MERSİN SERBEST BÖLGE’DE TİCARET HACMİ DÜŞTÜ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN SERBEST BÖLGE’DE TİCARET HACMİ DÜŞTÜ!


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde istihdam artışı devam ederken, son 7 aydır dalgalı seyir izleyen ticaret hacmi, Temmuz ayına göre yüzde 34’lük azalış kaydetti.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) periyodik olarak yayınladığı ‘Aylık Göstergeler Raporu’nun Ağustos ayı sayısı kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda Mersin Serbest Bölgesi’ndeki veriler dikkat çekti. Mersin Serbest Bölgesi ticaret hacmi, Ağustos ayında yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. 

İSTİHDAMI VASIFSİZ İŞÇİLER ARTTIRDI
Mersin Serbest Bölgesi'nde 2018'in ikinci çeyreğinden itibaren azalış eğilimine giren istihdam, Temmuz ayında artış kaydetmiş olsa da Ağustos ayı sonu itibariyle tekrar azalışa geçti. Bölgede 2018'in Ağustos ayı sonu itibariyle oluşturulan istihdam, vasıfsız işçi sayısındaki büyümenin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5'lik artışla 8 bin 823'e yükseldi. 

FİRMA SAYISI DÜŞÜŞTE
Bölgede faaliyet gösteren firma sayısında 2018 Mart-Haziran döneminde gözlenen azalış eğiliminden Temmuz ayında çıkmış, Ağustos ayında ise durağan seyir izlediği görüldü. 2018 Ağustos ayı sonu itibariyle firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7'lik azalışla 429'a geriledi. Firmaların faaliyet ruhsatları 2017 yılı Ağustos ayı sonuna göre özellikle 'alım satım' faaliyetleri konusunda azalışın etkisiyle yüzde 3'lük daralmayla 682'ye geriledi. 

AVRUPA'DAN BÖLGEYE GİRİŞLER AZALDI
Bölgedeki yatırım harcamaları 2018 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın üzerinde gerçekleşse de ikinci çeyrekte azalışa geçmiş, Temmuz 2018'de ise geçen yıla göre güçlü büyüme, Ağustos'ta da hızını yükselterek devam ettiği görüldü. 2018'in Ocak-Ağustos'ta da döneminde yerini yüzde 11'lik artışa bırakarak 2 milyar dolara ulaştı. Söz konusu gelişmede sanayi grubunda 'işlenmiş petrol ürünleri' olmak üzere 'kimya sanayi mamulleri' ile 'dokumacılık mamulleri' alt sektör grubunda artısın katkısı oldu. 
Yılın 8 aylık döneminde bölgedeki ticaret hacminin geçen yılın üzerinde gerçekleşmesinde Türkiye'den bölgeye ve bölgeden Türkiye'ye, bölgeden Avrupa'ya ve Asya'dan bölgeye yapılan ticaret hacmi artışının etkisi oldu. 
Dönemsel olarak hem bölgeye hem Türkiye'ye girişlerde hemde bölgeden çıkışlarda 2018'in ilk çeyreğindeki artışın, ikinci çeyrekte yerini azalışa bıraktığı gözlemlendi. Ağustos ayında hem Türkiye'den bölgeye girişler hem de Türkiye'den bölgeye çıkışlar yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Avrupa'dan bölgeye girişlerde yılın ilk dönemindeki sert düşüş, ikinci çeyrekte yerini artışa bıraksa da Temmuz ayındaki azalış Ağustos ayında da devam ederek yılın en düşük seviyesinde kaldı. Bölgeden Avrupa'ya çıkışlarda ise 2018'in ilk çeyreğindeki artışın ikinci çeyrekte yerini sınırlı azalışa bırakmasına karşın son 2 aydır artış kaydetti.
Bölgedeki ticaret hacmi 2018'in ilk ayına durağan girerken, Şubat-Temmuz döneminde geçen yılın üzerindeki seyir, Ağustos ayında yerini yüzde 28'lik azalışa bırakarak 173 milyon dolara geriledi. Dönemsel olarak son 7 aydır dalgalı seyir izleyen ticaret hacmi, Temmuz ayına göre yüzde 34'lük azalış kaydetti. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA