BİR OLDUK BAŞARDIK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİR OLDUK BAŞARDIK!


 

Mersin’de 17-18 Kasım tarihlerinde düzenlenen Narenciye Festivali’nin kapanış toplantısında kent kamuoyu bir ve beraber hareket ederek, 300 bin kişinin katıldığı bir organizasyona imza atmanın gururunu yaşadı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de 17-18 Kasım’da düzenlenen 6’ıncı Mersin Narenciye Festivali’nin kapanış toplantısı, Mersin Ticaret Borsası’nda (MTB) yapıldı.

Toplantıya; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı Hasan Gökbel, Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, MTB ve Narenciye Komitesi Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan , ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altınsu ile festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler katıldı.

“HERKES FESTİVALİN CANLANDIRILMASINI TALEP ETTİ”

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Su, 3 yıl aradan sonra yeniden uluslararası 6. narenciye festivalini hep birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu ve onurunu yaşadıklarını söyleyerek, “Geçen yıl buraya atanıp geldiğimde bir çok kişi bana festivalin yeniden canlandırılması talebini iletti. Bana gelen çok ziyaretçi bu yönde talepleri oldu. Bunun üzerine bu festivali kalıcı olarak gerçekleştirmeyi sağlamak için bir toplantı gerçekleştirdik ve tüm paydaşlarla bir araya geldik. Bu toplantıda da oy birliği ile bir icra komitesi kurup, başına da daha önce de bu işi yapmış Abdullah Özdemir’i önerdik ve herkes kabul etti. Komitenin yürüttüğü çalışmalar ile yaklaşık 300 bin kişinin gezdiği narenciyle festivalini gerçekleştirmiş olduk.

Bizim marka değerimiz narenciyedir. Biz önemli bir narenciye üreticisi iliz. Limonda birinciyiz, portakal, mandalina ve greyfurtta da 3’üncülük, 4’üncülük gibi sıralamada yerimizi var. Sektör olarak da burada çok önemli sektör temsilcilerimiz, ihracatçılarımız, iş insanlarımız var.

Narenciye bizim ve bölgemiz için çok önemli bir çalışma. Bu nedenle böyle bir festivalin ilimizde yapılması, ilimiz açısından çok önemli” diye konuştu.

“HEM NARENCİYEMİZİ, HEM MERSİN’İ TANITTIK”

Ayrıca festival ile narenciyenin yanı sıra Mersin’in de tanıtımının yapıldığını dile getiren Vali Su, kentte altyapıdan üst yapıya, sağlıktan eğitime, turizmden kültüre, tarıma her alanda çok ciddi yatırımlar bulunduğunu ancak bir taratan da kentin tanıtıma ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Festivallerin bunun için fırsat oluşturduğunu aktaran Su, “Bu festival sebebiyle Türkiye’nin her yanından gazeteciler, televizyonlar geldi. Hem ilimizi, hem festivali tanıttılar, Bizim için tanıtım açısından inanılmaz bir fırsat doğdu. Biz aslında turizm açısında da önemli bir konumdayız. Tarsus’tan Anamur’a kadar ilimizin her yerinde tarihi, doğal, kültürel imkanlar var. Bunları nasıl değerlendireceğiz, öncelikle tanıtarak.

Eshabı Keyf, Danyal Hz. St. Pul kuyusu, mağaralar, Cennet Cehennem, Kızkalesi, Uzuncaburç, Anamuryum gibi saymaya kalksak bitiremeyiz. Tüm bunların da tanıtılması lazım. İşte bu narenciye festivalimiz sadece narenciyenin tanıtımı, farkındalık oluşturmak değil, ilimizin bu imkanlarını da ortaya koyuyoruz. Her kanal narenciyeye festivalini yayınlarken bu güzelliklere değiniyor.

Organizasyonun bir diğer önemli tarafı 30’a yakın ülkeden ilimize gelenler oldu. Şimdi her biri ülkesine döndü, festivali, Mersin’i anlatacak. Onlar vasıtasıyla da ilimizin, ülkemizin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Gitsek bir ülkede para versek belki bunu yaptıramayız. Gönüllü turizm elçimiz oldular. 30’a yakın ülkede şuanda biz farkında değiliz ama burada ağırladığımız insanlar, gruplar bizim tanıtımımızı, reklamımızı yapıyorlar. Yine bu festival çerçevesinde yöremize yönelik yemeklerle ilgili şovlar gerçekleştirdik. Ayrıca bir çok firma stant açtı festival alanın da ki bu sayede hem ekonomik canlanma hem de sosyalleşme ortamı sağlanmış oldu.

“BİR VE BERABER OLUNCA, BİR İŞE HEP BERABER EL KOYUNCA YAPAMAYACAĞIMIZ BİR ŞEY YOK”

Sonuç olarak şunu gördük; yaklaşık 300 bin kişi bu festivali gezdi, gördü. Buradan şu çıkıyor; bizim zaman fuar alanında veya değişik yerlerde fuarlarımız oluyor. Yaklaşık 150 bin en fazla 200 bin kişi geziyor. 150-200 bin kişi gezdi mi biz baya bir katılım olmuş diyoruz. Narenciye Festivali’ni 300 bin kişi gezdi.Şuana kadar yapılan festivallerin en kalabalık olanı. Bu şu demektir: halkta çok ciddi karşılığı olan bir festival gerçekleştirdik.

Bundan sonra bu festivali kalıcı hale getireceğiz. Her yıl bu festivali daha büyük coşku, katkılım ve daha güzel imkanlarla gerçekleştirmek için gayret göstereceğiz. Bu bizim ilimizin bir marka değeri olacak, geliştirdikçe katılım daha çok olacak, uluslararası ve ulusal boyutta daha çok tanınır, bilinir hale geleceğiz. Yerli ve yabancı turist sayımız artacak. İnanıyorum ki bunların hepsini başaracağız.

Demek ki bir ve beraber olunca, bir işe hep beraber el koyunca yapamayacağımız bir şey yok. Bu festivalde bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Her festival bir öncekinden daha gelişmiş, daha iyi olmalı. Bunun için ne lazım; yeni fikirler, başka hangi renkleri katabiliriz, neleri festival içinde değerlendirebiliriz bunları düşünmeliyiz. Aksayan yönler var ise onları da herkes not etsin, yine bir organizasyon toplantımızda bunları da dile getirecek ve onları bertaraf etmenin , düzeltmenin yoluna gideceğiz. Yaptıklarımızdan ders alacağız, daha iyisini yapmak için gayret edeceğiz” diye konuştu.

“MERSİNLİ FESTİVALİNE SAHİP ÇIKTI”
MTB ve Festival İcra Komitesi Başkanı Abdullah  Özdemir de, “Mersin için, Mersinliler için narenciye için” diyerek çıktıkları yolda Mersin Narenciye Festivali’nin 6’ıncısını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Festivalin en önemli amaçlarından birinin Narenciye Festivali’ni, Mersin’in ve Türkiye’nin festivali yapmak olduğunu anımsatan Özdemir, “Bundan önceki yıllarda da olduğu gibi, Mersinliler festivalimizi sevmiş, benimsemiş ve sahip çıkmıştır. 300 binden fazla vatandaşımız festivalimize katıldı. 200’e yakın firma, kuruluş ve sivil toplum örgütü stant açarak, Mersinlilerle buluştular. Yaklaşık 2 bin 500 kişilik çok renkli kortejimiz Mersinimizin  tüm zenginliğini yansıttı. Dereceye girenlerin ödüllerini takdim ettiğimiz fotoğraf, satranç, yelken ve narenciyeli lezzetler yarışmalarımız yoğun ilgi gördü.

Coşku dolu bu kalabalık narenciye festivalinin artık Mersin’in festivali olduğunun en önemli kanıtıdır. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi kentimizin en büyük buluşmasına ev sahipliği  yaptık. Festivalimizde emek vardı, ekip çalışması vardı, sanat ve hayal gücü vardı” dedi.

“BU YIL ÇOK KISITLI BİR ZAMAN DİLİMİNDE FESTİVAL HAZIRLIKLARINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Böylesine kapsamlı bir festivalin başarılı olabilmesinin kentin tüm dinamiklerinin bir bütün olarak hareket etme yeteneğine bağlı olduğunun da altını çizen Özdemir, ortak payda olan narenciye etrafında bir kez daha kenetlenerek kent için dayanışma içerisinde olunabileceğinin herkese gösterildiğini bildirdi.

Bu yıl çok kısıtlı bir zaman diliminde festival hazırlıklarını gerçekleştirdiklerinin de altını çizen Abdullah Özdemir, “Festival boyunca kentimizin tüm değerini elimizden geldiğince yansıtmaya çalıştık. Çabalarımız sonuçsuz kalmadı. Festival sonrasında organizasyonumuza ilişkin 71’i ulusal basın olmak üzere 179 haber, yorum ve köşe yazısı basınımızda yayınlandı.

12 ayrı ulusal kanal başta olmak üzere toplam 109 kez ekranlarda yer aldık. Sosyal medya sayfalarımızda yer alan fotoğraf ve videoların paylaşım sayısı 5 milyona ulaştı. 60’ı ulusal basından olmak üzere festivalimize çok sayıda medya mensubu katıldı. Sonuç olarak Mersinimizin gülen yüzünü herkese göstermiş olduk.

Bizler her festival sonrasında kendi aramızda özeleştiri yaparak, eksikliklerimizi tespit etmeye çalışıyoruz.  

Medyadaki yapıcı eleştirileri not alıyoruz. Ayrıca, vatandaşlarımızın da sesine kulak vererek onlardan gelen katkılarla festivalimizi daha da geliştirmeye çabalıyoruz. Önceki senelerde olduğu gibi bu sene de festival bütçemizi sizlerle paylaşıyoruz.

“HARCAMALARIMIZDA MERSİNLİ FİRMALARA ÖNCELİK VERDİK”

Bu festival kentimizin festivali olduğundan, bütçe harcamalarımızın tamamına yakınında Mersinli firmalara öncelik verdik. Festival boyunca yaşadığımız güzellikler ve sonrasında aldığımız olumlu geri bildirimler hepimize moral ve motivasyon kaynağı oluyor. Narenciye Festivali’ni, Türkiye’nin festivali yapma hedefimize ulaşmada bizleri önümüzdeki yıllar için teşvik ediyor. Bu kapsamda, bizler bugünkü toplantıyı bir kapanış toplantısı olarak değil, 7. Mersin Narenciye Festivali’nin başlangıcı olarak görüyoruz. Festivalimizin çıtasının yükselmesi için şimdiden çalışmalarımıza başlamamız gerektiğini biliyoruz. Hedefimiz Mersin Narenciye Festivali’nin geleneksel hale gelmesini sağlamaktır.

Üç yıllık aradın sonra festivalimizin kaldığı yerden devam etmesi konusunda öncülük  yapan ve hazırlık süresinde himayelerini ve desteklerini esirgemeyen sayın Valimiz Ali İhsan Su’ya şükranlarımızı sunuyoruz. 

Ayrıca, bu güzel organizasyonun yeniden canlanması için sağladıkları katkıdan dolayı başta Büyükşehir olmak üzere Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir Belediyelerimize, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne, Ticaret ve Sanayi Odamıza, Çukurova Kalkınma Ajansı’na ve Mersin Ticaret Borsası üyelerine teşekkür ederiz. Hepimizin sahiplenmesi ile gelecek yıl daha coşku dolu ve görkemli bir festivalde buluşmayı diliyorum” şeklinde konuştu.

İŞTE FESTİVAL BÜTÇESİ

Başkan Özdemir daha sonra festival bütçesi ile ilgili bilgileri paylaştı. Festival bütçesinde 2014’den 9 bin 146 TL devir olduğunu aktaran Özdemir, şunları söyledi: “Bu sene Büyükşehir Belediyesi 396 bin 208, ÇKA 380 bin 355, Borsa 300 bin, Akdeniz Bel 149 bin 905, Mezitli Belediyesi 149 bin, AKİB 100 bin, MTSO 50 bin TL katkı sağlamış. Uzun zamandır Ticaret Odası bizimle birlikte olmuyordu, yeni yönetime teşekkür ediyoruz.  Toplam bütçe 1 milyon 834 bin 920 TL oldu. Baskı afiş giderleri 100 bin, gösteri giderleri 127 bin 138 TL, figürlerin yapımı ve mevcutların elden geçirilmesi 165 bin 200 TL, güvenlik hizmetleri 87 bin 438 TL, tanıtım ilanları 116 bin 147 TL, işçilik maliyetlerine 215 bin TL, lansman-kapanış toplantısı ve gala yemeği 21 bin 745, ulusal medya mensupları ve gurme şefler ağırlama 92 bin, nakliye, vinç, forklift 53 bin TL, narenciye alımı 45 bin TL, sahne ve ses sistemleri 53 bin TL, süsleme malzemeleri 79 bin TL, tanıtım hizmetleri 46 bin 610 TL, yabancı misafirler konuklama, hediye, ulaşım 406 bin TL, genel gider 20 bin TL ve yarışma organizasyonu 16 bin TL olmak üzere toplam gider 1 milyon 650 bin TL. Toplanan para ile harcanan para arasında 185 bin TL artı değerimiz var, bunu bankaya koyarak, seneye yapılacak festivalde değerlendirelim”. Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen fotoğraf, satranç, yelken ve narenciyeli lezzetler yarışmalarında dereceye giren öğrencileri protokol üyeleri tarafından verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA