DOMATESTE KIŞ MALİYETİ YÜKSELTTİ, FİYATI DÜŞÜRDÜ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOMATESTE KIŞ MALİYETİ YÜKSELTTİ, FİYATI DÜŞÜRDÜ


 

Mersin’de geçtiğimiz ay tarlada 3,5 liradan satılan domatesin fiyatı 2 liraya kadar düştü.

Maliyeti örtü altına göre daha düşük olması sebebiyle açıkta üretim yapan çiftçiler geçen ay fiyatlardan memnun kalmıştı. Ancak hafta başından bu yana kışın kendini göstermesi örtü altı üretimde domates maliyetini 2 liraya kadar çıkardı. Örtü altı seralarda maliyeti 2 lirayı bulan domatesin maliyet fiyatına düşmesi ise üreticileri endişelendiriyor. 

Domates piyasasına dair açıklamalarda bulunan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, "Şu anda Erdemli civarında domates 2 lira ile 2 lira 40 kuruş civarında seyretmektedir. Fiyatlarımız şu anda düşüktür. Örtü altı seracılık yaptığımızdan dolayı kilogram bazında maliyetimiz 2 lira civarındadır. Seralardaki verim düşüklüğü, maliyetin yüksek olması, gübre ve tohum fiyatlarının yüksek olması, fide fiyatlarının yüksek olmasına verim düşüklüğü de eklenince çiftçimizi kurtarmamaktadır. Tarlada domates en az 3 lira olması lazım ki çiftçimizi kurtarsın. İhracatın az olması, havanın soğuk gitmesi ve iç tüketimin azlığından dolayı fiyatlar düşük gidiyor" dedi. 
Tüketicinin Erdemli domatesini gönül rahatlığı ile tüketebileceğini anlatan Şahin, "Domateslerimiz birinci sınıf. Kaliteli ürün yetiştiriyoruz. İhracatçılarımızı Erdemli'ye bekliyoruz. Gerek tüketicilerimiz, gerek yurt dışında, gerekse yurt içinde domateslerimiz gönül rahatlığı ile tüketebilirler" diye konuştu. 
İhracatın hızlanmasını umut ettiklerini ifade eden Şahin, "Geçtiğimiz ay İsrail, Suudi Arabistan, Kuzey Irak, Suriye, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere ihracat yapıldı. Şu anda ihracat yapılmıyor. Önümüzdeki günlerde yılbaşından sonra kapılarımız yeniden açılır ve ihracatımız artar diyorum. Çiftçilerimizin de yüzü güler diyorum" şeklinde konuştu. 

SOĞUK HAVA MALİYETİ YÜKSELTTİ 
Çiftçi Ahmet Dölek ise, "Örtü altı sebzecilik yapıyoruz. Köylerimizdeki tarlalarda yetişen sebzelerimiz ucuza mal edildi, fiyatları da yüksek gitti. Köylü milleti para kazandı. Fakat örtü altı sebze üreticisi olarak girdilerin, maliyetin yüksek olmasından dolayı örtü altı sebzeciliğinde ayrıca kışın odun, soba , kömür yaktığımız için bunlardan dolayı maliyet yüksek. Şu anda domates 2 ila 2 lira 40 kuruş arasında seyrediyor ama bunun maliyeti 2 lira civarında. Bunun için biz üreticiler para kazanamıyoruz. Kalite mükemmel, üretim rekoltesi az. İç tüketim havaların soğuk gitmesinden dolayı az olmasında dolayı domatesimiz para etmiyor. İhracat olmasını istiyoruz. Bunun için de hükümetimizden destek bekliyoruz. Üreticiler mağdur durumda. İhracat firmalarının Erdemli'ye gelip ihracat yapmasını diliyoruz" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA