VUSLATA ERİŞİN ADI ‘ŞEB-İ ARUS’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

VUSLATA ERİŞİN ADI ‘ŞEB-İ ARUS’


 

Hz. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin vuslata erişinin 745. yıldönümü dolayısıyla Mersin’de anma etkinliği düzenlendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mevlana Kültür ve Sanat Derneği tarafından Hz. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin vuslata erişinin 745. yıldönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre; yerli ve yabancı pek çok vatandaşın katıldığı etkinlikte Hz. Mevlana, düzenlenen konferans, konser ve sema töreni ile vatandaşlara anlatıldı.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Şeb-i Arus 745. Yıl Dönümü Anma Töreni’ne, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Uluslararası Mevlana Vakfı Konya Şube Başkanı ve Postnişin Nadir Karnıbüyükler, Mevlana Kültür ve Sanat Derneği Onursal Başkanı Ahmet Coşar, meclis üyeleri ve çok sayıda Mersinli katıldı.
Gökbel, “Mevlana ruhlara huzur veren hayat felsefesi ile bütün dünyayı aydınlatmaya devam ediyor”
Hoşgörü ve sevginin timsali, hak yolunda hidayetle yürürken, tüm insanlığın gönül dostu olmayı başaran Hz. Mevlana’nın Hakk’a vuslatının 745. yılını anmak ve gönül birlikteliği için bir arada olduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, “İnsanlık tarihinde önemli etkiler bırakmış ve bu etkileriyle birçok insana yol gösterici olup; sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörü sembolü olmuş şahsiyetlerin başında gelenlerden birisi de hiç şüphesiz Mevlana Celaleddin-i Rumi‘dir.  13. yüzyıldan günümüze değin, ruhlara huzur veren hayat felsefesi ile bütün dünyayı aydınlatmaya devam etmektedir” dedi. 
Yüreklere birlik ve sevgi tohumları ekerek ‘Ne olursan ol yine gel’ sözüyle insanlığa seslenen Hz. Mevlana’nın bu sözleriyle hala gönülleri fethederken, insanlığı ayrımcılıktan kurtarıp, dostluk ve hoşgörüye davet ettiğini belirten Hasan Gökbel, Hz. Mevlana’dan alıntıladığı Divan-ı Kebir beyiti ile konuşmasını sürdürdü. 

“HZ. MEVLANA’NIN İNSANLARIN KALBİNE VERDİĞİ EN BÜYÜK MESAJ AŞK, SEVGİ VE BİRLİKTİR” 
Hz. Mevlânâ’nın ‘Biz altın gibi birkaç  kimsenin öz malı değiliz. Biz  herkesin malıyız’ diyerek, kendisinin belli bir millet,  din ve  mezhep ile asla sınırlanamayacağını çok açık bir şekilde  ifade  ettiğini belirten Gökbel “Biz bu dünyada güneş gibiyiz’ diye buyuran Hz. Mevlana, tevhid ruhuyla yaşamayı kendisine gaye edinerek, Müslümanlığın üzerinde hassasiyetle durduğu ‘insan yaratılmışların en şereflisidir’ düsturuyla, hiçbir ayrım yapmadan tüm insanlığı büyük bir muhabbetle kucaklamıştır. İnsanlığa ahlak, din, ilim ve akıl yolunda heyecan katarak yeni ufuklar açan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, insanların kalbine verdiği en büyük mesaj aşk, sevgi ve birliktir. Her dinden, her renkten insanı kucaklayan Hz. Mevlana, sevginin, barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolüdür. Allah yolunda yürürken duygularıyla, yüce yüreğiyle tüm insanlığa örnek olmak ve yüzyıllara meydan okuyan bir iman felsefesi oluşturmak her kula nasip olmayacak bir mükâfattır” şeklinde konuştu. 
 
“NE MUTLU BİZLERE Kİ, TOPRAKLARIMIZDAN HZ. MEVLANA GİBİ BİR DEĞER GEÇTİ”
Hz Mevlana’nın ölümü dünyaya bir veda olarak değil, Hakk’a vuslat, Yaradana Kavuşma olarak saydığını belirterek sözlerini sonlandıran Gökbel, “Ölüm, Mevlana için; kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle Allah’a dönüş olarak sayılmaktadır. Ne mutlu bizlere ki, topraklarımızdan böylesi bir değer geçti. Böylesi yüce yürekli bir değerin öğretileriyle yaşamı daha anlamlı kılma şerefine ulaştık. Onun öğretilerini, hem fani hem ebedi dünyaya bakışını, nesilden nesile aktararak geleceğe taşımayı, kendimize bir vazife olarak görüyor, bu anlamlı buluşmanın hepinizin kalbinde güzel izler bırakmasını temenni ederek, teşekkürlerimi sunuyorum. Hz. Mevlana'yı sevgi ve rahmetle anıyorum” diye belirtti. 
Sema Töreni ilgiyle izlendi
Program, genel sanat yönetmenliğini Cavit Özkeleş’in yaptığı Mevlânâ Kültür ve Sanat Derneği Tasavvuf Mûsıkîsi Korosunun konseriyle başladı. Mevlana Kültür ve Sanat Derneği Onursal Başkanı Ahmet Coşar verdiği konferansla devam eden program, Acemaşiran Mevlevi Ayin-i Şerif-i'nin icra edildiği Sema Töreni ile son buldu.
Mevlana Kültür ve Sanat Derneği Onursal Başkanı Ahmet Coşar verdiği konferansta Mevlana’nın hayatından, Mevlevihanelerin işlevlerinden, Mevlevilik’ten ve semanın Mevlevilik’teki öneminden bahsetti. Sema Ayini’nin ne olduğunu ve hareketleri ile ne anlatılmak istendiğinden söz eden Coşar, sema gösterisinin bölümlerini katılımcılarla paylaşarak bilgi verdi.
Etkinlikte, Mevlânâ Kültür ve Sanat Derneği Tasavvuf Mûsıkîsi Korosu tarafından gerçekleştirilen Tasavvuf Musikisi konseri ve Neva İlahiler ile salonu dolduran vatandaşlar adeta mest oldu. 
Program Acemaşiran Mevlevi Ayin-i Şerif-i'nin icra edildiği Sema Töreni ile sona erdi. Kongre ve Sergi Sarayı’nı dolduran yerli ve yabancı konuklar gerçekleştirilen sema törenini sessizce ve huşu içerisinde izledi. Sessizlikle dinlenen ilahiler ve izlenen sema töreni vatandaşlara maneviyatı yüksek bir gece yaşattı.

“ŞEB-İ ARUS” NEDİR?
Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaradana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA