MERSİN’E YENİ MERKEZ MÜJDESİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’E YENİ MERKEZ MÜJDESİ


 

Mersin’e, Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi kurulacağının müjdesini veren Bakan Varank, kentte 11 olan Ar-Ge merkezi sayısının ise 20’ye çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Hediye Eroğlu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir dizi etkinliğe katılmak için geldiği Mersin’de, kentin sanayi gelişimine ve desteklemelere ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Bakan Varank ayrıca Mersin’e, Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi kurulacağının da müjdesini verdi. 
Mersin’in 11 ayda 1.6 milyar dolarlık ihracata imza attığı bilgisini paylaşan Bakan Varank, 
“Bu tutar geçen seneye göre yüzde 18’lik bir artışa tekabül ediyor. Bu oranla Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı gösterdiniz. Devamını getireceğinize inanıyorum” dedi.

SABİT SERAYE YATIRIMI DESTEKLERİNDE LİDER, MERSİN
Kentte farklı sektörler düzenlenen 742 teşvik belgesi ile 95 milyar liralık sabit sermaye yatırımını desteklediklerini de aktaran Varank, “Bu desteklemeler sayesinde 21 bin kişilik ilave istihdam oluşumuna katkı sağladık. Teşvik mevzuatına göre 3. bölgede yer alan Mersin, sabit yatırım tutarında ise ilk sırada yer alıyor. 

MERSİNLİ KOBİ’LERE 79 MİLYON TL GELDİ
Yatırım teşviklerine ilave olarak KOBİ’ler de göz ardı edilmedi. KOSGEB aracılığıyla kentteki 6 bin 800 KOBİ’ye bugüne kadar 79 milyon TL destek verdik. Yine 10 bin 13 işletmeye 31 milyon TL kredi finansman desteği sunarak, 353 milyon TL’lik kredi hacmi oluşturduk. 

AR-GE MERKEZİ SAYISI 20’YE ÇIKACAK
Biz sanayi ve üretimi ve sadece organize bölgeleri ve teşvik mekanizmaları üzerinden okumuyoruz. İçinde Ar-Ge’nin olmadığı sanayi, ülkemizi küresel ekonomide hak ettiği noktalara taşıyamaz. Bu bilinçle Mersin’de faaliyet gösteren 11 Ar-Ge merkezini destekledik. İnşallah bu sene bu sayısını 20’ye çıkarmayı planlıyoruz.

TEKNOPARK UÇUYOR
İlimizde yüzde 100 doluluğa sahip bir Teknopark var. Mersin Üniversitesi içerisinde yer alan Teknopark 79 firmaya ve 359 Ar-Ge personeline ev sahipliği yapıyor. Bakanlık olarak Teknopark’a bugüne kadar 9,5 milyon TL hibe desteği verdik. Peki Teknopark Mersin’e ne kazandırdı? Buradaki firmalar 518 milyon TL’lik satış gerçekleştirdi, 58 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu rakamlar önemli bir başarıya işaret ediyor.
İlimizdeki diğer Teknopark ise Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi’dir. Bu bölgeyi 31 Mart 2018 tarihinde ilan ettik. Mevcut Teknopark’ın buraya örnek teşkil etmesini diliyoruz” diye konuştu. 

“MODEL FABRİKA YER TESPİTİ AŞAMASINDA”
Ayrıca Mersin’de kurulması planlanan Model Fabrika çalışmalarına da değinen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açıklamasını şöyle tamamladı; “Küresel ekonomide dijitalleşme öncülüğünde bir değişim sürecinden geçiyoruz. Tabiri caize üretimin kodları değişiyor. Dolayısıyla rekabette geri kalmamak için mevcut eğilimi yakalamak hatta buna yön vermemiz gerekiyor. Biz de bu yarışta geri kalmayacağız. Yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri ya da kamuoyunda bilinen adıyla Model Fabrika bu somut adımlardan sadece birisi. Bu kapsamda ilk merkezi Ankara’da kurduk ve çalıştırmaya başladık. Firmalarımız bu merkezde yalın üretim tekniklerini uygulayarak, öğrenebilecekler. Üretim sürecimiz ne kadar yalınlaşırsa, maliyetlerinizde o denli düşüyor ve rekabette güç kazanıyorsunuz. Mersin için de böyle bir projemiz var. Yılbaşında Mersin’de Valilik, MTSO, MTOSB ve ilgili diğer paydaşlarla birlikte geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. MTSO ve MTOSB ile protokol aşamasındayız. Proje paydaşlarımızdan yer seçimi ile ilgili geri bildirim bekliyoruz. Bunu müteakip kurulum aşamasına hız kazandıracağız.

“MERSİN’E BİR DE ENDÜSTRİYEL TASARIM VE KOBİ DANIŞMANLIK MERKEZİ KURACAĞIZ”
Bir müjdemiz daha var, dün onayladığımız düzenleme ile Mersin’e bir de Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi kuracağız. Bu merkez ile Model Fabrikayı birleştirebilir miyiz? İkisi aynı binada olabilir mi? Bunu da görüşüp, çalışmaları en kısa zamanda hayata geçireceğiz. 
Her türlü görüş ve önerinizi, büyük bir titizle takip edeceğimizden hiç kuşkunuz olmasın. Sanayicinin ve girişimcinin haklarını gözeten, yatırımlarını teşvik eden ve bürokratik engelleri en aza indirgemeyi amaçlayan bir bakanlığız”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA