaptıktan sonra, “Aday olmayabilirim” açıklaması yaptı. 

MHP’NİN ADAYI HAMİT TUNA
13 Eylül 2018’d, MHP’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Toroslar Belediye Hamit Tuna oldu.

HAVALİMANI İNŞAATI DURDU!
4 Ekim 2018’de; Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’in katıldığı törenle
3’üncü defa temel atma töreni gerçekleştirilen Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı bir kez daha durdu. 1 milyar TL’lik dev yatırımın inşaatının yapımını üstlenen Bayburt Grup’un ödenek olmadığı gerekçesiyle yaklaşık 750 kişiyi işten çıkarttığı öne sürüldü.

SERBEST BÖLGE’DE YÜZLERCE İŞÇİ SİGORTASIZ
5 Ekim 2018’de; Mersin Serbest Bölgesi’nde yapılan kimlik kartı denetimi emekçinin üzerindeki acı gerçeği ortaya çıkardı. Sigortasız çalıştırıldıkları gerekçesiyle kimlik kartı alamayan yüzlerce işçi, işyerlerine giremedi. 

MERSİN ÜNİVERSİTESİ ZARAR ETTİ!
11 Ekim 2081’de akademik açıdan gün geçtikçe geriye giden Mersin Üniversitesi’nin, 2017 yılını 39 milyon lira zararla kapattığı ortaya çıktı.

PLANLAR MECLİS’TEN GEÇTİ
13 Ekim 2018’de kentin yıllardır beklediği, 2 defa askıya çıkan 4 merkez ilçenin 1/5 binlik nazım imar planları nihayet meclisten geçti.

TEVFİK SIRRI GÜR STADI'NA İLK KAZMA VURULDU
19 Ekim 2018’de Mersin'de 1951 yılından 2014 yılına kadar hizmet veren ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yerine 'Millet Bahçesi' yapılması planlanan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'nda yıkım başladı. Geçtiğimiz günlerde ışıklandırma sistemleri, koltukları ve üst çatısı sökülen stadın duvarlarının yıkımına başlandı.

SİLİFKE’DE ‘KÖPRÜ’ BİLMECESİ!
24 Ekim 2018; Silifke’de yapımı tamamlanan Atatürk Köprüsü için İçişleri Bakanlığı’nın CHP’li Belediye Başkanı Turgut ve 4 yönetici hakkında ‘usulsüzlük var’ diyerek açtığı soruşturma, Danıştayca iptal edildi!

2 ASKER DONARAK ŞEHİT OLDU
27 Ekim 2018’de; Tunceli’nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla köyü kırsalında, operasyondayken soğuk hava ve tipi nedeniyle donma tehlikesi geçiren Arpaçsakarlar Mahallesi’nden Uzman Çavuş Asım Türkel ve Silifke Yeşilovacık Mahallesinden Şehit Uzman Çavuş Ferruh Dikmen şehit oldu. CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Tunceli’de donarak şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Asım Türkel’in ailesine acı haberin, Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Müdürlüğü’ndeki bir görevli tarafından, telefonla aranarak, “Oğlunuzu nereye defnedelim?” sorusuyla verildiği iddialarını Meclis’e taşıdı. 

İŞKUR KURASI AKP BİNASINDA ÇEKİLDİ!
1 Kasım 2018’de; CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile Bozyazı’da AKP, İŞKUR kurasıyla işe giren işçilerden bağış adı altında zorla para alırken, kuraların da AKP binasında çekildiğini açıkladı.

CİNSEL İSTİSMARDAN TUTUKLANAN İMAM TAHLİYE EDİLDİ
14 Kasım 2018’de; Adana'da gittiği camide, kuran eğitimi alırken cinsel istismara uğrayan Tarsus’ta yaşayan 15 yaşındaki kızın davasında, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlamalarıyla tutuklu yargılanan imam M.D. (56) tahliye edildi.

“MALZEMEYİ GETİR, AMELİYAT OL”
16 Kasım 2018’de, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan mali kriz nedeniyle hastaların ameliyat edilmemesi iddiası meclis gündemine taşındı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, hastanede; “Malzemeyi getir
ameliyat ol!” dönemi yaşandığını açıkladı. 

NARENCİYE FESTİVALİ KALDIĞI YERDEN DEVAM
Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 55’nin karşılandığı Mersin’de, 4 yıl aradan sonra yeniden festival heyecanı yaşandı. Bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen Uluslararası Narenciye Festivali, 17-18 Kasım tarihlerinde Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Kültür Park’ta yapıldı. Festivale 300 bin kişi katıldı. 

MARİNA’DAKİ SİNEMA KAÇAK MI?
19 Kasım 2018’de yat Limanı hedefi ile açılan şimdilerde devasa bir AVM’ye dönüşen Marina’da açılan lüks sinema salonunun kaçak olduğu iddiası gündeme geldi. 

KOCAMAZ İSTİFA ETTİ
20 Kasım 2018’de Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 50 yıldır içinde yer aldığı MHP’den istifa ettiğini açıkladı. 

YENİDEN REKTÖR ATANAN ÇAMSARI, TEBRİK İÇİN CAMİYE YARDIM İSTEDİ
23 Kasım 2018’de; Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Üniversitesi rektörlüğüne yeniden atandı. kendisine tebrik için çiçek gönderilmesini istemeyen Çamsarı, bunun yerine cami yaptırma derneğine bağışta bulunulmasını istedi. 

AKDENİZ’DE 2. SONDAJ
26 Kasım 2018’de Antalya açıklarında Fatih’in açtığı kuyunun ardından ikinci sondaj Mersin’de başladı. Erdemli kıyılarına 40 kilometre uzaklıkta kurulan platform, petrol-doğalgaz bulmak için sığ deniz sondajı yapacak. 

KOCAMAZ İYİ PARTİ’DE
4 Aralık 2018’de; MHP’den istifa eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti’ye katıldı. Kocamaz’a parti rozetini Genel Başkan Meral Akşener, partisinin grup toplantısında taktı.

VAHŞET
3 Aralık 2018’te; Mustafa E. (36), boşanma aşamasında olduğu bankacı eşi Cemile E.’yi önce öldürdü, sonra eşinin cesedini parçalara ayırıp farklı yerlere attı ve polise gidip ‘kayıp’ ihbarı yaptı. Şahsın çelişkili ifadelerinden şüphelenen polis, kadının ailesi ile de görüştükten sonra araştırma başlattı. Çiftin evinde arama yapan ekipler, kan izlerine rastlayınca Mustafa E.’yi gözaltına aldı. Mustafa E. tutuklanırken, genç kadının bazı ceset parçaları mezarlıkta bulundu.

MİLYONLUK PROJE SUYA BATTI!
5 Aralık 2018’de Mersin’de hafta başında etkisini gösteren sağanak yağışlar kent yaşamını olumsuz etkiledi. Liman-Hal Köprülü Kavşağı sular altında kaldı. 195 milyonluk liralık projenin Haziran ayı sonunda tam anlamıyla hizmete gireceği belirtilmişti ancak inşaat aşaması bir türlü sona ermedi.

MESUT YILMAZ’IN OĞLUNDAN MERSİN’E ‘SÜPER TEŞVİKLİ’YATIRIM
10 aralık 2018’de; Mersin’de yapılacak polipropilen tesisi proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı. Mesut Yılmaz’ın oğlu Hasan Yılmaz’ın iki ortağından biri olduğu CFS Petrokimya Şirketi’nin söz konusu şirket için 5,3 milyar TL teşvik alacağı öğrenilirken, tesisin nereye kurulacağı ve ÇED raporu hazırlanıp hazırlanmadığı soruları cevapsız kaldı!

EMNİYET MÜDÜRÜ MAKAMINDA ÖLDÜRÜLDÜ
12 Aralık 2018’de; Makamında bir polis tarafından vurularak şehit olan Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi, baba ocağı Mersin’de son yolculuğuna uğurlandı. 

MERSİN İTTİFAK DIŞI KALDI!
CHP ile İYİ Parti arasında yerel seçimler düzeyinde süren görüşmeler uzlaşma ile sonuçlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener bir araya gelerek müzakerelere son noktayı koydu. Birçok ilde ittifak adayı ile seçime girilirken iki parti arasında krize neden Mersin ise kapsam dışı kaldı. Partiler Mersin’de kendi adayları ile yarışa girme kararı aldı. 

İNSAN HAKLARINA AYKIRI!
17 Aralık 2018’de; Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün ‘Yüz Tanıma Sistemi’ uygulamasına geçmesine, sendikalardan; “İnsan haklarına aykırı” tepkisi geldi.

HAVALİMANI İPTAL!
17 Aralık 2018’te; Yapımı yılan hikayesine dönen ve iki defa temel atma töreni düzenlenmesine rağmen hayata geçirilemeyen Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi’nin durabileceği açıklandı. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, “Büyük bir ihtimalle bu proje feshe gidecektir” dedi. 

OTOYOL İHALESİNE TEKLİF GELMEDİ!
19 Aralık 2018’te; Mersin’de, Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesinin ihalesi Karayolları Genel Müdürlüğü’nde (KGM) yapıldı. Ancak 5’i yerli olmak üzere 6 firmanın şartname satın aldığı ve daha önce iki defa ertelenen proje için herhangi bir teklif gelmedi. Proje ileriki tarihte bir kez daha yapılacak.

TARSUS YİNE SULAR ALTINDA!
20 aralık 2018’te; Tarsus’ta her yıl sular altında kalan Kulak ve Bahşiş Mahallelerindeki seralar, motopompa ve alt yapı eksikliği nedeniyle adeta göle döndü. 

CHP’Lİ GENÇLERE CEZA YAĞDI!
20 Aralık 2018’te; Mersin’de aralarında Gençlik Kolları İl Başkanı Ethem Güzel, Erdemli Gençlik Kolları İlçe Başkanı Bekir Kamil Çağlayan’ın da olduğu CHP’li 4 gence Cumhurbaşkanına hakaretten 11 ay 20’şer gün hapis cezası verildi. 

MİLYONLUK PROJE SU ALTINDA!
21 Aralık 2018’te; Tarsus Belediyesi tarafından 82 Evler Mahallesi’nde görkemli bir törenle açılan 20 milyonluk Berdan 1. Etap projesi su altında kaldı.

TESİSLER DÖKÜLMEYE BAŞLADI!
Mersin’de 5 yıl önce gerçekleştiren 17. Akdeniz Oyunları kapsamında 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan tesislerin birçoğu bakımsızlıktan çürümeye yüz tutarken, bazılarında
hasarlar oluşmaya başladı. Tesislerin oyunlara yetiştirilmek için kısa sürede tamamlanması birçok eksikliği beraberinde getirirken, bugünkü sonu da hazırlamış oldu.

CHP’Lİ BAŞARIR İÇİN FEZLEKE HAZIRLANDI
CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Ali Mahir Başarır’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Twitter’dan paylaştığı “Tayyipler Alemi” karikatürünü retweetlediği için hakkında fezleke düzenlendi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA